Večer, noc aj ráno. Tri najkrajšie veci na spoločnom spánku detí a rodičov

Patricia Poprocká, 19. novembra 2019 o 05:35

Kto spí s deťmi v jednej posteli to dôverne pozná. Jedným slovom blízkosť. Bez ohľadu na vek dieťaťa má spoločné spanie tri najkrajšie momenty – zaspávanie, spánok samotný a prebúdzanie. Okrem príjemného pocitu istoty a dôvery, ktorá vzniká medzi rodičom a dieťaťom je nezanedbateľná aj praktická stránka.

Blízkosť, istota a bezpečie. Spoločný spánok s rodičmi prospieva aj deťom vo vyššom veku.

Foto: shutterstock.com

Večerný relax pre všetkých

Pri bábätku, ktoré zaspáva pri dojčení, je to jednoduché. Pokojná chvíľa, ktorú má matka konečne pre seba – celodenné povinnosti úspešne za sebou, a ona môže relaxovať rovnako. Či už pohľadom na svojho drobčeka, čítaním si alebo podriemkavaním. Bábätku zatiaľ stačí jej fyzická prítomnosť – teplo a prsník.

Ak je dieťa staršie, spoločné zaspávanie je ideálna príležitosť na všetko, na čo nebol cez uponáhľaný deň čas. Rozhovory o tom, čo sa stalo, o tom, čo má prísť, o momentálnej chvíli, čítanie na dobrú noc... Aj staršie dieťa potrebuje blízkosť rodiča, cítiť sa bezpečne, milovane. Keď absolvujete s potomkom večerný rituál a zmĺknete, pretože dieťa zaspáva, aj tu je čas, ktorý môže rodič využiť pre seba na čítanie alebo relax.

Istota aj v noci

Aj v spánku deti niekoho potrebujú. Je to očividné, ak si k nim napríklad prídete ľahnúť neskoro večer, keď už oni spia. Prítomnosť rodiča podvedome vycítia a väčšinou sa k nemu hneď rýchlo pritisnú, alebo si ho objímu.

Ak dieťa spí s vami, máte skvelú príležitosť zistiť o ňom viac. Ako spáva? Rozpráva zo sna, škrípe zubami, má zlé sny? Ak treba, viete rýchlo zasiahnuť. Pri zlých snoch ho napríklad viete okamžite upokojiť bez toho, aby ste sa pritom museli vy alebo dieťa nejako zvlášť prebrať.

Rovnako je spoločné spanie nenahraditeľné, ak sa dieťa zle cíti, má napríklad horúčku alebo bolesti. Vtedy ste okamžite hore a môžete konať. Áno, musíte vstať z postele tak či tak, z vášho pohľadu je teda jedno, či je dieťa v spálni alebo vo svojej izbe. Nie je to však jedno dieťaťu, či vám okamžite môže oznámiť, čo sa deje, alebo či musí vstať z postele, prejsť cez tmavú chodbu, prípadne vás s plačom a krikom k sebe privolať.

No a v neposlednom rade, pohľad na spiace dieťa je pre rodiča výnimočnou chvíľou uvedomenia si toho vzácneho daru, ktorého sa mu dostalo, ako aj toho, že dieťa rodiča takto potrebuje len pár rokov. A že tie kopance alebo údery, ktorých sa vám teraz možno od niektorého potomka v noci dostáva, vám raz budú chýbať.

Radostné prebúdzanie

Ak má človek deti, ráno si málokedy dosýtosti pospí, či už spia v rodičovskej alebo vo vlastnej posteli. Rozdiel tam však predsa len je. Dieťa sa pri rodičovi budí podstatne pokojnejšie aj spokojnejšie. Netreba ani vedecké štúdie, stačí vlastné pozorovanie.

Skúste niekedy dieťa predbehnúť, zobudiť sa pred ním, ale zostať pri ňom v posteli. Nádherný pohľad na spokojné dieťa vystrieda ešte nádhernejší pohľad na prebúdzajúce sa dieťa. Keď rozospaté otvorí oči a uistí sa, že je rodič stále tam. Keď si uvedomí, že nie je samé, keď sa usmeje, alebo keď k tomu ešte niečo milé povie. Isteže, nemáte záruku, že ranná blaženosť vydrží celý deň. O chvíľu môže dieťa vrieskať alebo plakať, ak sa mu čokoľvek znepáči. Príjemné chvíľky sa mu však zapisujú do podvedomia a prispievajú k celkovému pozitívnemu pocitu zo života, čo sa prenesie až do dospelosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >