Vrecúškový či sypaný čaj? Ako poznať kvalitný čaj

gb, 20. septembra 2021 o 04:00

Čaj má mnoho blahodarných účinkov, aby však skutočne splnil svoju funkciu, treba si vybrať kvalitný čaj a vedieť ho správne pripraviť.

Sypaný býva kvalitnejší.

Foto: Shutterstock.com

„Sypaný čaj býva kvalitnejší než čaj v nálevových vrecúškach. Tie zvyčajne obsahujú príliš malé a príliš vysušené časti čajových lístkov, kvetov alebo bylín, takže sa z nich nemôžu uvoľniť prospešné látky, napríklad oleje, ktoré sú inak v čaji obsiahnuté. Navyše sa v úzkych vreckách nemôžu ingrediencie naplno rozpínať,,“ dáva prvú dobrú radu Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj. Čím väčšie sú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený, tým vyššia záruka, že ide o kvalitu, a vyššia šanca, že bude chutiť naozaj výborne.

Ďalším znakom, že čaj je kvalitný, je zoznam jeho zložiek na obale. „Keď si k nemu privoniate, mali by ste ich tam skutočne cítiť. Napríklad lístky jahody, černice, ibištek, levanduľu, ananás...“ pokračuje Mariana Veselá.

Úžitok ako odmena

Užívanie si blahodarných účinkov čaju môže byť odmenou aj pre vaše deti, ak sa vám bude chcieť namiesto jednoduchého zaliatia vrecúška s čajom horúcou vodou si nájsť minútku navyše na rituál, ktorým je správna príprava naozajstného čaju. „Potrebujete vodu zohriatu na správnu teplotu, sitko alebo čajovú kanvicu, teplomer a, samozrejme, kvalitný čaj. Potom už len vedieť, ako dlho sa ten-ktorý druh lúhuje a výsledkom je nápoj, ktorý výborne chutí a ktorý má ďalšie dobré účinky,“ hovorí Mariana Veselá z Veselého Čaju.

Čo do čaju patrí?Deťom stále najviac chutia čaje, ktoré sú ochutené cukrom alebo medí, ak ho však nedochutíte, ponúkne vám inú paletu chutí ako ten osladený. Sladiť si čaj určite nie je hriech, ale zároveň môžu zaniknúť chute byliniek alebo ovocia. „Dnes sú trendom cukrové miešadlá. Je to na drevenej špajdli natočený hnedý cukor vysokej kvality, ktorý do čaju uvoľní presne toľko sladkej chuti, koľko má kto rád. Ak sladíte medom, treba počkať, kým čaj trochu vychladne, aby sa teplom neznehodnotili jeho blahodarné účinky,“ odporúča Mariana Veselá. Zároveň ale treba dať pozor na to, aby deti pili dostatok čistej vody a najmä neprijímali v nápojoch príliš veľké množstvo cukru,.

Častým prídavkom do čaju býva aj citrón, no do horúceho čaju určite nepatrí. Vitamíny sa v ňom zničia. Kyslosť zároveň môže skresliť príjemnú chuť čaju, deti ho preto môžu odmietať a navyše škodí zubnej sklovine. Ak chcete citrón do čaju použiť, urobte tak, keď trochu vychladne a dajte pozor na množstvo. Aj v tomto prípade platí, že menej je viac.

V kvalitných sypaných čajoch dnes môžete nájsť okrem naozaj veľkých kúskov ovocia napríklad aj burizóny či pukance. „Tieto doplnky výrazne nemenia chuť čaju, ale sú príjemným osviežením. Po prvé v čaji zaujímavo vyzerajú a po druhé je osviežujúce, keď čaj obsahuje aj niečo, čo môžeme žuť. Tieto novinky sa mi páčia, pretože podporujú to, čo vám má čaj dať – potešenie pre telo aj ducha,“ uzatvára čajová expertka z Veselého Čaju.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >