Tip na výlet: Na Muránsku planinu za krásnymi koňmi aj pôvabnými lúkami

Gabriela Bachárová, 8. júla 2020 o 12:00

Aj keď Muránsku planinu vyhľadávajú kvôli dlhým túram v nepoškvrnenej divočine hlavne zdatní turisti, ponúka aj dostatok zážitkov pre rodiny s deťmi. Poďte s nami na druhý výlet v našom letnom seriáli, ktorý vás zavedie za polodivými koňmi aj na krásne lúky, ktoré sú pre národný park ležiaci v Banskobystrickom kraji typické.

Pôsobivá scenéria. Národný park Muránska planina, v strede bradlo, na ktorom leží hrad Muráň.

Foto: Pavol Balko

Asi štrnásťkilometrovú okružnú trasu, ktorej vrcholovým bodom je lúka Šindliarka, predstavuje strážca národného parku Pavol Balko: „Začíname v obci Červená Skala, kam sa môžete doviezť vlakom alebo pricestujte autom a zaparkujte ho najlepšie práve pri železničnej stanici.“

Hneď na stanici začnite sledovať žltú značku. Najskôr treba ísť asi stopäťdesiat metrov hlavnou cestou, potom odbočiť na kameňolom. Za ním začína veľmi mierne stúpanie okolo potoka Trsteník. „Cesta je v tomto úseku veľmi pekná, kráčate úzkou dolinou v príjemnom, osviežujúcom chládku. Potok krásne meandruje, vytvára mokrade,“ láka Pavol Balko na návštevu planiny.

Po štyristo až päťsto metroch objavíte jedno z mála oficiálnych táborísk v národnom parku. „Nájdete tam ohnisko, prístrešok, stoly a zhora priteká potôčik, v ktorom sa deti môžu dosýta vyblázniť, vyčľapkať,“ vymenúva strážca možnosti táboriska.

Táborisko v doline Trsteník.

Foto: Pavol Balko

Odolné a krásne kone

Z táboriska pokračujete asi tri a pol kilometra dolinou až do jej záveru s názvom Zadná Suchá. Krátkym stúpaním prídete na sedlo nad Veľkou lúkou. Odtiaľ sa dá zísť dolu na lúku, kde sa môžete pokochať pohľadom na nádherné kone, ktoré tam žijú. Ich chov začal na Veľkej lúke pred sedemdesiatimi rokmi. Pôvodným cieľom bolo vyšľachtiť úplne nové slovenské plemeno pre potreby lesníkov a vojakov. Dosiahnuť sa to malo krížením huculov s tromi ďalšími plemenami. Cieľ sa však nepodarilo splniť, a preto sa od 80. rokov na Veľkej lúke chová len plemeno norik muránskeho typu, u ktorého sa naši chovatelia snažia pestovať niektoré vlastnosti.

Už dvojmesačné kone vyháňajú na pastvu vzdialenú niekoľko kilometrov, s prevýšením až tristo metrov. Od jedného roka sa koníky od mája do decembra pasú len vonku až vo výške 1 200 metrov a vystavené i zlému počasiu. Vďaka tomu sú silné, odolné a výkonné. Norik muránskeho typu sa okrem Veľkej lúky chová ešte v Dobšinej.

Kone na planine.

Foto: Pavol Balko

Muráň býval honosným hradom

Keď sa na vznešené kone dostatočne vynadívate, máte na výber. Ak si trúfate na dlhšiu trasu, urobte si zachádzku na hrad Muráň vypínajúci sa na brale Cigánka. Najskôr pôjdete pätnásť minút cez Veľkú lúku, potom asi dvadsať minút po strmej ceste. Na hrade, ktorý je tretím najvyššie položeným na Slovensku - leží v nadmorskej výške 935 metrov - môžete absolvovať aj prehliadku s nevšedným sprievodcom. „Je to skôr nadšenec, ktorý koordinuje práce na hrade a v podstate od jari do jesene prespáva v hradnej veži. Určite rád niečo o hrade povie,“ približuje Pavol Balko.

Muráň bol postavený ako strážny hrad v 13. storočí. Najväčšiu slávu zažil v druhej polovici sedemnásteho storočia, keď patril Márii Széchyovej, známej svojou neobyčajnou krásou, pre ktorú ju prezývali Muránska Venuša. V tom čase vládol na honosnom hrade čulý spoločenský život, dvere si tu podávali zvučné mená uhorskej šľachty.

Hrad však neskôr viackrát vyhorel a od konca 18. storočia ho už nikto neobýval. Dnes je ruinou, návštevníci v ňom však môžu obdivovať zachovanú vstupnú bránu s vežou, základy gotického paláca či zbytky obvodového muriva a niektorých stavieb. Z hradu je nádherný výhľad do okolia na bralo Poludnice, do Suchého dolu a na sysľovisko Biele vody.

Pod Muráňom sa zároveň nachádza jediné občerstvenie, ktoré môžete na trase nájsť. Otváracie hodiny sú však podľa Pavla Balka neisté, preto sa radšej dobre zásobte olovrantom.

Hrad Muráň.

Foto: Pavol Balko

Krásne výhľady na Nízke Tatry

Ak sa chcete držať len pôvodnej trasy, z Veľkej lúky vystúpate strmým chodníkom s prevýšením asi sto metrov na krátkom úseku na lúku Šindliarka, ktorá je najvyššie položeným bodom na trase, leží vo výške asi 1 050 metrov.

Cez lúku prejdete a pripojíte sa na zelenú značku. Pokračujete ďalej vrcholovou časťou, až po lesnej ceste prídete na lúku Lopušné, kde stojí pekná lovecká chata. Na mieste sa môžete občerstviť vodou a pokochať sa výhľadom na lúku. A je čas vrátiť sa späť.

Zostupová cesta kopíruje asfaltku a zároveň cyklotrasu. Kráčate lesom i rúbaniskom, kde treba pozorne sledovať značku, inak budete „ťapkať“ celý čas po asfaltke. Z rúbaniska sú pôsobivé výhľady na východnú časť Nízkych Tatier, konkrétne na Kráľovu hoľu a jej okolie. V závere trasy sa znovu ocitnete nad kameňolomom v Červenej Skale. Odtiaľ sa cesta stočí do doliny a znovu po žltej značke sa vrátite na východiskové miesto túry.

„Tento okruh zvládnete s malými deťmi asi za osem hodín, keď pôjdete pomaly a doprajete si prestávky na oddych a zábavu. Veď viete, ako je to s malými deťmi. Podchvíľou sa chcú napapať, napiť alebo ich bolia nožičky,“ smeje sa strážca národného parku, sám trojnásobný otec.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí




Sysľovisko Biele vody. Chcete nakŕmiť sysľa? Na lúke plnej týchto roztomilých hlodavcov žiadny problém. Vezmú si od vás jablko i piškótu. Hľadajte ich v lokalite Biele vody pri obci Muráň.

Skalný útes Poludnica. Najkrajšia vyhliadka na planine. Prístupná napríklad po značených chodníkoch z obce Muráň, dĺžka trasy asi sedem kilometrov.

Suchý dol. V tejto lokalite nájdete cyklotrasu vedúcu po násype železničky, ktorá kedysi zvážala drevo. Ďalej náučnú lokalitu Piecky, čo sú početné skalné rímsy a jaskynky v gemerskom nárečí zvané piecky.

Sedlo Nižná Kľaková. Pre turistov, ktorí chcú vonku prespať, tu postavili zrub. Neďaleko Skalná brána s výhľadmi.

Muránske buchty. Regionálna špecialita sa vyznačuje prekladaným cestom a bohatou náplňou. Zájdite ich do obce Muráň ochutnať.

Sysle v lokalite Biele vody.

Foto: Ján Šmídt


Pozor, letná súťaž!
Hrajte vo veľkej letnej súťaži denníka Pravda o peniaze a ceny v hodnote 400 eur. Hrať môžete na tomto odkaze. Prajeme vám veľa šťastia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >