Tip na výlet s deťmi: Bzovík, unikátny kláštor, pevnosť aj hrad v jednom

Gabriela Bachárová, 7. októbra 2022 o 05:00

Ak by múry Bzovíka, pôvodne opevneného kláštora a neskôr šľachtického sídla, mohli rozprávať, počúvajúcim by sa zrejme tajil dych. Jeho príbeh je plný zvratov a dramatických udalostí.

Kláštor, hrad aj pevnosť v jednom.

Foto: Gabriela Bachárová

Že neviete, kde presne Bzovík leží? Asi nebudete jediná či jediný, táto kultúrna pamiatka nepatrí medzi tie, ktoré by obliehali davy turistov, čo je síce škoda, na druhej strane tu nebudete do nikoho narážať.

Architektonický skvost nájdete v rovnomennej obci Bzovík v okrese Krupina (Banskobystrický kraj). Ide o netradičnú pamiatku, keď sa z opevneného kláštora, ktorý sa takto chránil pred tureckými nájazdmi, stalo šľachtické sídlo. Bzovík začal písať svoju históriu v 12. storočí, spolu s kláštorom v Hronskom Beňadiku je najstarším kláštorom na území Slovenska.

Kláštor zasvätený prvému uhorskému kráľovi Štefanovi najskôr obýval rád benediktínov, neskôr ho vlastnili premonštráti, ktorí sa preslávili ako zdatní hospodári a pestovatelia. Stihol ich však krutý osud.

V 16. storočí kláštor napadol šľachtic Žigmund Balaša, ktorý mníchov vyhnal a pamiatku prestaval na goticko-renesančný hrad s výrazným opevnením. Balaša bol známy ako nemilosrdný pán, k svojim poddaným sa nesprával práve pekne. Hrad neskôr vyhorel, potom sa dostal znovu do majetku cirkvi, dobyli ho povstalci Imricha Tökölyho. Už začiatkom 19. storočia začal pustnúť a nepomohli mu ani boje počas druhej svetovej vojny a ničenie miestnymi obyvateľmi. Dnes sa postupne opravuje.

Dobrodružstvo.

Foto: Gabriela Bachárová

Pre odvážnych

Impozantne pôsobia múry a štyri bašty opevnenia. Interiéry bášt možno preskúmať. V čase našej letnej návštevy bol najväčším dobrodružstvom výstup po schodisku bez zábradlia v jednej z bášt. Je to len pre ozaj odvážnych, pohľad dolu a nemožnosť chytiť sa opory by vám nemuseli urobiť dobre. Na druhej strane je to isto zážitok. Na opravu schodiska sa vyberajú peniaze, prispieť môžete aj vy vhodením zopár drobných do kasičky. Za to dostanete pohľadnicu a ak na zoznam darcov pridáte svoje meno, ocitnete sa na ďakovnej tabuli, ktorú tu potom osadia.

V areáli možno obdivovať aj pozostatky pôvodne románskeho kostola. Do dnešných čias sa z neho zachovala iba gotická sakristia, ktorá slúžila ako hradná kaplnka. A potom už len zvyšky obvodových múrov a sutinou zasypané základy. Veľmi pekné je aj bezprostredné okolie pamiatky. Bzovík môžete celý obísť, na ceste stretnete aj romantické drevené mostíky. Bzovík určite nie je výletným cieľom na celý deň, no ak sa budete túlať Novohradom, jeho návštevu určite nevynechajte.

Gotická kaplnka.

Foto: Gabriela Bachárová


Romantický mostík.

Foto: Gabriela Bachárová


Stará Hora i originálne náhrobky
Čo vidieť v okolí? Určite navštívte historicky zachovanú vinohradnícku obec Stará Hora, ktorá vás prekvapí svojou jedinečnou architektúrou aj atmosférou. Písali sme o nej na tomto mieste. Pekná je návšteva hradu Modrý kameň či kaštieľa v Dolnej Strehovej, kde nájdete Múzeum Imricha Madácha, maďarského spisovateľa a dramatika, autora Tragédie človeka. Menej tradičným tipom na výlet sú pozoruhodné ľudové náhrobky v Hornom Tisovníku. Tajným tipom sú takzvané tatárske pivnice v Ľuboreči, kde sa schovávali ľudia pred Turkami.


V jednej z bášt.

Foto: Gabriela Bachárová


Pohľad od kláštora na časť obce Bzovík.

Foto: Gabriela Bachárová


Tri zo štyroch bášt.

Foto: Gabriela Bachárová





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >