Tajomný svet v maternici. Treba sa báť ultrazvuku v tehotenstve?

Patricia Poprocká, 18. januára 2020 o 04:54

Niekto robí ultrazvuk pri každej návšteve tehotenskej poradne, niekto len predpísané tri, v každom trimestri jeden. Sú matky, ktoré si neželajú žiaden, iné zasa potrebujú vedieť o bábätku v brušku čo najviac – či už dobré alebo zlé správy. Ultrazvuk je dnes už neoddeliteľnou súčasťou každého tehotenstva.

Dnešné moderné ultrazvuky dokážu zachytiť aj takéto úžasné detaily.

Foto: Stuart Campbell, Pozri sa, ako rastiem

Ultrazvukové vyšetrenie je vymoženosť modernej medicíny, ktorá podľa zástancov dokáže včas odhaliť prípadné problémy – starnutie placenty, jej nevhodné uloženie či niektoré choroby dieťaťa, ktoré možno operovať už v maternici. Tiež posilňuje vzťah rodičov k nenarodenému dieťaťu. Odporcovia sa obávajú škodlivých účinkov, tie sa však zatiaľ podľa pôrodníčky MUDr. Eleny Figurovej ani ďalších expertov nepreukázali. „Navzdory veľkým štúdiám nikdy nebolo seriózne preukázané škodlivé pôsobenie ultrazvuku na ľudský plod,“ tvrdí v doslove knihy Stuarta Campbella Pozri sa, ako rastiem.

Iná vec je počúvanie tlkotu srdiečka v prvom trimestri. To je nebezpečné, môže poškodiť tkanivá srdca, na čo nedávno v rámci verejnej diskusie pri snahách politikov sprísniť interrupcie poukázal prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Bratislava Ružinov Jozef Záhumenský. „Zvuk možno zachytiť prostredníctvom pulzného dopplerovského vyšetrenia, ktoré má vysokú ultrazvukovú energiu. Tú sústredí do veľmi úzkej vyšetrovanej oblasti, v ktorej sa energia mení na teplo a môže mať vplyv na premenu bielkovín, ale aj nukleových kyselín. Táto energia výrazne presahuje bezpečnostné hladiny pre zárodky v prvom trimestri a nesmie sa používať,“ vysvetlil pre Denník N.

Na Slovensku vykonávajú lekári počas tehotenstva minimálne tri ultrazvuky, najčastejšie štyri. Prvý slúži na potvrdenie tehotenstva, a tie ďalšie už na sledovanie zdravotného stavu matky a dieťaťa. V každej fáze sa sledujú iné parametre.

Prvý trimester, ultrazvuk medzi 11. a 14. týždňom

Plod je vtedy ešte veľmi malý, preto sa vyšetrenie zameriava zväčša len na odchýlky od normy. Meria sa napríklad hodnota CRL, čo je vzdialenosť záhlavia po kostrč embrya. „Je to dôležitý parameter, na ktorý sa potom odvolávame v priebehu celého tehotenstva,“ pripomína lekár MUDr. Michal Holáň v knihe Tehotenstvo v obrazoch. Dĺžka embrya je v tomto období u všetkých rovnaká, takže veľmi presne odráža trvanie tehotenstva. Dá sa podľa nej pomerne presne vypočítať predpokladaný termín pôrodu.

Lekári tiež merajú takzvanú nuchálnu translucenciu, čo je hrúbka kožnej riasy v záhlaví. Tá je považovaná za významný ukazovateľ genetických odchýlok, napríklad pri Downovom syndróme či poškodeniach iných orgánov, najčastejšie srdcovocievneho charakteru, vysvetľuje doktor Holáň. Varovaným signálom, ktorý naznačuje, že dieťa môže mať Downov syndróm, sú tiež nevyvinuté nosové kostičky.

Druhý trimester, ultrazvuk okolo 20. týždňa

Všetky orgány sú už vyvinuté, takže sa môže urobiť plnohodnotné vyšetrenie plodu a všetkých jeho sústav. „Robí sa tzv. genetický ultrazvuk, pri ktorom sa snažíme nájsť veľké vrodené chyby,“ vysvetľuje MUDr. Michal Holáň. Hľadajú sa aj typické znaky na telíčku, kontroluje sa mozog, tvár, pľúca, tráviaca sústava, chrbtica, končatiny. Lekár v tomto ultrazvuku už dokáže s určitosťou určiť pohlavie dieťatka.

Tretí trimester, ultrazvuk zhruba v 30. týždni

Opäť sa hodnotí celkový vývoj plodu, správnosť vývoja jednotlivých orgánov. Meria sa tiež, do akej miery placenta vyživuje plod, a to pomocou prietoku krvi v pupočníkovej tepne. Ak sa ukážu anomálie, mamička začne byť sledovaná, pretože problémy s placentou obmedzujú výživu a rast plodu, čo môže viesť až k ohrozeniu života bábätka.

Ultrazvuk tiež ukáže, aké je bábätko veľké, údaj o váhe však býva len orientačný a neraz nepresný.

Pomoc alebo stres?

Názory mamičiek na potrebu ultrazvukového vyšetrenia sa rôznia. „Mňa osobne tie večné merania a kontroly zbytočne zaťažovali. Moje dieťa je moje, či už postihnuté alebo nie, vedela som, že ho prijmem za každých okolností. A či doktor na ultrazvuku niečo vidí alebo nie, aj tak realitu ovplyvniť nevie. Ale zasa zakaždým som sa nesmierne tešila, že svoje bábätko uvidím. A ak sa dalo, chodieval aj manžel,“ konštatuje Bratislavčanka Mária.

Naopak, Ivana mala na lekárov ťažké srdce. „Starší syn sa narodil bez prsta na ruke, a lekár mi to za celé tehotenstvo nepovedal. V pôrodnici som preto zažila nepríjemný šok. A keď som pri mladšom chcela vedieť, či má rúčky v poriadku, ďalší lekár ma odbil, že čo riešim také nepodstatné veci, že môžem byť rada, že je zdravé.“

Zuzane zasa ultrazvuk nahradil amniocentézu, teda odber plodovej vody. „Mala som hraničné výsledky tripple testu, ale na amniocentézu som nechcela ísť. Lekár teda dieťatko prezrel ultrazvukom, a upokojil ma, že je všetko v poriadku. Aj bolo a ja sa teším, že som sa vyhla zbytočnému riziku.“


ANKETA:

Tešili ste sa/tešíte sa na ultrazvuk počas tehotenstva?

68,9%



23,4%



7,2%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >