Tip na výlet: Posledné kúsky divočiny a zabudnutý zázrak v Poloninách

Patricia Poprocká, 13. augusta 2020 o 04:03

Sú prekrásne a trochu divoké, čo odrádza rodičov od turistiky s deťmi. Do Polonín, ktoré sú v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO, sa však možno vybrať bez obáv, primeranú túru si tam môže urobiť každý, dokonca i s bábätkom v nosiči.

Výhľad z Riabej skaly.

Foto: Patricia Poprocká

Východiskových bodov je viac – Osadné, Runina, či najvýchodnejšia slovenská obec Nová Sedlica. Mnohí turisti prechádzajú Poloninami po hrebeni z jedného vrchu na druhý. S malým dieťaťom je istejší spôsob tam a späť, staršie zvládnu aj presuny po hrebeni, i keď nič nedostanú zadarmo.

Zabudnutý zázrak

Pre rodiny s menšími deťmi je vynikajúca túra k trom čarovným studničkám. Sú v lese nad obcou Runina a vraví sa, že každá z nich má inú chuť. Napokon – môžete ochutnať a posúdiť sami.

Traduje sa, že na mieste, kde stoja, sa v roku 1927 zjavila deväťročnému miestnemu chlapcovi Jurajovi Regulovi (zomrel v Runine v roku 1997), keď pásol kravy, Bohorodička. Sprvu mu nik neveril, napokon ale presvedčil učiteľa, ktorý dal cestu k miestu zjavenia olemovať svätými obrázkami. Ľudia potom začali miesto vyhľadávať a vode zo studničiek pripisovali liečivé účinky.

Tri studničky ako v rozprávke.

Foto: Radovan Varchola

Po druhej svetovej vojne sa na Tri studničky zabudlo, až v roku 1991 miesto veriaci obnovili a je z neho krásny cieľ príjemnej rodinnej túry.

Putovanie za nimi začína v dedine Runina, či presnejšie na jej konci smerom k Riabej skale. Prvá časť cesty je rovnaká ako na Riabu skalu, z ktorej sú vraj najkrajšie výhľady na Poloniny. Pôjdete necelú polhodinku krásnou lesnou cestičkou (v sezóne na nej nájdete aj lesné jahody a maliny), ktorá prechádza do ešte krajšej lúky. Na jej konci je asfaltová cesta a turistický bod Pod Vysokou Kýčerou, kde odbočíte vpravo k studničkám.

Tabuľa uvádza, že sú odtiaľ 5 minút, trvá to však dlhšie, s deťmi určite. Takže sa nenechajte odradiť, skôr či neskôr prídete k lúke a tabuli, ktorá vás upozorní, že ste na niekdajšom pútnickom mieste.

K samotným Trom studničkám ešte treba šľapať upravenou lesnou cestičkou, ktorú lemujú spomínané sväté obrázky. Pod kopcom sú učupené Tri studničky ako z rozprávky, dokonca aj s nachystanými hrnčekmi, ak by ste náhodou nemali svoje fľaše.

Kaplnka nad studničkami.

Foto: Patricia Poprocká

Ak si dáte námahu a prejdete ešte asi 50 metrov vyššie, čaká vás ďalšia lúka – s kaplnkou a drevenou zvonicou, kde si možno aj zazvoniť, čo ocenia najmä deti. Sú tam aj lavičky a príjemná rovinka na posedenie a vychutnanie si poloninskej nádhery.

Za výhľadmi na Riabu skalu

Ďalšia úchvatná panoráma.

Foto: Radovan Varchola
Kto chce ísť vyššie, Pod Vysokou Kýčerou odbočí doľava po zelenej značke, ktorá vás čoskoro dovedie do lesa. Tam sa začína pravá turistika – dlhočizný strmý kopec, kde sa striedajú strmé a strmšie úseky. Nuda to ale nie je – obdivovať môžete úžasné staré stromy, množstvo húb na všemožných miestach, miestami i kvetiny...

Aj tak sa stane, že niekomu už dôjde trpezlivosť, o čom svedčia úsmevné zápisy v knihe, ktorá sa nachádza na konci tohto chodníka. V každom prípade, vyše hodinové šľapanie sa oplatí – keď vyjdete z lesa, čaká vás úchvatný pohľad kamkoľvek sa otočíte. Smerom dolu výhľad na lesy a dedinu, smerom hore na poloniny, teda hrebeňové lúky nad úrovňou lesa, po ktorých je pomenovaný národný park.

V lese je tiež čo obdivovať.

Foto: Patricia Poprocká

Chodníčkom medzi čučoriedkami, ktoré sú príjemným osviežením, dôjdete do Sedla pod Ďurkovcom v nadmorskej výške 1120 metrov. Aj keby ste už nešli nikam, môžete povedať, že ste videli Poloniny. I poloniny.

Hrebeňová lúka, polonina.

Foto: Radovan Varchola

Ale bola by škoda otočiť sa. Na samotný Ďurkovec je to asi 10 minút po hrebeni, hraničnej čiare, kde sa môžete kochať výhľadmi – vľavo poľskými, vpravo slovenskými.

No a keď ste už došli tam, je najmenej prejsť sa ešte slabú polhodinku k samotnej Riabej skale. Jej vrcholy sú v skutočnosti tri. Najvyšší, upravený poľským turistickým klubom je plošinka 1199 metrov nad morom, obklopená stromami, kde si možno síce posedieť, ale nevidíte tam nič. Našťastie je tam šípka „smer k vyhliadke“, ktorou sa treba vydať.

Uprostred lúky v smere šípky je slovenské označenie vrcholu Riaba skala s nadmorskou výškou 1167 metrov, za ktorou kúsok ďalej je tretí vrchol, vyhliadka na Dolinu Zbojského potoka. Tá naozaj vyráža dych, je tam aj malé ohnisko na občerstvenie a odísť sa vám odtiaľ veru nechce. Uprostred zalesnených kopcov sa človek cíti maličký a slobodný, nasáva energiu z tej krásy plnými dúškami.

Pozrite si VIDEO z vyhliadky:



Kam ďalej?

Ak máte v Runine auto, prípadne ak ste nechali časť rodinnej výpravy pri Troch studničkách, musíte sa vrátiť, kade ste prišli. Ak nie, môžete prejsť aj inam, napríklad do Novej Sedlice, čo trvá vyše dvoch hodín. Ak sa vám však nechce dolu a máte dosť času, môžete pokračovať po hrebeni smerom na najvyšší vrch Polonín Kremenec, hraničný bod Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Prípadne sa vrátiť do Sedla pod Ďurkovcom a odtiaľ ísť po hrebeni na opačnú stranu do Ruského sedla, kde je aj turistická útulňa, útočisko na prespatie.

Možností je neúrekom a jedna krajšia ako druhá. Poloniny majú čo ponúknuť, stačí tam prísť.

Nádrž Starina, krása a poklad súčasne. Najväčšia zásobáreň pitnej vody v strednej Európe.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

5 tipov na výlet v okolí



Drevené cerkvi
Kostolíky z dreva k tejto časti Slovenska neodmysliteľne patria. Nájdete ich v Uličskom Krivom, Bakovej jame, Ruskom Potoku či Topoli, ktorá je rodiskom Alexandra Duchnoviča, kňaza, spisovateľa a rusínskeho národovca.

Starina
Vodná nádrž s najprísnejším stupňom ochrany, najväčšia zásobáreň pitnej vody v strednej Európe, vstup do nej je zakázaný, vyhliadky však ponúkajú nádherné výhľady.

Vojenské cintoríny
Odohrávali sa tu ťažké boja za prvej i druhej svetovej vojny. Vďaka aktivistom a miestnym nadšencom ožívajú aj časom zničené vojnové cintoríny. Najvyššie položený je Hodošík, nájdete ich aj vo Výrave. Pozostatky vojakov sú v známej krypte v Osadnom.

Hvezdáreň v Kolonici
Ponúka odborné prednášky i premietanie vlastných audiovizuálnych programov. Nachádza sa na jednom z miest, ktoré sú najmenej znečistené svetelným smogom na Slovensku.

Sninské rybníky
Trocha civilizácie a komercie, kde sa môžete vykúpať, zabaviť a prespať – či už v kempe alebo hoteli.

Dedinka v údolí...

Foto: Patricia Poprocká

Pozor, letná súťaž!
Hrajte vo veľkej letnej súťaži denníka Pravda o peniaze a ceny v hodnote 400 eur. Hrať môžete na tomto odkaze. Prajeme vám veľa šťastia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >