„Včely nepatria do mesta. Vysoká tráva je nebezpečná.“ Nové pexeso pre deti búra mýty o hmyze, je voľne prístupné

pt, 2. februára 2021 o 04:08

Otravný ako hmyz, prirovnanie, ktoré používajú mnohí. No hoci nás niekedy naozaj dokáže potrápiť, je nesmierne dôležitý a, žiaľ, výrazne ho ubúda. Zmeniť náš postoj k nemu má nový projekt združenia Živica.

Včely na Slovensku opelia podľa odhadov okolo 100 miliónov kvetov ročne.

Foto: SITA/AP

Jeho cieľom je zbúrať mýty o hmyze a prostredí, ktoré potrebuje. Hoci sa vzďaľujú pravde, časť populácie týmto predstavám stále verí a v ich duchu aj vychováva svoje deti. Napríklad: Včely patria na lúku, nie do mesta. Hmyz je nebezpečný, všetok štípe a útočí. Vysoká tráva ohrozuje deti, môžu sa na nej porezať.

Hmyz je pritom dôležitou súčasťou ekosystému, ktorého súčasťou sme aj my ľudia. „Včely, rovnako ako iné opeľovače, nachádzajú stále častejšie vhodné miesto pre život práve v mestách, kde ich neohrozujú pesticídy a zároveň majú počas celej sezóny bohatú ponuku pasty,“ vysvetľuje združenie.

Potrebná je i vysoká tráva, prípadne taká, ktorá sa udržiava mozaikovým spôsobom kosenia. „Je pre podporu biodiverzity veľmi prospešná, nakoľko hmyz na svoje štádiá vývoja potrebuje rôzne druhy rastlín v rôznom štádiu rastu. Tak isto pomáha zmenšovať dopady zmeny klímy v podobe sucha a horúčav, nakoľko lepšie udržiava vlahu,“ vysvetľuje.

A keďže najlepšia škola pre deti je škola hrou, Živica pripravila tematické pexeso. Je voľne dostupné na portáli mestske-vcely.sk a združenie ho rozposlalo aj do 75 vybraných škôl, ktoré v projekte Zelená škola pracujú na téme zeleň a biodiverzita. Ilustrovali ho mladí umelci zo Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach, pričom od Živice dostali školenie, čo má obsahovať.

Živica pripomína štúdia, podľa ktorej opeľovačov na svete všeobecne ubúda, dokonca až 30 % ročne. „Ak by tento trend pokračoval, hrozia nám rastúce ceny ovocia a zeleniny, kvôli ich nedostatku a posun pestovania smerom k samoopelivým a vetroopelivým druhom ako je obilie, ryža či kukurica. Naša strava by sa tak stala málo pestrá a nevyvážená,“ pripomínajú.

Ubúda aj čmeliakov, motýľov, samotárskych včiel… „Trpia horúčavami, hynú, zmenšuje sa ich dolet aj plocha, ktorú sú schopní opeliť. Niektoré druhy nevedia tolerovať veľké výkyvy teplôt a miznú úplne,“ konštatuje Živica na svojom webe.

Len na Slovensku sa odhaduje, že včely opelia okolo 100 miliónov kvetov ročne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >