Štát vyplatí viac peňazí rodičom i deťom. Aké dávky sa zvyšujú a o koľko?

Dorota Hudecová, Patricia Poprocká, 7. júla 2022 o 04:34

Dobrá správa, rodiny dostanú od štátu viac peňazí. Tá horšia – nie hneď a nie všetci. Tento mesiac sa zvýšili sumy životného minima, od ktorého sa odvodzujú aj mnohé sociálne dávky. Viaceré z nich však štát začne zvýšené vyplácať až od januára budúceho roka. Kto koľko dostane?

Na životné minimum je naviazaných okolo 60 sociálnych dávok, niektoré idú hore symbolicky, iné výraznejšie.

Foto: shutterstock.com

Zmenu životného minima pocítia v peňaženkách až od januára napríklad rodičia na materskej dovolenke. Rodičovský príspevok na deti do troch rokov (do šiestich v prípade nepriaznivého zdravotného stavu) sa totiž zvýši z dnešných 383 eur na 412,60 eura pre rodičov, ktorí pred nástupom na materskú pracovali. Pre tých, ktorý nepracovali, a poberajú dnes rodičovský príspevok v sume 280 eur, dávka porastie od januára na 301 eur.

Rodičovský príspevok sa zvyšuje o rovnaký koeficient ako životné minimum, teda o 7,5 %. To od júla pre jednu dospelú osobu predstavuje 234,42 eura mesačne, čo je o 16,32 eura viac než doteraz. Pre ďalšiu dospelú osobu, ktorá žije v spoločnej domácnosti, je táto suma po novom 163,53 eura (o 11, 41 eura viac) a pre dieťa 107,03 eura (nárast o 7,47 eura). Životné minimum štvorčlennej rodiny tak napríklad predstavuje 612,01 eura.

Na životné minimum je naviazaných okolo 60 štátnych dávok. Okrem rodičovského príspevku sú to napríklad aj dávky pre náhradných rodičov, ktoré rastú už teraz, od júla. Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi, ktorý sa stará o dvoch súrodencov, bude 104,40 eura. Rodič, ktorý sa stará o troch súrodencov, dostane namiesto doterajších 138,40 eura o vyše 70 eur viac, teda 208,80 eura. Osobitný opakovaný príspevok náhradnému rodičovi narastie až o 177 eur, na 256,90 eura.

Od júla sa tiež zvyšuje náhradné výživné. Minimálne náhradné výživné z dôvodu neplatenia alimentov ide hore ale len o 2,25 eura, na 32,11 eura. Náhradné výživné z dôvodu poberania sirotského trošku výraznejšie – o 5,23 eura, konkrétne na 69,69 eura.

Vyššie bude aj vreckové deťom v detských domovoch, ale len o zanedbateľnú čiastku – o 61 centov až 2,24 eura podľa veku. Príspevok na uľahčenie osamostatnenia sa mladého dospelého je vyšší citeľnejšie – z doterajších 995,60 eura vzrástol na 1 070,30 eura.

O 10 eur viac budú dostávať aj mladí nezamestnaní na absolventskej praxi – 152,37 eura. Zvyšujú sa aj príspevky zdravotne postihnutým a sociálne odkázaným ľuďom. Kompletnú tabuľku si pozrite na tomto linku.

Prídavky na deti s otáznikom

Na životné minimum sú viazané aj prídavky na deti, ktoré sú dnes vo výške 30 eur. Vláda však pripravuje zmenu zákona, podľa ktorého by sa malo z takéhoto zvyšovania detských prídavkov upustiť. Podľa navrhovaného nového zákona o financovaní voľného času dieťaťa by nemali byť prídavky viazané na životné minimum. Kabinet navrhuje, aby sa prídavok na dieťa zvýšil od januára budúceho roku na 40 eur. Zároveň by rodičia prvákov na základných školách mali prísť o jednorazový stoeurový príspevok na školské pomôcky, ktorý sa vypláca dnes. O konečnej podobe zákona ešte nie je rozhodnuté.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >