V detskom ekošatníku v Trnave môžu rodičia obliecť deti zadarmo

SITA, gb, 24. marca 2019 o 04:30

V Centre pomoci pre rodinu na Štefánikovej ulici v Trnave umožňujú rodinám získať oblečenie pre deti zadarmo. Ľudia môžu do šatníka priniesť veci, z ktorých už ich deti vyrástli. Zároveň si tu môžu zachovalé oblečenie pre svoje deti zobrať.

V detskom ekošatníku si vyberiete ošatenie pre deti zadarmo.

Foto: www.trnava.sk, Lenka Vančová

„Zatiaľ z našej štatistiky vychádza, že viac je tých ľudí, ktorí prinesú oblečenie. Tých, ktorí si chodia brať, je menej. Mnohí akoby váhali, či si majú niečo vziať, lebo majú pocit, že to nepotrebujú. My ich presviedčame, že ekošatník nie je sociálna aktivita, ale ekologická, prostredníctvom ktorej chceme ľudí naučiť, že veci môžu dostať druhú šancu, vďaka čomu šetríme prírodu,“ povedala Kristína Königová, štatutárka Centra pomoci pre rodinu, ktoré ekošatník len nedávno zriadilo. V Trnave podľa nej doteraz chýbal priestor, ktorý by sa zameriaval na výmenu detského oblečenia. Rovnakú službu ponúkajú aj Zóny bez peňazí, tie však bývajú organizované len príležitostne.

Detský ekošatník je otvorený vždy v utorok a štvrtok popoludní a v piatok dopoludnia. Priniesť oblečenie však možno kedykoľvek počas pracovnej doby Centra pomoci pre rodinu s výnimkou pondelka. „Malo by íst o sezónne oblečenie, ktoré je hneď vhodné na použitie. Teda v lete letné, v zime zimné, aby aby sme ho nemuseli skladovať. Samozrejme, musí ísť o čisté a zachovalé kusy, také, ktoré by rodičia ešte obliekli vlastným deťom,“ dodala Königová. Veci, ktoré si nikto nevyberie, priebežne posielajú rodinám v sociálnej núdzi na východnom Slovensku.

Okrem výmeny oblečenia plánujú v ekošatníku organizovať tvorivé dielne a workshopy o tom, ako zužitkovať nepotrebné šatstvo napríklad na výrobu dekoračných alebo úžitkových predmetov. Projekt Detského ekošatníka bol podporený z participatívneho rozpočtu mesta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >