Vonku prší? 10 tipov na digitálne či trikové galérie a atraktívne múzea, odkiaľ deti nebudú chcieť preč

Gabriela Bachárová, 17. septembra 2021 o 04:00

Počasie sa kazí a hoci von sa dá aj v daždi, možno tento víkend uprednostníte vzdelávanie a zábavu v interiéri. Ponúkame vám desať tipov na miesta, ktoré deti celkom určite zaujmú.

Zrkadlové bludisko v Tricklandii.

Foto: SITA, Radoslav Maťaš

Tricklandia Starý Smokovec

Pomerne unikátna galéria vizuálnych klamov vo Vysokých Tatrách návštevníkom ponúka na 500 metroch štvorcových 24 atrakcií. Medzi nimi až 15 trickartových obrazov, ktoré pracujú s optickou ilúziou. Ak na tieto 2D či 3D maľby nasmerujete mobil so špeciálnou aplikáciou, v zornom poli uvidíte rôzne bytosti či veci, ktoré na obraze pôvodne vôbec neboli. Dieťa sa s nimi môže aj vyfotografovať. Obrazy obsahujú námety zo slovenských povestí alebo reálií. Galéria obsahuje i antigravitačné miestnosti, nekonečne vysokú knižnicu, zrkadlové bludisko a ďalšie atrakcie. Nutná rezervácia, otvorené od pondelka do štvrtka od deviatej do šiestej. V piatok a sobotu od deviatej do siedmej a v nedeľu od deviatej do šiestej.
Adresa: Cesta Slobody 4, Starý Smokovec (nad autobusovou stanicou)



Multium Bratislava

Galéria Multium ponúka nevšedný zážitok - ilúziu nekonečna, ktorú vytvárajú vždy dve zrkadlá umiestnené oproti sebe na protiľahlých stenách. Takýchto zrkadlových priestorov má galéria celkom šesť. Ak sa chcete vymaniť z každodenna, Multium vám doslova rozšíri obzory.
Otvorené denne od desiatej do ôsmej. Rezervácia nie je nutná, ale odporúča sa.
Adresa: Zámocká 26, Bratislava



Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody v Liptovskom Mikuláši

Toto jedinečné múzeum sa skladá z viacerých expozícií. Návštevníci sa tu zoznámia so slovenskou prírodou, s dôrazom na chránené druhy. Ďalšia expozícia sa venuje slovenským jaskyniam a jaskyniarstvu. Prináša informácie o jaskyniarstve vrátane objavovania jaskýň a činnosti jaskynnej záchrannej služby, o výplni či histórii jaskýň, technike používanej pri ich objavovaní, približuje špecifické formy života v jaskyniach (biospeleológiu) či paleontologické, archeologické aj písomné artefakty nájdené v jaskyniach.

Súčasťou prehliadky je výhľad z rozhľadne na Liptovský Mikuláš a jeho hornaté okolie. Uvidíte kopce Západných Tatier, Nízkych Tatier, Veľkej Fatry, Chočských vrchov. Otváracie hodiny sú momentálne určené do konca septembra, a to od pondelka do piatka od deviatej do šiestej, pričom posledný vstup je o piatej. Cez víkend od jedenástej do šiestej, posledný vstup o piatej.
Adresa: Školská 4, Liptovský Mikuláš



Prírodovedné múzeum Bratislava

Svojimi zbierkami (cca 2,5 milióna zbierkových predmetov) sa zaraďuje medzi významné európske prírodovedné múzeá. Verejnosti sprístupňuje mineralogické zbierky zo slovenských a svetových lokalít, prostredníctvom skamenelín približuje geologickú minulosť našej planéty. Ďalej oboznamuje návštevníkov so živou a neživou prírodou rôznych prostredí – polárnych oblastí, tundry, tropických lesov, trávnatých oblastí, púští, korálových útesov, pobreží. Ďalšia expozícia približuje faunu a flóru Slovenska. Úplne nová expozícia hovorí o antropológii človeka. Návštevníkov tu pravdepodobne prekvapí, že náš živočíšny druh sa postupne vyvíjal zo skupiny, podobajúcej sa na hlodavcov, ktorí na zemi žili približne pred 60 miliónmi rokov. Otvorené denne okrem pondelka od deviatej do piatej, posledný vstup o pol piatej.
Adresa: Prírodovedné múzeum sídli v hlavnej budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží 2 v Bratislave.



Hvezdáreň a planetárium v Prešove

Poznávanie vesmíru hravou formou. Deti tu môžu pomocou ďalekohľadov pozorovať oblohu alebo si v hviezdnej sále užiť premietanie vesmírnych objektov. Prešovčania pripravujú aj rôzne podujatia (nielen) pre deti. Už v sobotu 18. septembra to bude astronomická rozprávka pre deti od 4 rokov Rozprávanie o fotónkovi Filipkovi. V rozprávke sa deti jednoduchým spôsobom dozvedia, čo je to svetlo. Otvorené od pondelka do piatka od deviatej do tretej, vo štvrtok dokonca do siedmej, v sobotu od jedenástej do dvanástej a v nedeľu zatvorené. Na Slovensku sa ďalšie planetárium s hvezdárňou nachádza ešte v Hlohovci.
Adresa: Dilongova 17, Prešov



Digitálna galéria Poliankovo Tatranská Polianka

Digitálna galéria ponúka na ploche asi 600 metrov štvorcových ukážky moderných technológií, ako sú virtuálna realita (prostredie vytvorené počítačom, simuluje realitu), 3D projekcie (priestorové vnímanie), rozšírená realita (pohľad na existujúce objekty obohatené o ďalšie informácie o nich), hologram (zvláštna forma záznamu obrazu zachytáva jeho trojrozmernú štruktúru), tieňohra a podobne. Výstava obsahuje aj rôzne interaktívne prvky. Návštevníci v galérii nájdu aj výstavu obrazov, ktoré sú rozpohybované pomocou rozšírenej reality, ale aj rôznych zvukov. Otvorené denne od deviatej do šiestej.
Adresa: Tatranská Polianka 20



Múzeum petržalského opevnenia

Toto netradičné múzeum ocenia zrejme hlavne chlapci, ale nepochybujeme, že zaujať môže aj dievčatá. Múzeum sa zameriava predovšetkým na pevnostný systém, ktorý mal brániť Československo v prípade napadnutia fašistickým Nemeckom. Návštevníci tu uvidia napríklad rekonštruovaný bunker (na fotografii nižšie), zbrane, muníciu či technické zariadenia objektov. Kompletne aranžované miestnosti ako kúpeľňa, ubikácie a kancelária veliteľa objektu tiež prenesú do minulosti. Otvorené je v sobotu od jedenástej do šiestej. Prehliadky začínajú každú hodinu. Sezóna končí prvého decembra, stále je tak ešte dosť času na návštevu.
Miesto: Pôjdete po Viedenskej ceste smerom k štátnej hranici a od parkoviska je to päť minút chôdze k objektu.



Múzeum dopravy Bratislava

Múzeum dopravy prezentuje historický vývoj cestnej a železničnej dopravy na území Slovenska. Skladá sa zo štyroch expozícií: história cestnej dopravy, vývoj železničnej techniky na Slovensku, míľniky slovenského motorizmu v druhej polovici 20. storočia a vývoj železničnej zabezpečovacej a oznamovacej techniky. Múzeum nájdete v priestoroch koľajiska a priľahlých skladov Prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice z polovice 19. storočia. Otvorené od utorka do nedele od desiatej do piatej. V prvú nedeľu v mesiaci je vstup je voľný.
Adresa: Šancová 1/a, Bratislava



Galéria Dobrá hračka Tatranská Lomnica

V interaktívnej detskej galérii Dobrá hračka v Tatranskej Lomnici si malí návštevníci na chvíľu vyskúšajú, aké je byť hasičom, hudobníkom, automechanikom, farmárom, módnym návrhárom či archeológom. Taký kozmonaut si nasadí skafander a zblízka si pozrie vesmír, lekár popočúva srdiečko svojho pacienta a vyskúša si ošetriť ranu. Na ploche 500 metrov štvorcových nájdete množstvo hier a atrakcií, často aj netradičné. Deti tu majú možnosť naučiť sa dopravné predpisy. Odporúča sa rezervácia, otvorené denne od deviatej do šiestej.
Adresa: Tatranská Lomnica 87



Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana ponúka odo dnešného dňa novú výstavu pod názvom Od hračky po hračku. Prehliadka začína reprodukciou obrazu mliara Pietera Brueghela, na ktorej môžu deti hľadať hry, ktoré sa hrajú dodnes. Ďalej tu nájdu repliky historických hračiek podľa archeologických nálezov, ikonickú technickú hru s názvom Merkur, ktorá sa vyrába od roku 1920 až dodnes, mesto z veľkej farebnej skladačky, domček pre bábiky a plyšového medveďa, ale aj plastové hračky z minulého storočia od známej návrhárky Libuši Niklovej. Deti sa na výstave zoznámia s hračkami súčasných dizajnérov a môžu si navrhnúť aj vlastnú. Výstava končí 27. februára budúceho roka.
Adresa: Panská 41, Bratislava





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >