V Poľsku sa u neočkovaných detí objavuje rubeola. Zaočkovanosť proti chorobe klesá aj u nás

gb, ČTK, 5. novembra 2018 o 10:46

V Poľsku pribúda prípadov, keď sa deti nakazili vysokoinfekčným ochorením rubeolou. Minister zdravotníctva dokonca vyzval obyvateľov, aby nechali svoje deti očkovať. Zaočkovanosť proti chorobe klesá aj na Slovensku.

Očkovanie je stále najlepšia obrana.

Foto: Shutterstock.com

Svetová zdravotnícka organizácia koncom minulého mesiaca varovala, že v niektorých európskych krajinách, vrátane Česka a Poľska, klesá dôvera ľudí v bezpečnosť očkovania, čo vedie k zvýšenému výskytu niektorých infekčných chorôb, ktoré sa už považovali za prekonané, vrátane práve rubeoly.

V Mazovskom veľkovojvodstve, v ktorom sa nachádza i hlavné mesto Varšava, sa v poslednej dobe rubeolou nakazilo sedemnásť detí. Išlo o deti, ktoré rodičia nenechali očkovať. „To by pre nás malo byť varovanie, aby sme sa mali na pozore. Buďme rozumní a nechávajme sa očkovať,“ vyzval poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski, ktorý sa snažil odstrániť obavy, že vakcíny môžu byť pre deti nebezpečné.

Upozornil tiež na to, že medzi chorými deťmi je jedno mladšie ako trinásť mesiacov, ktoré ešte vakcínu podľa očkovacieho kalendára nedostalo. Jediný spôsob, ako takto malé deti pred nákazou ochrániť, je dostatočná preočkovanosť populácie, ktorá musí byť najmenej 95 percent.

Rubeola je najnebezpečnejšia u detí do šiestich rokov, ochorenie pre nich môže byť až smrteľné. Na začiatku sa choroba prejavuje horúčkou, nádchou, kašľom. Potom sa vyskytne škvrnitá vyrážka červenej farby. Začína na záhlaví, postupne sa šíri na tvár, krk, brucho a končatiny.

Či je slovenská populácia imúnna proti šiestim infekčným ochoreniam, to v súčasnosti testujú úrady v takzvanom Imunologickom prehľade. Lekári už odobrali náhodne vybraným ľudom krv na zistenie protilátok. Do konca roku bude známe, či je očkovanie proti osýpkam, mumpsu, ružienke a vírusovým hepatitídam typu A, B a C dostatočne účinné. Preočkovanosť proti osýpkam, mumpsu a rubeole je u slovenských detí narodených v roku 2015 len 94,8 percenta.

Na východe Slovenska prepukla v máji epidémia osýpok, ktorú sa už ale úradom podarilo zvládnuť. Evidovaných bolo 446 prípadov, z toho 428 v okrese Michalovce a 18 v okrese Sobrance. „V súvislosti s verejnými vyhláškami lekári zaočkovali 6 076 ľudí, z toho 4 648 detí,“ konštatoval v októbri hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.













Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >