Viete, čo treba spraviť ako prvé, ak si vaše dieťa poraní zub?

Patricia Poprocká, 4. augusta 2021 o 05:14

Nechajte deti voľne sa vylietať, zvlášť teraz cez prázdniny. Aj keď sa občas pritrafí nehoda, nedá sa jej zabrániť. Úrazy tu boli aj budú. Niektoré naozaj vyzerajú nepríjemne, dajú sa však pri zachovaní chladnej hlavy vyriešiť vcelku jednoducho. Ako postupovať pri poranení chrupu, radí zubná odborníčka.

K zubárovi na preventívne prehliadky chodiť treba, nie je však nevyhnutné vyhľadať ošetrenie po každom úraze.

Foto: shutterstock

1. Prvá a základná rada znie: Zachovajte chladnú hlavu. Je naozaj namieste, pretože pri poranení detských zúbkov sa malé ústa rýchlo zaplnia krvou a nejeden dospelý spanikári. Ako však pripomína pedostomatologička MDDr. Veronika Bačová Macáková, TOP lekárka roka 2017, podstatné je nezľaknúť sa. „Hlavné je upokojiť dieťatko, pretože čím skôr sa tak stane, tým skôr prestane aj krvácanie. Ak dieťatko dojčíme, nie je lepší liek,“ vysvetľuje v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

2. Ako už bolo naznačené, druhým bezprostredným krokom je zastavenie krvácania. Odporúča sa tak urobiť pritlačením čistej vreckovky.

3. Krok tri – opatrne pozrieť do úst a preskúmať situáciu. „Ak sa zuby nepoškodili, prípadná rana v ústach sa väčšinou spontánne zahojí,“ odkazuje doktorka. Radí postihnuté miesto dôkladne chladiť zvonku aj zvnútra. Pripomína aj možnú lepšiu stránku takejto nehody: Niektoré deti si môžu úrazom natrhnúť hornú perovú uzdičku. Najčastejšie tie, ktoré ju mali príliš nízko a pevne upnutú. Takto sa stali samé sebe chirurgami a vyhnú sa neskoršej možnej operácii.

4. Ak zistíte, že časť zúbka alebo celý chýba, treba ho začať hľadať. Naozaj. Dokonca ak treba, zapojte do hľadania aj ostatných. Že prečo? Aby ste mali istotu, že ho dieťa v strese nevdýchlo a nemuseli ste ísť na röntgen pľúc.

5. Potom preskúmajte rozsah zlomeniny. „Ak sa zub nezlomí tak hlboko, že bol zasiahnutý nerv, liečba závisí od toho, či to dieťaťu alebo mame prekáža,“ vraví Veronika Bačová Macáková. Čiže ak napríklad ostane nejaká ostrá hrana, ktorá dráždi dieťaťu jazyk alebo žene počas dojčenia bradavku, je možné ju jemne zahladiť. Prípadne je možné aj zub dotvoriť, čo však podľa stomatologičky väčšinou nie je potrebné.

Ak sa mliečny zub mierne posunul, prípadne sa mierne kýve, tiež nie je nevyhnutné ísť k zubárovi a vystavovať dieťa ďalšiemu stresu. „Zub sa spontánne vráti do pôvodnej polohy alebo sa zafixuje v novej,“ vysvetľuje Veronika Bačová Macáková. Dôležité je, aby ho dieťa nevystavovalo ďalším tlakom. Teda aby nehrýzlo tvrdé potraviny, najlepšia je kašovitá strava aspoň dva týždne.

Pedostomatologička v knihe Sprievodca rodiča dnešného pripomína, že poranený zub môže dočasne aj zosivieť. Neskôr by mal nadobudnúť pôvodnú farbu. Ak ostane sivý, pravdepodobne odumrel, čo tiež nie je potrebné riešiť s lekárom.

Určite k zubárovi

Kedy však zubára treba vyhľadať? „Ak sa nad koreňom vytvorí hnisavý vačok, prípadne ak sa ukáže, že zub hnisá,“ zdôrazňuje odborníčka. V takom prípade je treba hnis alebo aj celý zub odstrániť, pretože by mohol poškodiť zárodok nového, trvalého zuba.

Ďalší prípad pre stomatológa je, ak sa pri úraze mliečny zub roztrieštil, prípadne posunul výrazne. Vtedy si už rodičia sami neporadia. Ani MDDr. Veronika Bačová Macáková nemá iné riešenie než vytrhnutie takého zuba. Robí sa to v lokálnej anestéze, čiže dieťa bolesť necíti. Našťastie ide stále len o mliečne zuby, takže to nie je nenahraditeľná strata, dieťa si jednoducho počká na nový zúbok. V prípade straty väčšieho množstva zubov je možné podľa lekárky zhotoviť dieťaťu aj malú protézku, nestáva sa to však často.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >