Stop úzkosti! 6 techník, ako sa v dnešnej dobe upokojiť

Gabriela Bachárová, 31. marca 2020 o 05:30

Udržať si psychickú vyrovnanosť nie je v dnešnej dobe jednoduché. Žijeme v obavách o zdravie, prácu či o to, ako bude náš svet vyzerať v budúcnosti. Aby sme však mohli fungovať, je nutné dať sa psychicky dohromady. Ponúkame vám zopár tipov, ako toho môžete dosiahnuť.

Meditácia nie je zložitá, skúste ju na upokojenie sa.

Foto: Shutterstock.com

1. Dýchajte vedome

Túto techniku môžete robiť postojačky, na stoličke či v tureckom sede. Zatvorte oči a začnite sa sústrediť na svoj dych. Dýchajte do brucha, potom do chrbta a nakoniec i do bokov. Postupne skúste dýchať do všetkých týchto častí tela naraz. Cvičenie robte aspoň 15 minút. Na dych sa naplno koncentrujte. Samozrejme, budú k vám prichádzať rôzne vtieravé myšlienky, nesnažte sa ich však nasilu potlačiť. Len si ich povšimnite a nechajte odísť tak, ako prišli.

2. Pozrite sa strachu pod pokrievku

Prijmite obavy, ktoré v súčasnosti máte. Sú prirodzené. Nepotlačujte ich, je to kontraproduktívne, len vás to ešte viac psychicky oslabí. Všimnite si, kde strach telesne najviac pociťujete. Možno sa vám o niečo horšie dýcha, máte tlak na hrudi, rýchly pulz alebo závrate. To všetky môžu byť fyzické prejavy nadmerného stresu. Buďte si vedomí svojich pocitov. Len ak to dokážete, môžete ich meniť. Nesnažte sa byť za každú cenu silným, pripustite, že váš strach je normálny. Nebojujte s ním nadmernou aktivitou či núteným optimizmom. Zároveň však nenechajte, aby obavy celý váš život ovládli. Snažte sa byť realistickými, dodržiavať všetky opatrenia a verte, že všetko dobre dopadne - strachu navzdory.

3. Začnite meditovať

Praktikovanie meditácie výrazne znižuje úzkosť a obavy. Posaďte sa do tureckého sedu, zatvorte oči a uvoľnite napätie v tele. Meditovať sa dá viacerými spôsobmi, jedna škola radí zamerať sa na dýchanie, druhá na takzvaný vnútorný zrak, ktorý nájdete, keď sa budete so zatvorenými očami sústrediť na priestor pred čelom. Na začiatok asi najjednoduchšie (pre niekoho možno najťažšie) bude len tak sedieť. Nepotlačujte myšlienky, naopak vnímajte ich, tým oslabíte ich silu. Sústreďte sa na všetky zvuky, ktoré začujete. Precíťte svoje telo zvnútra. Hlavne sa ale o nič sa nesnažte, nenúťte sa do toho, aby sa vám uľavilo. Skrátka len tak buďte a pozorne si všímajte, čo sa deje okolo vás a vo vašom vnútri. Je to veľmi oslobodzujúce.

4. Zacvičte si

Nič tak neuvoľní napätie ako pohyb. Popreťahujte si celé telo, zacvičte si zopár jógových pozícií, zaposilujte si hoc aj s fľašou, ktorú naplníte vodou. Doma si dokonca môžete aj zabehať, aj keď to zrejme bude vyzerať smiešne. Pol hodinka behu na mieste nie je rozhodne na zahodenie. Tu je jeden cvik proti psychickému napätiu, ktorý vo svojej publikácii Bez stresu za 15 minút priniesol nemecký autor Siegbert Engel. Nahromadené napätie zo seba skúste jednoducho striasť: Postavte sa s mierne rozkročenými chodidlami. Začnite triasť rukami od zápästia dolu. Urobte si krátku pauzu a urobte to isté s rukami a pažami. Prestávka a pokračujte s nohami. Poslúži vám akákoľvek telesná aktivita, ktorá vás odpúta od negatívnych myšlienok.

5. Relaxujte a predstavujte si

Ľahnite si na zem, pod hlavu si kvôli väčšej pohodlnosti môžete dať vankúšik či uterák. Prikryte sa ľahkou dekou, ak vám to tak bude príjemnejšie. Začnite postupne uvoľňovať všetky časti tela, až budete úplne uvoľnení. Môžete tak zostať, prípadne si začnite predstavovať nejaké pekné veci. Šumiace listy stromu, ktorému do koruny nazerá slnko. Zurčiaci jarný potok s kvetmi na brehoch. Morské vlny narážajúce o breh. Čokoľvek, čo vás aspoň na chvíľu prenesie od katastrofických titulkov správ niekam, kde je príjemne a bezpečno. Mozog nerozlišuje medzi realitou a predstavami. Ak si budete predstavovať niečo pozitívne, bude to považovať za skutočnosť a prispôsobí tomu svoju činnosť. Výsledkom bude upokojenie sa a lepšia nálada. Oklamte trochu svoj mozog v záujme svojej duševnej rovnováhy.

6. Riaďte sa pánom Jacobsonom

Toto je veľmi známa a desaťročiami overená metóda, ako zmierniť stres. Jacobsonova progresívna svalová relaxácia. Keď sme v psychickom napätí, naše svaly sú rovnako napäté. Mať telo neustále v takomto napnutom stave je fyzicky aj psychicky veľmi vyčerpávajúce. Naučte sa preto svaly vedome uvoľňovať. Keď budete striedať uvoľnenie a napnutie jednotlivých svalových skupín, dosiahnete relaxácie a zlepšenia psychického stavu. Autorom metódy je americký psychológ Edmund Jacobson. Ako na to? Pohodlne si ľahnite a postupne zatínajte a uvoľňujete jednotlivé časti tela. Najskôr čelo, potom čeľusť, krk a ramená, ďalej paže a ruky, zadnú časť tela a nakoniec nohy a chodidlá. Zatnite vždy asi na 15 až 20 sekúnd, potom pomaly uvoľnite a takto nechajte cca 30 sekúnd.

PS: Všetky tieto techniky môžete samozrejme naučiť aj svoje deti a potom ich praktikovať spoločne. Prajeme vám v týchto dňoch veľa zdravia a pokoja.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >