Vzácny slovenský drahokam si môžete pozrieť na Gemeri

TASR, 6. augusta 2021 o 03:20

Viete, aké sú jediné dva slovenské drahokamy? Jeden z nich si teraz až do konca prázdnin môžete pozrieť v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.

Zafír zo súkromnej zbierky Ladislava Oravca - najväčší zafír nájdený na Slovensku a v celých Karpatoch.

Foto: Gemersko-malohotnské múzeum Rimavská Sobota

Ide o zafíry z Hájnačky, medzi ktorými je i najväčší zafír nájdený na území Slovenska a v celých Karpatoch. Má priemer 1,8 centimetra, múzeu ho spoločne s ďalšími minerálmi daroval jeho nálezca Ladislav Oravec. Ako informovala biologička múzea Monika Gálffyová, zafíry z Hájnačky sú spolu s opálmi z Dubníka jedinými slovenskými drahokamami.

Ich výskyt v Kostnej doline pri Hájnačke v roku 1899 prvýkrát popísal Július Szádeczky. „Nález postupne takmer upadol do zabudnutia. V roku 1999 sa počas výskumu paleontologickej lokality opäť objavili malé kúsky tohto modrého minerálu,“ dodala Monika Gálffyová.

Zafír je odrodou korundu a patrí medzi najtvrdšie minerály. „Je to vlastne oxid hlinitý so stopovými množstvami iných prvkov, napríklad, železa, titánu, chrómu, vanádu alebo horčíka, ktoré mu dodávajú farbu,“ priblížila biologička s tým, že zafíry sú väčšinou modré, priehľadné až priesvitné, no môžu byť aj bezfarebné, ružové, oranžové, hnedasté či sivé.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >