Veľký prehľad zimných ochorení. Nachladnutie, chrípka, zápal priedušiek... Ako sa prejavujú, kedy k pediatrovi?

Gabriela Bachárová, 16. januára 2019 o 11:58

Kašeľ, horúčka, bolesť hlavy… Čo to len môže byť? Prinášame vám prehľad častých ochorení spojených so zimným obdobím, aby ste sa vedeli rýchlo zorientovať a podľa toho volili ďalší postup.

Každá vážnejšie ochorenie dýchacích ciest sa musí poriadne vyležať.

Foto: Shutterstock.com

Nachladnutie

Príznaky: Prejavuje sa smrkaním, kýchaním, bolesťou hrdla, miernym kašľom a môže, ale nemusí sa objaviť zvýšená teplota. Obvykle má ľahký priebeh, dieťa veľmi neobmedzuje. Najčastejšie má vírusový pôvod.
Čo urobiť doma: Nechajte dieťa v domácom prostredí aspoň pár dní, kým príznaky ustúpia. Ležať v posteli obvykle nie je nutné. Podávajte ľahkú stravu a dostatok tekutín. Preplachujte nosík, na pár dní možno použiť nosné kvapky. Suchý kašeľ je podľa pediatričky Moniky Antošovej, autorky knihy Sprievodca detskými chorobami, dobré tlmiť takzvanými antitusikami. Ak je kašeľ vlhký, vykašliavanie podporia expektoranciá a hlien zriedia mukolytiká.
Kedy ísť k lekárovi: Ak sa príznaky po troch dňoch zhoršujú, objaví sa bolesť hlavy, uší, zhorší sa kašeľ a bolesť hrdla. Dieťa má skrátené či zrýchlené dýchanie.

Chrípka

Príznaky: Za chrípku sa podľa Moniky Antošovej mylne považuje každé nachladnutie v zimných mesiacoch. V skutočnosti je to však ochorenie spôsobené len vírusom chrípky, ktorý sa ľahko šíri a má schopnosť meniť svoje vlastnosti. Každý rok postihne päť až desať percent populácie, veľmi často deti. Choroba prichádza akoby z ničoho nič. Dieťaťu rýchlo vystúpa teplota, bolia ho kĺby, svaly, celé telo. Ledva vstane z postele. Kašeľ môže byť len nevýrazný, suchý, nádcha nie je typickým príznakom choroby.
Čo urobiť doma: Podávať lieky proti teplote a horúčke. Ak nepomáhajú, aplikovať mokrý zábal či dieťa sprchovať vlažnou vodou. Dieťa musí veľa piť. Ak nechce jesť, nenúťte ho, podávajte len ľahkú stravu. Často vetrajte. Antibiotiká na chrípku nezaberajú.
Kedy k lekárovi: U malých detí sa chrípka môže podľa pediatričky Moniky Antošovej skomplikovať zápalom priedušiek, pľúc, stredného ucha či dutín, ale aj zápalom mozgových blán. K lekárovi choďte, ak horúčka (nad 38,5 stupňa) trvá viac ako tri dni (u malých detí aj skôr). Ďalej ak dieťa úplne odmieta piť, prestáva močiť. Sťažuje si na bolesť hlavy, vracia a je apatické. Je dýchavičné. Po prechodnom zlepšení sa príznaky zhoršia. Ak u dieťaťa viac dní pretrváva silný suchý kašeľ, bolí ho uško alebo mu z nosíka tečú žlté či zelené hlieny.

Zápal hrdla

Príznaky: Nie každý zápal hrdla je hneď angína. Ak sú zapálené podnebné oblúky, trochu zvýšená teplota, kašeľ, nádcha, kýchanie a nezväčšené uzliny, ide o vírusový zápal hrdla. Dieťa väčšinou dokáže normálne fungovať.
Čo urobiť doma: Kloktať slaným roztokom: pol čajovej lyžičky do pohára teplej vody. Zvlhčovať hrdlo tekutinami, najlepšie čajom. Teplotu nad 38 stupňov znižovať liekmi.
Kedy k lekárovi: Ak neklesá teplota a zhoršuje sa bolesť hrdla. Ak je na jazyku biely povlak alebo má jazyk malinovočervenú farbu. Zväčšia sa lymfatické uzliny.

Angína

Príznaky: Angína má bakteriálnu príčinu, mandle sú zväčšené, zapálené, s hnisavým povlakom alebo čapmi. Lymfatické uzliny zväčšené. Objavuje sa horúčka, kašeľ a nádcha nie sú typické. Prehĺtanie vody je bolestivé. Dieťa vyzerá choro.
Čo urobiť doma: Dôležitý je príjem tekutín, ľahká strava, pobyt v posteli, žiadna fyzická námaha. Kloktať slaným roztokom.
Kedy k lekárovi: Hneď, liečba je antibiotická, väčšinou na desať dní. Zväčša sa podáva penicilín.

Zápal priedušiek

Príznaky: „Ak pri zápale horných dýchacích ciest kašeľ napriek liečbe neustupuje a znovu sa objavuje teplota, je pravdepodobné, že ide o zápal priedušiek alebo aj pľúc,“ píše Monika Antošová. Pre zápal priedušiek sú typické suchý dráždivý kašeľ s bolesťou za hrudnou kosťou, ktorý potom prechádza do vlhkého, hlienovitého. Sťažený výdych, dýchavičnosť. Horúčka, malátnosť. Bez liečby často choroba prechádza do zápalu pľúc.
Čo urobiť doma: Ak je kašeľ vlhký, nepodávajte lieky na jeho tlmenie. Dostatok tekutín, aby sa podporilo vykašliavanie hlienov. Nefajčiť v blízkosti dieťaťa.
Kedy k lekárovi: Vždy. Pediater podľa CRP určí, či má zápal vírusový alebo bakteriálny pôvod. Ak bakteriálny, nasadí antibiotiká.

Zápal pľúc

Príznaky: „Častejšie postihuje dojčatá a batoľatá. S pribúdajúcim vekom jeho výskyt klesá,“ hovorí Monika Antošová. Najčastejšie vzniká ako komplikácia infekcie horných dýchacích ciest. Kašeľ je pri zápale pľúc výrazný, dusivý, objavuje s bolesť na hrudníku, sťažené dýchanie. Horúčka neklesá, alebo po prechodnom klesnutí znovu vzrastie. Pozor, niekedy horúčka vôbec nemusí byť prítomná. Dieťa je bledé, apatické, môže ho boliesť bruško, objaví sa vracanie.
Čo robiť doma: Dieťa musí byť na lôžku a prísne dodržiavať liečbu.
Kedy k lekárovi: Ak má zápal pľúc bakteriálny pôvod, lekár nasadí antibiotiká na desať dní až tri týždne, podľa pôvodcu ochorenia. Dieťa aj po prekonaní choroby môže ešte niekoľko týždňov pokašliavať.

Zápal stredného ucha

Príznaky: Zväčša vzniká ako komplikácia infekcií horných dýchacích ciest. Prejavuje sa zaľahnutým a bolestivým uškom. Väčšie deti ukážu, kde ich bolí, menšie na to upozornia krikom, plačom. Teplota, horúčka môžu byť.
Čo urobiť doma: Podávať lieky proti bolesti s obsahom ibuprofénu, ktorý nielenže tlmí bolesť, ale má aj isté protizápalové účinky. Dieťa musí veľa smrkať, menšiemu odsávajte hlieny. Možno použiť nosné kvapky, ktoré zmiernia opuch sliznice.
K lekárovi: Lekár môže predpísať antibiotické kvapky do nosa či celkovú antibiotickú liečbu. Ak sa dieťa sťažuje na bolesť uška, môžete mu kvapkať aj takzvaný Burrow alkohol, čo je roztok s protizápalovým účinkom. V strednom uchu sa môže tvoriť hnis, ktorý tlačí na bubienok. Ten niekedy praskne sám, inokedy ho prepichne špecializovaný lekár, čím sa dieťaťu okamžite uľaví od bolesti.

Zápal prínosových dutín

Príznaky: Typický je pocit upchatého nosa, z ktorého vytekajú zelené či žlté hlieny. Tie môžu stekať po zadnej strane hltana, dieťa ich prehĺta či vykašliava. Dýcha ústami, v noci chrápe. Teplota do 38,5 stupňa Celzia. Bolesť hlavy, tlak v dutinách, únava, podráždenosť.
Čo urobiť doma: Dôležité je smrkanie, hygiena nosa. Môžete pár dní podávať nosné kvapky, ktoré znižujú opuch sliznice či lieky na riedenie hlienov.
Kedy k lekárovi: Ak sa objavia farebné hlieny. Pediater môže predpísať antibiotické kvapky do nosa alebo celkovú antibiotickú liečbu.

(Zdroj informácií: kniha Sprievodca detskými chorobami, ktorú napísala pediatrička Monika Antošová)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >