Staré dobré „Poď von!“ Desať dôvodov, prečo by sa deti mali hrať každý deň vonku

Patricia Poprocká, 23. mája 2022 o 04:21

Pustite ich von a nechajte ich tak. Bez hračiek, bez dozoru, bez pokynov i usmernení. Voľné hranie detí je dnes čoraz väčšou vzácnosťou. Kým ich rodičia prišli zo školy domov, hodili školskú tašku a poďho von s kamarátmi, dnešné deti majú harmonogram plný krúžkov a organizovaných aktivít. Voľné hranie je pritom podľa psychológov nesmierne prospešné a nevyhnutné pre každé dieťa.

Hurá, ide sa! Najlepšie celá partia, nech je väčšia zábava.

Foto: Shutterstock.com

Ak je to len trochu možné, umožnite ho vašim deťom. Iste, nemáte ich pod dozorom a stať sa môže všeličo, to sa však mohlo aj nám v detskom veku. Voľné hranie má pre deti veľa prínosov, tu sú najzákladnejšie.

Učí samostatnosti

Sám, bez ochranných krídel maminky alebo dedka, odkázaný na seba. Nie je to síce vždy pohodlné, niekedy človek musí aj zaťať zuby či vyroní slzičku, možnosť robiť vlastné rozhodnutia a niesť za ne zodpovednosť je však najlepšia škola života. Dieťa je nútené aktivovať vlastné inštinkty, pud sebazáchovy i odhadovať vlastné schopnosti, na čo mám a na čo nie. A prekonávať strach, samozrejme.

Rozvíja predstavivosť

Keď nemáte poruke najmodernejšie hračky, obyčajná palička dokáže naozaj zázraky. Môže byť mečom, žezlom, puškou, čímkoľvek chcete. Rovnako aj samotné deti sa ľahko zmenia na indiánov, kráľov, víly... Čím menej máte, tým viac si predstavíte.

Dodáva pocit slobody

Žiadne „Nechoď tam, nezmáčaj si nohy, nezablať sa!“ Byť bez dozoru, robiť si aspoň chvíľu, čo chcem a ako chcem, potrebuje každý. Deti vôbec nie sú výnimkou. A čím viac slobody zažijú pri hrách, o to ochotnejšie si budú potom plniť povinnosti.

Plní sny

Pri voľnom hraní môže byť dieťa samé sebou a hocikým, kým chce. Premeniť sa na chvíľu zas na bábätko, byť nepremožiteľným hrdinom, tigrom... Vytvoriť si svoju vlastnú rozprávku s dejom a pravidlami, aké chce, skrátka si naplniť detské sny tu a teraz.

Dáva radosť

Deti trávia za obrazovkami smartfónov, počítačov a televízorov priveľa času, z čoho bývajú otrávené, mrzuté, majú problém zaspať, sústrediť sa a podobne. Pobyt vonku, na čerstvom vzduchu, človeka lepšie naladí, na rozdiel od blikajúcej elektroniky, ktorá má na organizmus množstvo škodlivých účinkov.

Lepší zdravie

Hlavný prínos je celkovo zvýšené okysličenie organizmu, prirodzená dávka vitamínu D (pohybom na slnku), lepšie trávenie, metabolizmus, vyplavovanie toxínov, prekrvenie orgánov, vplyv na spevnenie kostí a tiež na mentálny výkon ako pamäť či sústredenie sa.

Núti k pohybu

V dnešných časoch nanajvýš aktuálne. Sedavý spôsob života, mimimum pohybu na telesnej výchove, vysoká miera komfortu, keď deti nechodievajú pešo už ani do školy, spôsobuje nadmiernu obezitu. „Vyhnať“ deti von je účinným riešením. Samozrejme, s prázdnymi rukami, aby to nedopadlo tak, že budú sedieť nad tabletom pod stromom.

Učí zručnostiam

Postaviť bunker, vyliezť na strom, skákať na švihadle, chodiť po úzkej lávke... Voľnou hrou vonku sa dieťa ľahko učí zručnostiam, ktoré by organizovanou aktivitou mohli považovať za nudu či nepríjemnú povinnosť. V zápale hry však často ani nevedia ako, a prekonajú svoje možnosti, nadobudnú zručnosti, o ktoré už potom neprídu.

Zvyšuje odolnosť

Voči nepriazni počasia aj voči bolesti. Kto by riešil či prší, fúka alebo sneží, keď máme práve skvelú zábavu? Rovnako i drobná odrenina, pri ktorej by možno dieťa v prítomnosti rodičov volalo na raty, sa v partii kamarátov rieši mávnutím ruky, pofúkaním alebo prípadne kolektívnym ošetrením.

Utužuje kamarátstva

Spoločné dobrodružstvá, spoločné tajomstvá, spoločné riešenia problémov, najmä za chrbtom dospelých, aj takto vznikajú pevné putá a kamarátstva na celý život. Na rozdiel od plytkých známostí na sociálnych sieťach, kde sa každý štylizuje ako chce.

Rodičovský bonus

Chvíľa pre seba, na vlastný oddych, záľuby, ničnerobenbie, čokoľvek vám napadne. Kto by neocenil ten chvíľkový „božský kľud“?


ANKETA:

Hrávajú sa vaše deti vonku bez dozoru?

61,7%



19,1%



17,0%



0,0%



2,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >