Štebotanie kuriatok, klaksón motorky, krájanie rezancov... To sú milované zvuky vášho detstva

ahojmama.sk, 12. apríla 2021 o 05:00

Na našu otázku, aké zvuky máte spojené so svojím detstvom, sme dostali množstvo nádherných odpovedí. Pri ich čítaní sme často cítili až dojatie. A hoci knihy v súťaži vyhralo len päť z vás, určite aj nevýhercov poteší, že ich odpoveď veľmi radi zverejňujeme.

Dnešné deti už len málokedy zažijú pišťanie vyliahnutých kuriatok.

Foto: TASR

Veľkú encyklopédiu Explanatórium prírody, ktorá poteší neuveriteľnými fotografiami, prierezom a röntgenovými snímkami a zahŕňa všetky druhy života, od najjednoduchších buniek cez huby, plazy, vtáky až po cicavce, vyhrávajú autori týchto príspevkov:

Úsmev na tvári mi dodnes vyčaruje spomienka na štebotanie kuriatok
Moja spomienka na detstvo je spojená so zázrakmi prírody, keď som mala možnosť veľakrát priamo nielen počuť, ale aj vidieť vyliahnuté kuriatka pod sliepkou, ktorá ich trpezlivo vysedela. Pre mňa zvuky, ktoré vydávali tieto malé úžasné stvorenia hneď po vykľutí sa z vajíčka, boli symbolom života, radosti a uvedomenia si prírodných zákonov. Tieto unikátne komunikačné zvuky pípajúcich malých zlatých chumáčikov mi prinášajú aj dnes spomienku a úsmev na tvár.
Edita L., Trenčín

Akoby to bolo dnes
Vybavím si zvuk nášho rodinného motocykla pioniera, ocko ho volal Pionír, jeho naštartovanie, monotónny, pokojný, ale bezpečný chod, jeho občasné zabrzdenie či zvuk klaksónu. Ako deti sme si neustále skúšali, či nám už dočiahnu nohy na opierky nôh, aby sme sa mohli vypraviť s ockom, vášnivým rybárom, na breh rieky, objaviť čaro nerušenej prírody pri Dunaji, Váhu, s ich mŕtvymi ramenami a zákutiami, čaro a zvuky prírody lužných lesov, a to vo všetkých ročných obdobiach, samozrejme s patričným usmernením zo strany ocka... Ďakujem za pripomenutie, aké krásne boli tie zvuky môjho detstva, zavriem si oči a počujem, akoby to bolo dnes.
Ildikó G., Komárno

Výherná kniha, ktorá poteší najmä, ale nielen deti.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc


Ďalšou cenou je kniha Krása v horách ukrytá, ktorá vznikla v spolupráci nášho portálu ahojmama.sk s Otom Rozložníkom, autorom turistických máp Vysokých Tatier a Slovenského raja. Prináša praktické rady o turistike s deťmi aj tipy na konkrétne túry vo rôznych častiach Slovenska.

Získavajú ju pisatelia týchto milých príspevkov:

Dodnes milujem zvuk lietadiel
Okrem piatich rokoch na internáte som celý svoj život prežila v Očovej. Kúsok od dediny bolo a aj teraz je športové letisko, a tak mi zvuky lietadiel pripomínajú detské časy. Vždy som sa bála búrky a keď sa priblížila, lietadlá stíchli, prestali lietať. Vtedy som aj ja zaliezla do nejakého kúta v dome. A keď sa zvuk lietadiel znovu ozval, vedela som, že už je po búrke a znovu môžem ísť von. Doteraz preto zvuk lietadiel milujem.
Anna K., Očová

Keď sa ozval ten zvuk, vedel som, že bude zmrzlina
Z detstva si pamätám zvuk, ktorý mi vždy vyčaril úsmev na tvári, a to bol zvuk auta Family Frost. Keď som počul a videl toto žlté autíčko, vždy to znamenalo, že rodičia nám kúpia nejakú dobrú zmrzlinu či nanuk. Auto vždy obkľúčil húf detí, ktoré sa nedočkavou tešili na nejakú mrazenú dobrotu.
Ivan B., Turčianske Teplice

Starká krájala ako blesk
Rada si spomínam na zvuk rýchleho klepkania nožíka o drevenú dosku, keď moja starká a aj mamina ručne krájali rezance do tradičnej nedeľnej polievky. Starká z Liptova, u ktorej som trávila ako dieťa všetky prázdniny, krájala ako blesk. Sedela som pri nej pri stole a žasla. Chýba mi to.
Zuzana N., Banská Bystrica

Kniha Krása v horách ukrytá je praktickým sprievodcom na turistiku s deťmi.

Foto: Patricia Poprocká

Mnohé príspevky, ktoré ste nám poslali, boli skutočne prekrásne. A hoci nevyhrali, určite si zaslúžia, aby si ich mohli všetci prečítať.

Zafixoval sa mi gagot husí
Zvuky, ktoré sprevádzali moje detstvo, si pamätám najmä z prázdnin u starých rodičov, najviac sa mi zafixoval gagot husí, ktoré boli vždy pustené na dedine alebo v potoku, ktorý tečie stredom dediny. Keď sa k nim pridal kikiríkajúci kohút, bol to úplne naturálny a ekologický budíček.
Michaela H., Buzica

Mucha ohlásila, že je nedeľa
Spomínam si na letné nedeľné rána na chalupe u starých rodičov, kedy ma zo spánku vždy budila mucha krúžiaca okolo lampy visiacej zo stropu. Občas zablúdila k oknu a za záclonou sa snažila dostať von. Toto bzučanie znamenalo pre mňa pohodové nedeľné ráno, kedy som nemusela ísť do školy a mohla som si o niečo dlhšie pospať.
Katarína W., Piešťany

Darované hodiny dnes tešia vnúčika
Prežila som pekné detstvo s rodičmi a tromi súrodencami. O pomoc ma v detstve poprosila staršia suseda. Každý tretí týždeň som namiesto nej umývala schody na poschodí. K dobrým skutkom ma viedli rodičia a učitelia. Milým prekvapením pre mňa bolo, keď mi neskôr po starkej darovali jej deti kukučkové hodiny, vraj to bolo jej prianie. Pomáhala som jej nezištne, ale darček sme s úctou k jej prianiu prijali. Odvtedy mňa a mojich súrodencov sprevádzal zvuk kukučky. Hodiny tešili aj moje deti a potešia aj môjho malého vnúčika, keď k nám príde. Prajem pekný deň.
Dana F., Horné Vestenice

Rada spomínam na pískanie tlakového hrnca
Rada spomínam a ako som staršia čoraz častejšie na nedele, kedy od rána voňala v celom byte rezancová polievka, ktorá sa varila v pískacom tlakovom hrnci. Milovala som zvučku nedeľnej detskej relácie Od Kuka do Kuka, ktorú som si spolu s bratom nikdy nenechala ujsť. Z kuchyne sa z rádia ozývala zvučka relácie Pozor, zákruta, ktorá mi doteraz utkvela v pamäti. No a večer to bola pre mňa nezabudnuteľná a typická zvučka Počasia a Televíznych novín, čo pre nás deti znamenal čas ísť do postele.
Majka B., Martin-Priekopa

Milovala som spev vtákov
Dobrý deň, keď som bola malá, moja detská izba mala okno smerujúce do záhrady a tesne pod oknom rástol krásny, rozložitý strom. Od skorej jari do neskorej jesene ma prebúdzal spev vtáčikov na konároch môjho zázračného stromu, spev oslavujúci príchod ďalšieho dňa a ďalšej príležitosti na prežitie krásneho, hodnotného dňa.... Milovala som to!
Jarmila Č., Bratislava

Skrine sme sa báli, ale boli v nej žuvačky
Zvuk, na ktorý si spomínam často z detstva, keď prídem na prázdneho doma po starých rodičoch, bol zvuk vŕzgajúcich dverí na starej skrini. Skriňa bola stará a drevo, z ktorej bola vyrobená, bolo suché a často praskalo. Skriňa mohla byť z 50-tych rokov minulého storočia. Viem, že sme sa báli ako deti, najmä, keď niekto otvoril skriňu v tme. Ale tiež sme vedeli, že v tej skrini má starká ukryté žuvačky z Ameriky, tak sme často chodili do nej aj sami. Teraz mám na to iba krásnu spomienku.
Daniela J., Brezno

Nikdy nezabudnem na zvuk vlakov
Bol to zvuk vlakov, ale taký vyšperkovaný, že až zvuk starých železničných podvalov s koľajnicami. A ešte jeden každodenný „zvuk" holubice na našom ihličnatom strome na dvore. Nikdy na tie zvuky nezabudnem.
Iveta H., Košice

Keď otec skoro ráno prikladal do pece...
Zvukom môjho detstva bolo prikladanie a škrabotanie v peci ráno o štvrtej, keď môj otec odchádzal do prace. Bol šofér autobusu, a tak keď staval skoro ráno a vždy prikladal do pece.
Erika H., Banská Bystrica

Všetko bolo rozkopané
Zvukov je viac, ale keďže som vyrastal v 70. a 80. rokoch 20. storočia, tak pre mňa typickým zvukom bol rachot zbíjačky, lebo v tom čase bolo všetko permanentne rozkopané.
Zdenko D., Ružomberok

Uspávali ma cvrčky a budili sliepky
Keďže som vyrastala v bytovke, letá som trávila u starých rodičov. Cele dní a celé noci sme mali otvorené okná, takže ma večer uspávali cvrčky a ráno som sa budila na kotkodákajúce sliepky. Najkrajšie zvuky môjho detstva.
Alena P., Miloslavov

Nezabudnuteľný bol hukot kotla
Hukot kotla, keď sa zapínal pri zohrievaní vody. Mali sme ho pri vani a počas kúpania to bol pre mňa nezabudnuteľný zvuk.
Andrea M. K., Rovinka

Ležať na lúke bol pravý relax
Prvé, čo ma napadlo, bol spev škovránka na letnej lúke a bzukot včiel a rozmanitého hmyzu. Ležať na takej lúke bol pravý relax a nebolo kvôli tomu potrebné utekať desiatky kilometrov od domu.
Michal T., Prievidza

S rodičmi sme pozerali večerníček
U mňa je to jednoznačne znelka večerníčka... Bol to taký náš rituál, kedy sme si rýchlo pred večerníčkom šli umyť zuby, prezliecť do pyžama a potom sme si užili aj s rodičmi na gauči rozprávku. A po rozprávke a po našich zbytočných protestoch spať.
Mária F., Turčianske Teplice

Tikot budíka, šumenie vody, Včielka Maja
Tikot budíka počas školského roka, kikiríkanie kohúta ráno na prázdninách u starých rodičov, šumenie vody každé leto na prázdninách na Oravskej priehrade, zvučka deda večerníčka a pieseň k kreslenému seriálu Včielka Maja.
Gabriela L., Žilina

Mám viac obľúbených zvukov...
Dobrý deň, moje detstvo sa mi spája s týmito zvukmi:
- zvuk „piskáča", hrnca, v ktorom sa u nás každú nedeľu ráno varilo mlieko na kávu meltu,
- zvuk nášho kohúta a jeho ranné „kikiríkanie",
- zvučka tradičného televízneho večerníčka, ktorý pre nás znamenal, že sa pôjde po ňom spať,
- zvuk praskajúceho horiaceho dreva v peci u nás, aj u babky s dedkom.
Eva M., Oravská Polhora





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >