Skúste jesť po novom. Nech je dieťa šéf

Patricia Poprocká, 13. decembra 2018 o 06:00

Viete, čo znamená skratka BLW? Je to úplne jednoduchá metóda, ako zoznamovať dieťa s inou stravou než materské mlieko. Základom je ponúknuť dieťatku jedlo do ruky a – nerobiť v podstate nič.

Metóda BWL vedie deti k sebavedomiu a samostatnosti.

Foto: shutterstock.com

BLW v angličtine znamená Baby-Led Weaning, čo možno preložiť ako dieťaťom vedené odstavovanie od mlieka. Aj keď je názov trocha nepresný, pretože prechod na pevnú stravu neznamená, že treba prestať s dojčením, skôr naopak, materské mlieko je najlepším doplnkom stravy ešte aj v prípade dvojročného dieťaťa, metóda je to výborná. A pohodlná pre dieťa aj rodiča.

Jej podstata spočíva v tom, že dieťa si samé vyberie a rozhodne, čo a koľko toho zje. „Ponecháva nad tým úplnú kontrolu bábätku,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Eva Blaho v knihe Prvé príkrmy, pre zdravé brušká.

Rodičia sa nemusia trápiť s vyváraním kašičiek, ich mixovaním alebo pučením, dieťa jedlo jednoducho dostane do ruky. Môže ísť o kus zeleniny, ovocia, neskôr aj ostatných jedál ako cestoviny či dokonca mäso. Samozrejme, primerane upravený, čo do veľkosti, tvaru i tvrdosti.

„Najprv sa zelenina podáva tepelne upravená a dostatočne mäkká, aby ste ju vedeli rozpučiť dvoma prstami,“ radí Eva Blaho v spomínanej knihe. To má zabrániť tomu, aby dieťa dostalo do úst veľké kúsky, ktoré by mu mohli zabehnúť. Čo sa týka tvaru, najlepšie sú tenké pásky, zhruba ako hranolčeky. Keď je dieťa staršie, môže už dostávať aj drobné ovocie ako hrozno či maliny, ktoré netreba upravovať.

Aké je vhodné jedlo do ruky
  • Zmäknutá zelenina – uvarená, naparená, upečená – brokolica, karfiol, mrkva,zemiak, cuketa, tekvica, petržlen

  • Ovocie – mäkká hruška, naparené jablko, banán, slivka, marhuľa, broskyňa

  • Prúžok mäsa, ktorého pôvod alebo aspoň dodávateľa poznáte

  • Mäkké cestoviny

  • (zdroj: Prvé príkrmy, pre zdravé brušká)
    Kŕmiť by sa malo dieťatko samé, bez diktátu rodičov, kedy chce. A to aj keď bude jesť jogurty, či polievku, malo by to skúšať samé lyžičkou, dokonca aj rukou. Napokon, aj keď ho kŕmia dospelí, dieťa často potrebuje v rukách vyskúšať konzistenciu jedla. Platí to však aj naopak, ak dieťa chce, aby ste ho kŕmili lyžičkou vy, tak ho kŕmte. Skrátka platí – dieťa je šéf.

    „Metóda BWL podporuje sebadôveru a nezávislosť dieťaťa, pretože sa riadi jeho signálmi,“ vysvetľuje Eva Blaho. Zároveň podporuje nácvik žutia, posunu jedla v ústach aj koordináciu a rozvoj ďalších pohybov. Umožňuje dieťaťu odpozorovať zvyky a správanie dospelých pri stole, keďže dieťa môže sedieť pri jedle za stolom súčasne s nimi a vidí, že sa venujú jedlu rovnako ako ono samé.

    Dieťa pri takomto spôsobe jedenia spoznáva potraviny v ich skutočnom stave. Najprv jedlo iba saje, až neskôr žužle a odhryzne. Najväčšou nevýhodou je neporiadok, ten je však prirodzený a dieťa ho neraz pri jedle narobí, aj keď sa ho dospelí snažia spôsobne kŕmiť.

    Eva Blaho ešte upozorňuje, že dieťa pri tejto metóde zje menej než dieťa kŕmené dospelým, preto treba dôslednejšie vyberať, aké potraviny dieťaťu ponúknete. Pri kŕmení lyžičkou sa zasa ľahšie prehliadne, kedy je už dieťa sýte. Záver je – nech si každý zvolí to, čo mu najlepšie vyhovuje, možná je i kombinácia oboch metód.





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Prvý rok - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >