Slovák v Írsku: Žiadne rúška ani testy v základných školách, krajina sa otvára pre všetkých

Patricia Poprocká, 25. septembra 2021 o 04:38

Žiadne rúška ani testy, akurát dôraz na to, aby sa deti medzi triedami navzájom nestretávali. Tak vyzerá vyučovanie na základných školách v Írsku. Kým u nás úrady hovoria o tretej vlne pandémie a tisícky detí sa už opäť učia dištančne, v Írsku naopak – krajina sa otvorila takmer úplne pre všetkých.

Deti do 12 rokov v írskych školách rúška mať nemusia, ich nosenie pre ne neodporúča ani vláda. Učitelia ich však majú. Ilustračné foto.

Foto: shutterstock

Košičan Jerry žije v Írsku s manželkou a dvoma deťmi už takmer 15 rokov. Jeho dcéra aj syn navštevujú tamojšie školy, ktoré sú delené trocha inak ako tie naše. Syn chodí na základnú, ktorá je pre deti do 12 rokov, staršia dcéra už patrí na strednú, ktorá má šesť ročníkov pre 12 až 18-ročné deti. Čo je ešte výrazne iné než u nás – väčšina škôl je jednopohlavná, teda navštevujú ju len dievčatá, prípadne len chlapci a všetci nosia uniformy.

A ako riešia pandémiu koronavírusu? Tiež inak než u nás.

„Na základných školách sa rúška nenosia, a to aj na základe stanoviska vlády, ktorá ich pre deti do 13 rokov neodporúča,“ vysvetľuje Jerry. Dodáva ale, že jeho syn má pár spolužiakov, ktorí napriek tomu rúško v škole na tvári majú. „Je to rozhodnutie rodičov, žiadna podmienka zo strany školy či úradov.“ Kto ešte rúška v škole má, sú učitelia. „Niektorí aj dve naraz, čo je pre mňa nepochopiteľné, no ale ich vec,“ vraví.

Na strednej škole, ktorú navštevuje Jerryho dcéra, sa však už rúška vyžadujú. „Naša škola má túto podmienku, ale pri potvrdení lekára o zdravotnom stave žiačky je možné namiesto masky nosiť plastový štít.“ Prekryté tváre však musia mať dievčatá celý deň – v triede i mimo nej.

Zatiaľ bez testov

Deti v školách v Írsku doposiaľ ani skúšobne netestovali a zatiaľ ani netestujú, i keď – ktovie, dokedy. „Tu v Írsku sa totiž veľa vecí opakuje po Veľkej Británii. No a keďže tam sa už objavili správy o účinnosti pľuvacích testov, je možné, že to budú chcieť čoskoro zaviesť do škôl aj tu,“ vraví Jerry.

Zatiaľ je ale na školách hlavným protipandemickým opatrením delenie žiakov. „Školská budova má niekoľko rôznych východov a každý ročník má určené, ktorý môže kedy používať. V škole sa deti môžu pohybovať iba vo svojej triede, no a, samozrejme, keď potrebujú na toaletu,“ opisuje Jerry.

Okrem rôznych koridorov musia jednotlivé ročníky dodržiavať aj rôzne časy vyučovania i prestávok. „Predprípravka a prípravka základnej školy chodili napríklad vždy o nejakých 20 minút skôr a končili zasa o hodinu skôr ako ostatné ročníky. Aj prestávky mali vždy oddelene od ostatných žiakov,“ spresňuje.

Ak neprší (čo sa v Írsku vzťahuje aj na mrholenie, poznamenáva Jerry), prestávky trávia deti vonku. Ak prší, majú deti pauzu vo veľkej hale, podobnej aule či akejsi prijímacej miestnosti. Prestávky sú tiež rozdelené tak, aby každý ročník mal svoj vlastný čas. „To znamená, že deti z rôznych tried sa nemôžu stretnúť,“ uzatvára Jerry.

Očkovacia propaganda

Rovnako ako u nás, ani v Írsku sa na začiatku roka pre vysoké počty nakazených nevyhli zatváraniu škôl. Deti sa učili z domu od Vianoc takmer do Veľkej noci, podľa ročníkov. Mladšie deti sa dostali späť do lavíc o niečo skôr, staršie až po spomínaných sviatkoch jari.

Dnes, tiež podobne ako u nás, vidia írske úrady východisko v očkovaní, a to i detí. Na rozdiel od nás sa to na ostrove týka len detí od 12 rokov. „Propaganda je podobná ako na Slovensku: ľudia tomu buď veria a očkujú sa, alebo, ako tvrdia – chcú, aby sa všetko vrátilo do normálu čo najskôr, tak sa dajú zaočkovať. Či to naozaj pomôže alebo nie, ich často ani nezujíma, hlavne aby mohli ísť znovu do pubu,” konštatuje Jerry. Ako vraví, z ich okruhu známych zatiaľ pozná jednu rodinu, ktorá dala zaočkovať svoju dcéru – teenagerku.

Natrieskané krčmy

Zaočkovanosť v krajine je ale vysoká, napokon, to je aj dôvod, prečo sa teraz začalo s otváraním prevádzok a vôbec, všetkého. Napríklad vstup do pubov (krčiem) bol doteraz oficiálne len pre očkovaných. Do konca prázdnin sa opatrenia vcelku dodržiavali, potom už nie. „Bol som v jednom pube asi pred troma týždňami, bolo plno, nikto nič nekontroloval ani nežiadal, rúško mali asi dvaja ľudia. Potom som videl ešte jednu diskotéku, tiež nátresk ľudí, a tiež bez kontroly a bez rúšok. Síce – asi ťažko sa ľuďom v bare konzumuje s maskou na tvári, no hoci sa krajina otvorila pre všetkých, vrátane nezaočkovaných až teraz, väčšina ľudí si to vzala za svoje už skôr,“ opisuje vlastné skúsenosti Jerry.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >