V triede je to nuda, hurá do záhrady! Školy stále častejšie vyučujú vonku

gb, 24. marca 2019 o 05:01

Výučba v školských záhradách si na Slovensku získava čoraz väčšiu obľubu. Do projektu Záhrada, ktorá učí sa tento rok prihlásilo rekordných 209 základných a stredných škôl.

V dolnokubínskej ZŠ Petra Škrabáka majú zvláštne kamene, na ktoré sa dá hrať.

Foto: Záhrady, ktoré učia

Projekt, ktorý už siedmy rok realizuje nezisková organizácia Živica a finančne podporuje spoločnosť IKEA, pomáha školám premieňať školské pozemky na interaktívne učebne matematiky, chémie alebo hudobnej výchovy.

Vyučovanie vonku ponúka učiteľom v porovnaní s klasickou triedou viac príležitosti na vedenie detí k skúmaniu vecí a kladeniu otázok a deťom zase prináša radosť z objavovania a motiváciu učiť sa. Pri vyučovaní v záhrade majú totiž príležitosť prejaviť sa v úplne iných zručnostiach ako v klasickej triede, navyše pobyt vonku na ne pôsobí harmonizujúco, ak tam chodia pravidelne.

Jazierko ZŠ Park Angelinum v Košiciach.

Foto: Záhrady, ktoré učia

„Reálne vieme do školskej záhrady preniesť veľkú časť vyučovania z tried. A to vrátane predmetov, ako je fyzika, geometria alebo výtvarná výchova. Príroda nám poskytuje všetky potrebné pomôcky a podnety (vizuálne, hmatové alebo zvukové). Výhodou je, ak ich ešte podporíme vytvorením záhradných učebných prvkov, ako je napríklad jazierko, meteostanica alebo geometrické vyvýšené záhony,“ hovorí v článku na webe www.zivica.sk projektová manažérka z Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica Ivana Poláčková.

To, akým spôsobom si učiacu záhradu vytvoriť a ako v nej vyučovať, sa školy vybrané do projektu dozvedia na trojdňovom kurze a tiež vďaka metodickej podpore Živice pri osobnej návšteve školy.

Počet škôl, ktoré už svoje učiace záhrady majú a využívajú ich pri vyučovaní, každoročne narastá. Momentálne ich je 37 a nájdete ich po celom Slovensku. V ZŠ Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne si vytvorili napríklad analematické slnečné hodiny, kedy ukazovateľom času je tieň postavy človeka. V Badíne zase využívajú pri vyučovaní dažďovú záhradu, divoký kút a kamenný litofón (kamenný hudobný nástroj) a vo Vrbove zase hmyzí hotel a existujúci vodný prameň.

Hmyzí hotel v ZŠ Vrbov.

Foto: Záhrady, ktoré učia

V rámci projektu sa pripravuje aj inšpiratívne jednodňové turné po Záhadách, ktoré učia s názvom Túlavý autobus. Akcia je naplánovaná na máj 2019 a prihlásiť sa na ňu môžu nielen zástupcovia škôl, ale aj široká verejnosť. „Tento rok navštívime autobusom tri štyri inšpiratívne školské záhrady, na ktorých budeme vidieť reálne ukážky vyučovania a dozvieme sa viac aj o samotnej tvorbe záhrad, do ktorých sa zapája celá škola a veľmi často aj početná miestna komunita,“ dodáva Poláčková. Viac informácií na www.zahradaktorauci.sk.


Gymnázium Hubeného Bratislava si vytvorilo bylinkovú záhradu.

Foto: Záhrady, ktoré učia





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >