Tip na výlet Najkrajšie miesta Slovenského raja. 10 túr plných dobrodružstiev a adrenalínu

Patricia Poprocká, 8. júla 2022 o 04:58

Kto sa bojí, nech nechodí. Dnes si vychutnáme tú pravú turistiku v Slovenskom raji, jeho rokliny a tiesňavy v plnej nádhere. Na túry do najkrajších miest pozýva znalec, autor turistickej mapy Slovenského raja, Oto Rozložník.

Objavte s nami nádherné zákutia Slovenského raja. Na snímke lanová lávka pri ústí do Zejmarskej doliny.

Foto: Gabriela Bachárová

Pozor, nič pre tých, ktorí majú strach z výšok či problémy s rovnováhou. Pre tých sú vhodnejšie v Slovenskom raji iné trasy, 6 tipov na zaujímavé a menej náročné túry sme priniesli na ahojmama.sk minulý týždeň v článku Unikátne lúky, ktoré sa kosia len ručne. Dnes sa vydáme za pravým adrenalínovým dobrodružstvom – vodopádmi, roklinami, stupačkami, rebríkmi objavíme ten pravý Raj.

Ešte jedno technické upozornenie: Každá roklina je prístupná len jednosmerne, zdola nahor, počítajte s tým pri plánovaní trasy.

A teraz už poďme na túry:

Veľký Sokol

Najdlhšia a jedna z najdivokejších roklín Slovenského raja. Má 6 kilometrov, obdivovať môžete tri krásne vodopády – Veľký, Malý, Kaskádový. Skalné zrazy sú úchvatné, miestami až 300 metrov vysoké. Za úplne najkrajšiu je považovaná záverečná časť tiesňavy, nazýva sa Rothova roklina. Veľký Sokol prejdete za dve a pol hodiny, s obdivovaním všetkých krás to však bude určite trvať dlhšie. Ide sa po žltej turistickej značke od horárne Sokol, rátajte s 289-metrovým prevýšením.

Piecky

Túra sa začína na Píle. Trasu tvorí bohato členený reliéf s mnohými vodopádmi, skalnými stupňami a kaskádami. Dva najväčšie vodopády sú – Veľký vodopád (13 m) a Terasový vodopád (10 m). Má dĺžku 4 kilometre a prevýšenie 378 metrov. Trasa sa dá prejsť za dve hodiny.

Sokolia dolina

Niečo pre odvážnych, jedna z najdivokejších tiesňav v Slovenského raja. Dĺžka 2,5 kilometra, prevýšenie 430 metrov, čas 2 hodiny. Rátajte s dlhou, približne 80 metrovou sústavou rebríkov, mostíkov a stupačiek. Vedú okolo krásnych vodopádov, tri najväčšie sú Bočný, Skalný a Závojový vodopád, ktorý meria až 75 metrov. Nádhera!

Ferrata Kyseľ

Tu zažijete pravú adrenalínovú divočinu. Kyseľ patrí medzi najkrajšie tiesňavy Slovenského raja. No a v samotnej rokline sú najkrajšie miesta vodopády: Barikádový, Kaplnkový, Vodopád v Temnici. Najväčší zážitok je pri prechode cez Obrovský vodopád. Vstup je spoplatnený a možný len s ferratovým vybavením. Je možnosť si výstroj aj zapožičať na Čingove na dolnom parkovisku v bufete. Ferratou môžete prejsť len v období od 15. júna do 31. októbra. Vedie ňou modrá a potom žltá turistická značka. Prevýšenie 395 metrov by ste mali zvládnuť za dve hodiny.

Malý Kyseľ

Nie príliš dlhá, ale mimoriadne pekná tiesňava. Sú tam majestátne skalné bralá a pôsobivé vodopády. Jeden z nich, Machový vodopád, sa považuje za najkrajší vodopád v celom Slovenskom raji. Malým Kyseľom vás prevedie modrá turistická značka. Tri a pol kilometra a 271-metrové prevýšenie zvládnete v pohode za hodinku.

Veľký Kyseľ

Ďalšia roklina z doliny Kyseľa nachádza na severnej časti, hneď pri Malom Kyseli. Sú tu krásne vodopády – Pawlasov, vysoký 5,5 metra, Vodopád ochrancov prírody, dlhý 10 metrov, potom 17-metrový Bočný bariérový vodopád a Bariérový vodopád vysoký 10 metrov Veľký Kyseľ nie je oproti Malému až taký veľký, zvládnete ho za jeden a štvrť hodiny. Meria 2,3 kilometra s prevýšením 316 metrov. Ide sa po zelenej turistickej značke.

Kláštorská roklina

Patrí medzi najkrajšie v Slovenskom raji. S prevýšením 224 metrov má dĺžku len 1,5 kilometra, no celkovo sa v rokline nachádza až sedem vodopádov. Napríklad Vodopád objaviteľov, Vodopád Antona Straku, Kaskády Nedobrého, Malý vodopád, Kartuziánsky vodopád a najkrajší – Dúhový vodopád. Zelenou turistickou značkou ju prejdete za hodinu.

Suchá Belá

Najnavštevovanejšia roklina Slovenského raja. Prechádza ňou zelená turistická značka, je dlhá 4 kilometre a prevýšenie je tu až 409 metrov. Aj tu nájdete krásne vodopády, najznámejšie sú Okienkový vodopád, Korytkový vodopád a Misové vodopády. Túra trvá zhruba dve hodiny.

Prielom Hornádu

Ide o približne 16-kilometrový úsek na hornom toku Hornádu od ústia Veľkej Bielej vody po Smižany. Prejdete to zhruba za štyri hodiny, nudiť sa určite nebudete, sledujte modrú turistickú značku od lokality Podlesok až na Čingov.

Prielom Hornádu je dlhá túra, nuda tam však nehrozí.

Foto: Gabriela Bachárová

Zejmarská roklina

Jediná roklina sprístupnená z južnej strany Slovenského raja. Patrí medzi najkrajšie v tomto národnom parku. Zároveň je najkratšou tiesňavou Slovenského raja. Meria len 800 metrov, s prevýšením 252 metrov. Po modrej turistickej značke za necelú hodinu prídete na planinu Geravy. Potok vytvára v tiesňave sústavu rozprávkových vodopádov nazývaných Nálepkove vodopády.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >