Vianočná rozprávka zo skutočného života Ako druháčka Zoe vyzbierala peniaze na záchranu psíka

Patricia Poprocká, 1. decembra 2021 o 04:17

Zoe má sedem rokov a zvieratká miluje celá jej rodina. Staršia sestra študuje veterinárny odbor, mladšia sestrička má len rok, no už s nadšením venčí ich maličkého yorkshira. Zoe sa rozhodla pred Vianocami urobiť niečo konkrétne, pomôcť zvieratku mať lepší život.

Nech sa páči, kúpte si a prispejte na dobrú vec!

Foto: Ivana Žubor

„Prišla sama za mnou s tým, že by chcela potešiť na Vianoce nejaké zvieratká,“ vraví Zoina mama Ivka Žubor z Bernolákova. Mala aj jasno v tom, ako – zahrá sa na trhovníčku. Predávať bude vlastné výrobky s tým, že peniaze darujú občianskemu združeniu Pomoc nechceným zvieratkám vo Svidníku. Aj keď je Svidník od Bernolákova vzdialený stovky kilometrov, nebola to náhoda.

„Dva roky dozadu nám veľmi pomohli, keď sme potrebovali previezť zvieratká, takže sa poznáme a chceli sme pomôcť teraz práve im,“ vysvetľuje Ivka.

Pracuje ako obchodná zástupkyňa a momentálne je na materskej, jej koníčkom sú však bylinky a ručná výroba. Takže s prípravou tovaru, ponúkaného na predaj, nebol problém. Dcére pomohla vyrobiť šumivé bomby do kúpeľa, vonné sviečky či detský punč, ktorý k Vianociam tradične patrí. „Jablkovo-škoricový čaj, klinčeky, škorica, med, ovocná šťava...,“ prezrádza zloženie Zoina mama a dodáva, že bol veľmi chutný.

Všetko vyzeralo fantasticky, napokon, posúďte sami. Šumivé bomby i sviečky boli na nerozoznanie od lákavých sladkostí – len ochutnať.

Človek by najradšej ochutnal.

Foto: Ivana Žubor

Otec dcére zasa pomohol pred domom urobiť stánok, rodičia dali avízo na sociálnych sieťach a trh sa mohol začať. Zoe, ktorá je druháčkou na základnej škole, ponúkala výrobky v chladnom počasí dlhých sedem hodín. Nepretržite. „Aj tam obedovala, neustále čakala, či niekto príde,“ opisuje mama.

Celý obchod bol dobrovoľný, teda nič nemalo pevne stanovenú cenu. „Každý si mohol zobrať, čo chcel a prispieť sumou, akou chcel,“ spresňuje Ivka.

Sústredenie pri príprave.

Foto: Ivana Žubor

Ľudia chodili, oceňovali nápad i celú akciu. Minulo sa všetko a na konci dňa svietila suma 273 eur, ktorá putovala na východ republiky. Peniaze svidnícke združenie použilo na operáciu psíka, ktorý mal postrelenú nohu. „Slovami ani neviem opísať, akú veľkú radosť mi táto malá princezná spôsobila. Nádherná Zoe s nádherným, čistým srdiečkom. Ďakujem jej rodičom za výchovu takéhoto dieťaťa. Vďaka Vám a malej Zoe znova verím v budúcnosť. Kým existujú takéto deti, je svet v poriadku,“ vyznala sa Zlatica Šafranková z OZ Pomoc nechceným zvieratám na sociálnej sieti.

Psík operáciu prežil a Zoe mu mohla vybrať meno. Nazvala ho Jupík, ktorý sa momentálne zotavuje, aj keď, podľa Zlatice vyhrané ešte nemá. Bol vo veľmi zúboženom stave, takže mu všetci teraz držia palce.

Pre Zoe a jej rodinu však pomoc druhým nekončí. Po úspešnej snahe pomôcť Jupíkovi sa pripravujú na ďalšiu charitatívnu akciu, tentoraz vyrobiť darčeky – vonné sviečky pre domov sociálnych služieb. „Ozvala sa jedna pani z Viedne, ktorá by im chcela sponzorsky prispieť, my radi pomôžeme,“ hovorí Ivka Žubor.

Zoe a mamou pomáhajú nezištne a rady.

Foto: Ivana Žubor





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >