Tip na výlet Katarínka – Planinka: Z kláštora do kaštieľa nádherným lesom

Dorota Hudecová, Patricia Poprocká, 12. júla 2021 o 12:00

Tajomné zrúcaniny niekdajšieho kláštora, historická železnica a krásny zachovalý kaštieľ z 18. storočia, to všetko nájdete na potulkách neďaleko Dechtíc v Trnavskom kraji. Mierne kopce, nádherný les a blízke vzdialenosti vytvárajú ideálne podmienky na túru aj s menšími deti.

Po stáročiach chátrania stoja dodnes múry i veža kostola.

Foto: Dorota Hudecová

Ak si zvolíte za prvý cieľ Katarínku, odporúčame ta prísť z Dechtíc. Asi v polovici cesty smerom na Naháč je vyznačená odbočka, ktorou sa dostanete na parkovisko. Tu začína príjemná prechádzka lesom, vysoké stromy, spev vtákov vás príjemne naladia. Po polhodinke prídete na rázcestie, z ktorého už vidieť magickú ruinu niekdajšieho kláštora.

Miesto má výnimočnú atmosféru, napokon, práve tu sa podľa historických prameňov zjavila v roku 1617 svätá Katarína Alexandrijská sedliakovi Jánovi Mancovi, keď oral. Neskôr sa zjavovala aj mladému grófovi a pustovníkovi Jánovi Apponyimu, ktorý tu pustovníčil v jaskyni neďaleko kaplnky.

Na mieste zjavenia postavili barokový kláštorný komplex, ktorý v 18. storočí patril k najvýznamnejším pútnickým miestam Ostrihomskej arcidiecézy. Katarínka bola miestom noviciátu františkánov a cieľom mnohých pútí ľudu z ďalekého okolia. V roku 1782 sa dokonca naháčsky farár Juraj Fándly sťažoval, že väčšina jeho veriacich radšej navštevuje kostol sv. Kataríny pri kláštore, než ten v Naháči. Svoje rozhorčenie vyjadril aj v známom diele z roku 1789 Dúwerná zmlúva mezi mníchom a ďáblom. O štyri roky neskôr, v júli 1786 kláštor zrušil cisár Jozef II. Odvtedy chátra.

Katarínka krásna z každej strany.

Foto: Dorota Hudecová

Vzhľadom na odľahlú polohu mimo hlavných ciest a turistických trás zostal vcelku zachovalý. Dodnes stoja ruiny s vežou a zvyšky jedného krídla kláštornej budovy, k jeho ochrane prispieva aj združenie mladých nadšencov Katarínka.

Rodiny s deťmi tu strávia príjemný deň, okolo sú ohniská na opekanie, lúka na šantenie a medzi stromami aj pekný výhľad. Medzi samotnými ruinami, ak máte šťastie, že sa tam nehemžia davy návštevníkov, si vychutnáte zvláštnu magickú atmosféru.

Ak sa chcete prejsť, odporúčame zájsť ešte ďalej – popri zrekonštruovanej historickej železnici ku kaštieľu Planinka.

Zrekonštruovaná železnička.

Foto: PRAVDA, Dorota Hudecová

Je to rovnako príjemná prechádzka a zhruba rovnako dlhá ako keď ste šli ku kláštoru. Najprv prejdete lúkou popri koľajniciach, ktoré stoja na mieste niekdajšej Pálffyho železnice z konca 19. storočia. Pôvodne mala 70 kilometrov, spájala továrne na Dobrej Vode a Horných Orešanoch a pokračovala cez Smolenice do lesa. V roku 1960 zanikla, dobrovoľníci zo Združenia na záchranu lesných železníc Slovenska, tu však postavili novú úzkorozchodnú železnicu. Nekopíruje pôvodnú trasu a je výrazne kratšia.

Od železničky prejdete potom lesom pohodlnou cestou popri potôčiku až ku kaštieľu Planinka. Dal ho postaviť gróf Jozef Erdődy v rokoch 1774-1775 ako poľovnícky kaštieľ. Na nádvorí stáli domčeky pre návštevníkov a služobníctvo s primeranými tematickými menami: Jeleň, Bažant, Vlk, Medveď, Pytliak, Diviak, Straka, Líška, Vyžla, Poľovník. Vstup strážia sochy diviakov, na odchov ktorých dal gróf postaviť aj oboru. V kaštieli sa konali honosné poľovačky, v roku 1808 sa na jednej zúčastnil dokonca cisár František s manželkou.

Poľovnícky kaštieľ dnes, vstup so sochami diviakov.

Foto: Radovan Varchola

Kaštieľ si môžete prezrieť aj dnes, keď je v súkromných rukách, upravený na rekreačné účely. Konajú sa tu svadby, školy v prírode a ďalšie hromadné akcie. Je tam aj minizoo, deti očaria najmä pávy, ale aj celkovo krásne prostredie niekdajšieho šľachtického sídla.

Z kaštieľa to máte kúsok do obce Dobrá voda, úplne v pohode však zvládnete aj cestu späť ku Katarínke. Miest na oddych a desiatu ponúka les či lúka neúrekom.

Zapojte sa do LETNEJ SÚŤAŽE!
Hráme o viac ako 85 cien v hodnote viac ako 20 000 € eur. Viac informácií na tomto linku.



Všetky články seriálu Leto s Pravdou nájdete na tomto linku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >