Slovenky si alkohol v tehotenstve neodoprú, aj keď pijú menej než pred deviatimi rokmi

pt, 3. decembra 2020 o 04:21

Alkohol by mal byť pre tehotné ženy tabu, žiaľ, nie je. Štatistiky stále zaznamenávajú skupinu žien, ktorá pije aj počas tehotenstva. Najčastejšie sú to budúce mamičky, vo vekovej skupine od 25 do 34 rokov. Väčšina z nich počas tehotenstva konzumovala viac ako 15 gramov denne.

Ani kvapka! Aj keď sa o liečivých účinkoch malého množstva alkoholu hovorí kadečo, v tehotenstve by mal platiť jeho absolútny zákaz.

Foto: shutterstock.com

Podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií z počtu 57-tisíc žien, ktoré porodili, priznalo užívanie alkoholu 200. Nie je to síce ani pol percenta, v tejto štatistike však ide len o prípady, ktoré zaznamenali lekári. Počet žien, ktoré si aj v tehotenstve neodoprú pohárik alkoholu, je určite väčší. Podľa odhadov konzumuje alkohol v tehotenstve asi štvrtina Európaniek, najmä vo vyspelejších krajinách.

Užívanie alkoholu v tehotenstve je pre dieťa veľmi nebezpečné, môže zanechať trvalé následky na jeho zdraví a psychickom stave. Príznaky fetálneho alkoholového syndrómu sú napríklad úzke očné štrbiny, plochá stredná časť tváre, obmedzená pohyblivosť kĺbov, vrodené srdcové chyby, poškodenie sluchu a zraku, rázštep pery a podnebia a samozrejme psychické defekty. Od ľahších porúch sústredenia, hyperaktivity až po mentálnu retardáciu.

Na Slovensku počet žien konzumujúcich alkohol v tehotenstve podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií klesá. Kým napríklad ich počet v roku 2011 presiahol štyri stovky, dnes ich je 200. Ide o nemenný štvorročný trend.

Najviac tehotných žien pije v Bratislavskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji, a to najmä vydaté ženy. Nasledujú slobodné a až potom rozvedené. Najmenej pijú tehotné ženy, ktoré ovdoveli. Najnižší výskyt konzumácie alkoholu v tehotenstve bol v Žilinskom kraji.

Z hľadiska vzdelania pilo alkohol najviac tehotných mamičiek so stredoškolským maturitným vzdelaním a s ukončeným základným vzdelaním. Najmenej pilo žien s bakalárskym vzdelaním.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >