S dieťaťom sa rozlúčte, ako to cítite, nehľaďte na to, čo sa má

pt, 23. októbra 2018 o 06:01

Posledná rozlúčka so zosnulým dieťaťom je bolestná, predsa len však znamená krok vpred v tomto ťažkom období. Rodičom dáva príležitosť precítiť, že v žiali nie sú sami a zároveň poďakovať dieťaťu za to, čo im do života prinieslo.

Pri poslednej rozlúčke s dieťaťom neprihliadajte na zvyky, robte ju po svojom.

Foto: shutterstock.com

Organizácia Plamienok, ktorá sa okrem pomoci chorým deťom venuje aj psychickej pomoci a podpore pozostalým, radí, aby rodičia pri poslednej rozlúčke hľadeli predovšetkým na svoje pocity, nie na to, čo vyžadujú tradície.

„Nebojte sa naplniť svoje predstavy o rozlúčke, zorganizuje ju, ako chcete, nehľaďte na to, čo sa má,“ hovorí riaditeľka Plamienka Mária Jasenková.

Čo radí Plamienok o poslednej rozlúčke
  • Premýšľajte, akú rozlúčku by chcelo mať vaše dieťa, prípadne ju urobte takú akú si dieťa prialo.

  • Pozvite ľudí, s ktorými to chcete zdieľať, nepozývajte tých, ktorí vás iritujú.

  • Ak máte silu, skúste sami vyzdobiť truhlu, môže to byť veľmi ťažké, ale zároveň aj naplňujúce. Prípadne požiadajte blízkych.

  • Ak cítite potrebu, zostaňte s telom dieťaťa pred obradom osamote, povedzte mu, čo máte na srdci, rozlúčte sa s ním v súkromí.

  • Napíšte rozlúčkovú reč, prípadne ju aj predneste, hoci to na Slovensku nie je bežné. Môže to byť veľmi náročné, zároveň ale aj cenné a uvoľňujúce. Čítajte pomaly, zhlboka dýchajte, pripravte si pohár vody. Ak sa rozplačete alebo reč nedokončíte, je to v poriadku. Očný kontakt s ostatnými nadväzovať nemusíte.

  • Súrodencom zosnulého dieťaťa povedzte, ako bude pohreb prebiehať a kto všetko tam bude. Pripravte ich na to, že tam bude veľa ľudí plakať. Vysvetlite im, že zomrelý súrodenec už netrpí. Ak nechcú ísť na pohreb, nenúťte ich.

  • Ak na pohreb idú, zabezpečte, aby mali pri sebe oporu v dospelom človeku, ktorému dôverujú. Môžete to byť vy alebo ktokoľvek, pri kom sa cítia bezpečne, a koho sa budú môcť opýtať na čokoľvek.

  • Ak chcú, môžu sami zapáliť sviečku alebo prečítať básničku, dať súrodencovi do truhly darček, hračku. Čokoľvek budú chcieť.

  • (Zdroj: Plamienok)





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Výchova a vzťahy - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >