Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

Andrea Poloková, podpredsedníčka OZ MAMILA, 7. marca 2021 o 04:05

Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

Laktačné poradkyne dokážu vyriešiť veľa problémov, často aj navonok neriešiteľných, chce to len čas, odkazuje Andrea Poloková.

Foto: archív Andrey Polokovej

Keď sa povie „dojčenie“, tak sa zdá, že sa ľudia rozdelia minimálne na tri tábory. Jeden hovorí: „Dojčenie je prirodzené, ľahké, v pohode som dojčila, čo na tom je?“ Druhý: „Nemohla som dojčiť, mala som problémy s dojčením, nešlo to, hoci som veľmi chcela.“ Tretí: „Je jedno, či niekto dojčí alebo nedojčí, netreba z toho robiť vedu.“

Pri dojčení sa dnes kladie ženám mnoho prekážok. Tým sa dojčenie stáva oveľa náročnejším, než by malo byť. A ženy to zaskočí. Aby sa predišlo sklamaniu z toho, že to s dojčením nevyšlo, väčšina žien vie, čo im môže s dojčením pomôcť a poradiť laktačná poradkyňa z MAMILY. Väčšinou však nevedia, čo si pod pomocou s dojčením predstaviť ani ako také stretnutie s laktačnou poradkyňou vyzerá.

Najlepšie osobne

Čo sa teda stane, keď si zavoláte laktačnú poradkyňu? S laktačnou poradkyňou sa môžete napríklad stretnúť buď u seba doma alebo u laktačnej poradkyne. Pomoc s dojčením si vyžaduje osobné stretnutie a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje služby laktačných poradkýň v čase pandémie COVID-19 za kľúčové pre zabezpečenie zdravotných potrieb najzraniteľnejších populácií a ich zachovanie za nevyhnutnú službu pre efektívne zvládnutie COVID-19. Pretože ide o službu, ktorá má zásadné miesto v prevencii ochorení a pri ochrane pred úmrtiami.

Za zraniteľné populácie WHO považuje tehotné a dojčiace ženy, malé deti a starších ľudí. Laktačné poradkyne MAMILY majú za sebou rozsiahle školenie a supervízie založené na medzinárodných štandardoch pre medzinárodné laktačné poradkyne majúce titul IBCLC. Okrem osobných návštev poskytujú laktačné poradkyne v čase pandémie svoje služby aj prostredníctvom videohovorov.

Hodinový zázrak sa väčšinou nekoná

Keď sa stretnete s laktačnou poradkyňou MAMILY, tak typické stretnutie trvá približne hodinu alebo hodinu a pol. Stretnete sa spoločne viackrát, aby vás naučila zručnosti a ukázala vám praktické riešenia. Na vyriešenie ťažkostí s dojčením väčšinou nepostačuje jedno stretnutie – ide o postupný proces učenia sa aj ženy, aj bábätka a tiež postupné zlepšovanie jednotlivých aspektov dojčenia. Dojčeniu sa aj matka, aj bábätko učia dojčením a tým, že sa naučia, akým spôsobom dojčenie funguje. To si v prípade ťažkostí s dojčením vyžaduje čas a nie je možné urobiť zázrak na jednom stretnutí. Ženy navyše prichádzajú na stretnutie s laktačnou poradkyňou s množstvom otázok, ktoré majú často spísané, lebo ich trápia v každodennom fungovaní s bábätkom.

Na začiatku stretnutia sa laktačná poradkyňa s klientkami porozpráva o tom, ako ich dojčenie prebieha a s čím by potrebovali pomôcť. Laktačná poradkyňa sa spýta na všetko, čo môže s dojčením súvisieť, aby porozumela tomu, čo sa presne v konkrétnej situácii deje. Spoločne zadefinujú, ktoré ťažkosti s dojčením je potrebné vyriešiť. Potom nasleduje pozorovanie dojčenia, pričom laktačná poradkyňa ukáže klientke, ako je možné dojčenie zlepšiť, ako sa bábätku dá pomôcť, aby vypilo dostatočné množstvo mlieka, ako odstrániť bolesť pri dojčení, ako pomôcť bábätku, aby neplakalo, bolo pri dojčení a po dojčení spokojné.

Vďaka stretnutiu s laktačnou poradkyňou sa klientky naučia poznať, či bábätko neplače od hladu a ako poznať, že vypilo z prsníka dosť mlieka. Laktačná poradkyňa potom pomôže klientke s riešením toho, čo je potrebné – od bolestivých bradaviek cez neprisávajúce sa bábätko a bábätko, ktoré pije len z fľašky až po nosenie bábätka v šatke či nosiči. Laktačná poradkyňa pozná rôzne špeciálne postupy, ako bábätko prilákať na prsník, ako umožniť bábätku vypiť z prsníka viac mlieka alebo ako uspať bábätko, ktoré celé hodiny večer plače. Na stretnutí dostane klientka konkrétne rady, tipy a plán, čo môže robiť, skúšať alebo zlepšiť.

Mýty a skutočnosť

Laktačné poradkyne na stretnutiach s klientkami často odpovedajú aj širokú škálu otázok ako napríklad: Má sa bábätko dojčiť v 2- či 3-hodinových rozstupoch? Nebolí bábätko bruško? Koľko mlieka má bábätko vypiť? Môže bábätko zaspať pri dojčení na prsníku? Prečo sa bábätko po položení do postieľky do 5 minút zobudí a plače? Mám dosť mlieka?

Po vytvorení plánu na zlepšenie dojčenia si laktačná poradkyňa s klientkou dohodne ďalšie stretnutie, na ktorom sa k tomuto plánu vrátia, rozoberú, čo fungovalo, naučia sa nové zručnosti, vyhodnotia výdatnosť príjmu mlieka zo strany bábätka a doriešia ďalšie otázky a situácie súvisiace s dojčením, nosením, uspávaním či spánkom.

Čo matky trápi pri dojčení najčastejšie

1) Bolestivé bradavky alebo prsia
2) Nepriberanie bábätka
3) Neprisávanie bábätka
4) Neutíšiteľne plačúce bábätká
5) Bábätká, ktoré málo spia
6) Bábätko odmietajúce dojčenie
7) Ženy, ktoré chcú prejsť z fľašky na dojčenie
8) Ženy, ktoré dojčia väčšie bábätká
9) Otázka ohľadne dojčenia v súvislosti s príkrmami







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

  • Obrázok Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

  • Obrázok Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    „Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    „Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

Ďalšie články v rubrike >