Všímajte si zloženie. Označenie „prírodná“ alebo „BIO“ kozmetika nemusí byť smerodajné

PR článok, 21. júna 2021 o 04:13

O zložení kozmetiky a najmä o kvalite detských kozmetických prípravkov hovoríme s odborníčkou Mariannou Magalovou z oddelenia vývoja a kvality slovenskej značky Bupi.

Pre deti len to najlepšie.

Foto: Shutterstock.com

Existuje legislatívny rámec, ktorý presne špecifikuje prírodnú kozmetiku?
Legislatíva nedefinuje pojem, ani nestanovuje kritériá pre prírodnú kozmetiku a kozmetiku s označením BIO. Do dnešného dňa v EÚ neexistujú záväzné pravidlá na označenie tohto typu kozmetických výrobkov.

Bežne sa stretneme s informáciami, že prírodná kozmetika je vyrábaná na báze prírodných surovín, využíva menej syntetických prísad. Dá sa tomu dôverovať?
Nakoľko tento pojem nie je legislatívne definovaný, nie je možné zaujať jednoznačný postoj. Podľa platného Nariadenia však musia byť údaje na obale výrobku pravdivé a spotrebiteľ nesmie byť uvedený do omylu. Teda je dôležité prezentovať čo najpresnejšie tvrdenie, ktoré výrobok definuje.

Marianna Magalová.

Foto: archív
Na základe čoho potom výrobcovia označujú svoje produkty prívlastkami prírodná, bio, kozmetika s prírodnými zložkami či na prírodnej báze?
Harmonizované kritériá pre tieto pojmy doteraz nie sú stanovené. V súčasnosti existuje v Európe niekoľko certifikačných spoločností, ktoré poskytujú certifikačnú značku na základe prísnych štandardov. Vzťahujú sa nielen na finálny výrobok, ale aj na celý proces výroby. Európska komisia však upozorňuje na opatrnosť pri označení výrobkov certifikačnými značkami, nakoľko môže dochádzať k mylnej mienke, že ide o harmonizovaný štandard.

Aký je váš názor na označovanie výrobkov za prírodné alebo bio? Je rozumné ich preferovať pred „klasickou“ kozmetikou? Alebo ide o marketingový ťah?
S ohľadom na platné Nariadenie sú na kozmetické výrobky kladené veľmi prísne požiadavky bez ohľadu na typ produktu – musia byť bezpečné, stabilné, nesmú byť testované na zvieratách, musia byť vyrobené v súlade so správnou výrobnou praxou. Nebezpečnosť môže rovnako vyplynúť z prírodného ale aj zo syntetického charakteru výrobku. V oboch prípadoch ide o chemické látky a radikálny odpor voči nim je nesprávny. Ak hľadáme kvalitnú, účinnú, no zároveň jemnú a šetrnú kozmetiku, treba predovšetkým starostlivo čítať zloženie. Nápisy „bio“, „eko“ či „vegan“ na obaloch nie sú potvrdením, že takáto kozmetika je najlepšia. Vo všeobecnosti sa nedá jednoznačne preferovať konkrétna forma či receptúra. Ide skôr o individuálne vnímanie a posúdenie zákazníka, jeho skúseností s podobnými produktami, prípadne odporúčaní od lekárov. Dvojnásobne to platí pri produktoch pre deti.

Je nepochybne rozdiel medzi zložením detskej a kozmetiky pre dospelých. Čoho sa v produktoch pre deti rozhodne vyvarovať a prečo?
Detská pokožka sa od pokožky dospelých značne líši - je jemnejšia a menej odolná. Jej vývoj po narodení nie je ukončený a zásadné funkčné zmeny nastávajú v období až niekoľko mesiacov po pôrode. Hoci sa aktivita mazových a potných žliaz v ďalších rokoch mierne zvýši, ochranný film pokožky detí je oveľa slabší ako u dospelého. Okrem toho je koža omnoho tenšia, čo ovplyvňuje distribúciu vody v pokožke. Tieto faktory spôsobujú, že je koža náchylnejšia na mikrobiálne pôsobenie a na vstup chemických látok do organizmu, čím sa stáva citlivejšou na podráždenie a zápal. U bábätiek a dojčiat je nevyhnutné dbať na správnu starostlivosť v plienkovej oblasti. V lete treba chrániť časti teľa vystavené UV žiareniu, nakoľko systém ochrannej pigmentácie ešte nie je vyvinutý. Vhodné sú produkty s fyzikálnymi UV filtrami. Je dôležité upozorniť, že detská pokožka nevyžaduje veľké množstvo kozmetických výrobkov. Najdôležitejšie je zamerať sa na podporu správneho vývoja kože, na jej ochranu a hygienu. Vyvarovať sa treba agresívnym látkam, farbivám, vonným kompozíciám a alergénom.

Kozmetický rad Bupi BABY určený pre deti vo veku od 0 do 3 rokov ponúka už 30 rokov kozmetické výrobky, ktoré rešpektujú potreby citlivej detskej pokožky. Teraz môžete vyhrať balíček detskej kozemtiky aj vy, stačí, ak sa zapojíte do našej súťaže.

Výrobky značky Bupi.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa