Slovenské pôrodnice vraj násilím zadržiavajú ženy, tvrdí zahraničná reportáž. Výmysel, bránia sa úrady

Gabriela Bachárová, 11. decembra 2018 o 11:00

Americká spravodajská agentúra AP vydala výbušný článok, v ktorom tvrdí, že niektoré slovenské nemocnice, konkrétne menovala zariadenie v Kežmarku, násilím nútia ženy, aby v nich zotrvali viac dní po pôrode. Ministerstvo zdravotníctva SR aj dotknutá nemocnica to považujú za absurdné obvinenie.

Nemocnica v Kežmarku sa vraj zle správa k rómskym rodičkám.

Foto: Nemocnica dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku

Podľa agentúry AP sa neoprávnené zadržiavanie týka hlavne rómskych žien, ku ktorým sa má zdravotnícky personál navyše správať hrubo až násilnícky a tiež rasisticky. Mnohé z nich si v reportáži vyliali srdce, že ich zdravotníci dokonca bijú, kričia na ne, ignorujú ich oprávnené potreby a odmietajú im dávať napríklad lieky proti bolesti po pôrode, hoci o ne žiadajú. Niektoré tiež uviedli, že na jedno lôžko sú uložené často i dve ženy spolu s deťmi. Rómky preto hneď po pôrode zo zariadení utekajú a pre deti sa vracajú až o niekoľko dní.

Slovenské úrady s článkom nesúhlasia. „Ministerstvo zdravotníctva sa dôrazne ohradzuje proti informáciám, podľa ktorých sú rómske rodičky zadržiavané v pôrodnici proti svojej vôli. Ministerstvo nedisponuje informáciami o údajnom fyzickom násilí v pôrodniciach. V každom prípade však môžeme jednoznačne skonštatovať, že akékoľvek správanie či postupy personálu, ktoré nie sú v súlade s ľudskou dôstojnosťou a profesionálnym prístupom, považujeme za nesprávne,“ vyjadrila sa hovorkyňa úradu Zuzana Eliášová.

Obvinenia odmieta aj Nemocnica dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku: „Je absolútne vylúčené, aby rómske pacientky boli fackované, ako sa tvrdí v reportáži, alebo akýmkoľvek iným spôsobom ponižované. Našich pacientov nerozlišujeme podľa farby kože alebo vyznania, žiadna segregácia v kežmarskej nemocnici neexistuje. Ide o absurdný výmysel,“ uviedla hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Alžbeta Sivá pre spravodajskú agentúru ČTK.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva odporúča, aby matky i novorodenci zostávali v nemocniciach štandardne štyri dni, stále častejšie sa však ozývajú hlasy, že táto doba je príliš dlhá, vyšetrenia by sa mohli urobiť v skrátenom režime alebo u pediatra a ženy by dostali možnosť odísť domov skôr.

„Obdobie poskytovania zdravotnej starostlivosti matke a novorodencovi v nemocnici po pôrode zohľadňuje najmä získanie zručností pri starostlivosti o novorodenca, rozvoj laktácie a správneho dojčenia, vykonanie všetkých skríningových vyšetrení u novorodenca, sledovanie vývoja adaptačných schopností novorodenca, včasné odhalenie klinických príznakov zmeny zdravotného stavu, napríklad žltačky, a v prípade potreby nastavenie včasnej terapie,“ povedala Zuzana Eliášová.

„Hľadáme cestu, ako by mohla ísť žena, ak nie sú komplikácie, domov aj skôr, avšak nesmie byť v žiadnom prípade ohrozená starostlivosť o novorodenca a jeho bezpečnosť. Aktuálne zvažujeme skrátenie hospitalizácie po pôrode zo štyroch na tri dni. Rodička by sa mala riadiť pokynmi ošetrujúceho lekára, ktorý vie najlepšie posúdiť zdravotný stav a prípadné riziká,“ dodala hovorkyňa.

O zavedení nových pravidiel uvažuje napríklad pôrodnica v bratislavskom Ružinove. Ako sa v rozhovore pre náš web vyjadril Jozef Záhumenský, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov: „Ideálne by boli samostatné pôrodné miestnosti s kompletným sociálnym zázemím vybavené potrebnou technikou, ale zároveň „priateľského“ vzhľadu. Rodička by tu strávila celý pôrodný dej a prípadne po dvoch hodinách by podľa zdravotného stavu odišla domov. Celý pôrod by tu bol v kompetencii pôrodných asistentiek, ktoré by volali lekára pri komplikáciách. Takýto je aj náš plán po prestavbe našej pôrodnice, ktorú nám predstavila pani ministerka zdravotníctva.“

Ak chcú ženy opustiť nemocnicu po pôrode skôr, zdravotnícke zariadenia im v tom niekedy bránia tvrdeniami, že síce môžu ísť, ale dieťa musia kvôli možným zdravotným rizikám nechať v nemocnici. Boli tiež popísané prípady, kedy nemocnica skorší odchod nahlásila Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Obzvlášť zraniteľnou skupinou sú rómske ženy, ktoré nedisponujú dostatočný povedomím o svojich právach. Navyše podľa správy o skúsenostiach rómskych žien so zdravotnou starostlivosťou pri pôrode "Hovorme nahlas", ktorú vypracovala Poradňa pre občianske a ľudské práva, sa rómske ženy stretávajú vo väčšej miere s nerešpektom a násilím pri pôrode. Keď sa snažia takémuto zaobchádzaniu vyhnúť skorším odchodom z pôrodnice, nie je im umožnený odchod spolu s dieťaťom. Niektoré rómske ženy popisujú, že keď sa pre dieťa po uplynutí štandardnej doby hospitalizácie vrátia, tak sú im účtované nezákonné poplatky,“ vyjadrila sa k reportáži agentúry AP mimovládna organizácia Ženské kruhy, ktorá sa snaží posiľňovať práva žien pri pôrode. Ako organizácia upozorňuje, ženy majú už dnes možnosť odísť s dieťaťom skôr, stáva sa však, že ak ich zariadenie nahlási, úrady im zamietnu žiadosť o príspevok pri narodení dieťaťa.

Pôvodnú reportáž agentúry AP si môžete v anglickom jazyku prečítať na tomto odkaze.


ANKETA:

Majú ženy zostávať po pôrode v nemocnici až štyri dni?

67,2%



2,1%



7,5%



23,2%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarAlter012 12. decembra 2018 o 05:10

    Neverím , že ich bijú ! Neverím , že ich v prázdnej pôrodnici nutia ležať 2 na jednej posteli ! Verím , že utekajú , pre decko prídu za týždeň , ale to má svoj pôvod v tom , že sa boja , že otec dieťaťa si za 2-3 dni najde inú .
    Pri tom sex tesne po pôrode považujem za podivný spôsob ako nie nebezpečný , pre rodičku.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMonika1705 14. decembra 2018 o 12:06

    Môžem potvrdiť že som mala veľmi zlú skúsenosť s porodnicou v Kežmarku ....skoro som porodila na izbe ...stará komunisticka sestrička mi neverila ze mám bolesti a ešte ma aj vyhresila ...dostala príkaz od mladého doktora ktorý pre spánim prišiel pozriet zo slovami že nesmiem večer rodiť a mám späť zachránila má sestrička ktorá bola z kojeneckeho prišla po babetka a videla ako sa zvieram v bolestiach bolo to hrozne kričali po mne ako na anafalbeta neskôr ich zabrzdilo že pri pôrode asistoval manžel ....celú noc má nechali trpiet pán doktor dal príkaz sestričke aby mi zastavovala pôrod nepomahala ...prišiel sa na mňa pozrieť až ráno jeho prístup bol hrozný moje stastie bol pán doktor Remecky ktory mi raz dva pomohol a mala bola na svete do desať minut....hnusne setricky hanba Vám vysmiali sa že mám veľké brucho bol to hrozný zážitok ...celé štyri dni som pociťovala rasistický pristup ...česť pánovi doktorovi Remeckemu a možno dvom mladým sestrickam ináč hotová katastrofa
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarMimi105 30. januára 2019 o 09:01

    V Kežmarku som rodila v nedeľu 22.7.18 a bola som veľmi milo prekvapená celkovou starostlivosťou personálu. Ich prístup bol nielen profesionálny ale v prvom rade aj ľudský. Prepustili ma vo štvrtok a počas hospitalizácie som sa vôbec nestretla s neochotou pomôcť, napr.pri kojení bábätka, a už vôbec nie s neúctou alebo iným neprijateľným správaním či už voči mne alebo iným mamičkám.
    Keďže išlo o môj prvý pôrod zvažovala som aj Starú Ľubovňu alebo Poprad, no svoje rozhodnutie rodiť v Kežmarku vôbec neľutujem a celému personálu patrí moje veľké ĎAKUJEM.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >