Tento týždeň píše

  • Obrázok Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Zamyslenie na nedeľu: Načo sme si vraj urobili deti, keď to teraz s nimi doma nezvládame?

    Ten názor sa objavuje často, zvlášť na sociálnych sieťach, keď sa rodičia (a mamy zvlášť) trochu posťažujú, že je toho na ne doma teraz viac ako dosť, pretože musia plniť funkciu učiteľov, kuchárov, upratovačov, animátorov a do toho ešte pracovať, či už v obývačke, alebo na svojom pracovisku. „Načo teda tie deti máte, keď to s nimi nezvládate,“ zaznie nemilosrdné odsúdenie.

  • Obrázok Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    Eva Marková: „Pýtajú sa ma, či už mám nachystané na sviatky. Úprimne? Nie! Chcem si ich užiť.“

    „Každý rok som sa poriadne naštvala a opakovala som tatovi, aby tým našim dedinským chalanom vysvetlil, ako to má byť! Že korbáč sa len prikladá, na nohy, na boky, na ruky, aby sme boli zdravé, krásne, usmiate a voda je na zdravú farbu pokožky,“ spomína si na nie príliš príjemné veľkonočné sviatky svojho detstva Eva Marková, zakladateľka organizácie Jeden rodič, ktorá združuje sólo rodičov. Dnes si chce Veľkú noc najmä užiť so svojimi deťmi a namiesto tak trochu násilných tradícií dáva prednosť milším zážitkom.

  • Obrázok Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Žiadne „Zajtra bude lepšie“ nefunguje. Ako pozitívne myslieť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová

    Pozitívne myslieť chceme všetci, zvlášť v týchto ťaživých časoch to potrebujeme ako soľ. Ako sa k žiaducemu nastaveniu mysle dopracovať? Klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke, prináša v našej rubrike Tento týždeň píše naozaj užitočný a konkrétny návod, ako so svojím vnútrom efektívne pracovať.

  • Obrázok Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    Poetka Andrea Ágg píše: „Teraz je ten správny čas. Moje osvedčené tipy na prežitie šťastných chvíľ v lockdowne.“

    „Šťastné miesto je tu. Čas byť šťastný je teraz," píše poetka Andrea Ágg, autorka básnickej zbierky Muselo to prísť, v ktorej reflektuje i súčasnú mimoriadnu situáciu spôsobenú epidémiou Covid-19. Žijeme veľmi ťažkú dobu, mnohé rodiny koronavírus zasiahol priamo, iné nepriamo napríklad znížením príjmov. Ako sa však vraví, každá kríza je zároveň i šanca a aj náročné časy ponúkajú paradoxne nevšednú príležitosť žiť tak, ako ste vždy chceli.

  • Obrázok Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    Tínedžeri zažívajú krušné časy, potrebujú chvíle pre seba, hoci aj na mobile

    O ničivom dopade pandémie koronavírusu na deti a tínedžerov sa hovorí už dlho. Svet kamarátov sa im zamenil za svet medzi štyrmi stenami a nedá sa to momentálne zmeniť. Čo s tým? Aká je úloha rodičov a čo od nich deti potrebujú, píše rodičovská koučka z poradne mamedeti.sk Katarína Winterová.

  • Obrázok Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Tento týždeň píše Andrea Poloková: Čo najviac trápi ženy pri dojčení a ako s tým pomôcť

    Dojčenie je samozrejmá vec, nad ktorou by sa nemal nik pozastavovať. Ženám sa však pri dojčení kladie množstvo prekážok, ktoré im ho potom značne komplikujú. Niektoré si musia dojčenie doslova „vybojovať“, často za pomoci laktačnej poradkyne. Ako také poradenstvo vyzerá a s čím všetkým môže pomôcť, píše v našej rubrike podpredsedníčka združenia MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková: „Takto učíte deti, aby neposlúchali.“

    „Častokrát sa stáva, že pri komunikácii s dieťaťom ste viac sústredení na to, čo chcete povedať, ako na to, či to vaše dieťa správne pochopí. Týmto nevedomky spôsobujete, že vás dieťa prestane poslúchať," upozorňuje obľúbená detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková vo svojom novom článku.

  • Obrázok Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Zákaz interrupcií nie je cesta, pomoc ženám vyzerá inak

    Spoplatnenie interrupcií pre ženy staršie ako 40 rokov najviac ublíži najzraniteľnejším skupinám – ženám, ktoré žijú v zlých podmienkach, na pokraji chudoby či zažívajú násilie. Ak chce minister zdravotníctva Marek Krajčí znižovať počet interrupcií a ženám naozaj pomôcť, mal by konať inak, odkazuje dlhoročná aktivistka v oblasti ľudských práv Adriana Mesochoritisová v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Psychológ Marek Madro: Rok v atmosfére strachu zanecháva na deťoch vážne následky

    Psychológ Marek Madro: Rok v atmosfére strachu zanecháva na deťoch vážne následky

    Nezvládnutá pandémia koronavírusu zo strany vlády drží väčšinu detí zatvorených doma už dlhé mesiace. Zlá situácia umožňuje otvoriť len zlomok škôl pre zlomok žiakov. Dlhodobá izolácia na deťoch zanecháva neblahé následky. Práve o nich a o možnostiach riešenia hovorí dnes psychológ Marek Madro z internetovej poradne pre mladých IPčko.sk v našej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Katka Králová z Nevýchovy: „Keď mama zlyhá. Chcem tu byť pre svoje dieťa, ale som podráždená a nepríjemná. Čo teraz?“

    Katka Králová z Nevýchovy: „Keď mama zlyhá. Chcem tu byť pre svoje dieťa, ale som podráždená a nepríjemná. Čo teraz?“

    „Bola si prosto Monča, Peťa, Linda, Zuzka... a nevedela si si predstaviť, že raz tu bude niekto maličký, za koho by si dýchala. A teraz je tu, sladký, dokonalý, a tá Monča, Peťa, Linda, Zuzka musia ísť nabok, však? Musíš byť na sto percent mama. Opýtaj sa jej, rovnako ako sa možno pýtaš svojho dieťaťa, čo by potrebovala? Čo by jej urobilo dobre?" píše Katka Králová, autorka prístupu Nevýchova, ktorý odmieta tvrdú, ale aj benevolentnú výchovu a snaží sa pochopiť a naplniť potreby detí, rovnako i potreby rodičov.

  • Obrázok Slová vo výchove nestačia

    Slová vo výchove nestačia

    Poznáte to? Deťom vysvetľujete, čo a prečo urobili zle, čo sa stane, ak to nezlepšia, a naopak, čo by robiť mali, no aj tak máte pocit, že sa vaša námaha míňa účinku? Nezúfajte, je to prirodzené, detská myseľ funguje viac na obrazoch ako na slovách, čo ako pekných. Ako sa deťmi účinne hovoriť, vysvetľuje v našej rubrike Tento týždeň píše klinická psychologička Lýdia Adamcová.

  • Obrázok Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Dobré rady pre rodičov, ako psychicky zvládnuť dnešné obdobie

    Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Dobré rady pre rodičov, ako psychicky zvládnuť dnešné obdobie

    Aj rodičia sú dnes v prvej línii. Máme na mysli prvú líniu stresu a povinností. Učiť sa doma s deťmi, starať sa o domácnosť, variť i viackrát denne, do toho samozrejme vykonávať svoje zamestnanie. Niet sa čo čudovať, že veľa mám, ale i otcov je na pokraji psychického zrútenia. Obľúbená psychologička Mária Tóthová Šimčáková má však zopár dobrých rád, ako tomu predísť. Prečítajte si jej článok v našej pravidelnej sobotňajšej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Každý z nás je pre svoje dieťa najlepším rodičom, treba len nájsť sebaistotu

    Každý z nás je pre svoje dieťa najlepším rodičom, treba len nájsť sebaistotu

    Byť rodičom nás nik neučil, a hoci nám veľa napovedajú naše inštinkty, nie vždy dokážeme reagovať tak, ako by sme si želali. Rád a odporúčaní je plný internet, tie sa však nedajú vždy zovšeobecňovať. Najdôležitejšie je nájsť odpovede v sebe, objaviť vlastnú silu a rodičovské kompetencie. K tomu má pomôcť rodičovský koučing. Ako funguje, vysvetľuje koučka Katarína Winterová z portálu mamedeti.sk v našej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Ako dohnať zameškané. Opakovať ročník alebo učiť aj v sobotu?

    Ako dohnať zameškané. Opakovať ročník alebo učiť aj v sobotu?

    Silvia Bodláková je dlhoročná učiteľka matematiky a informatiky na základnej škole Tilgnerova v Bratislave a súčasné dištančné vzdelávanie nepovažuje za dostatočné. Žiaci učivo neovládajú v požadovanej kvalite, mnohí sa dokonca neučia takmer vôbec. V našej rubrike Tento týždeň píše sa zamýšľa nad tým, ako deficit dobehnúť a vôbec sa neobáva nepopulárnych riešení.

  • Obrázok Tento týždeň píše Eva Marková: Vakcína ľudskosti

    Tento týždeň píše Eva Marková: Vakcína ľudskosti

    „Hádam všetci vo vakcíne vidíme spásu a želáme si, aby bolo všetko po starom. Ale... nestane sa tak," je presvedčená predsedníčka neziskovej organizácie Jeden rodič Eva Marková. Prečítajte si jej nový príspevok v našej každotýždňovej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Pomáha rozvoju mozgu, chráni pred cukrovkou Čo zistili vedci v tomto roku o dojčení?

    Pomáha rozvoju mozgu, chráni pred cukrovkou Čo zistili vedci v tomto roku o dojčení?

    Dojčenie zlepšuje zdravie nielen bábätkám, ale aj ich matkám. Hoci existuje stáročia, vedci stále objavujú jeho nové a nové prínosy. Čo všetko zistili v tomto roku, približuje v pravidelnej rubrike ahojmama.sk Tento týždeň píše podpredsedníčka OZ MAMILA Andrea Poloková.

  • Obrázok Tento týždeň píše Veronika Velez Zuzulová: Vážme si, že sme zdraví a spolu

    Tento týždeň píše Veronika Velez Zuzulová: Vážme si, že sme zdraví a spolu

    Vianoce mali pre lyžiarku Veroniku Velez Zuzulovú vždy špecifickú príchuť. Ako špičková pretekárka mávala na Štedrý deň neraz ešte i kondičný tréning a na Štefana sa už cestovalo na preteky. Ako vníma najkrajšie sviatky dnes ako mama a čo si myslí o tohtoročných obmedzeniach slobody pre koronavírus? O tom všetkom v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše.

  • Obrázok Liečivá moc rozprávky. Ako ňou zahojiť rany na detskej duši

    Liečivá moc rozprávky. Ako ňou zahojiť rany na detskej duši

    Teraz prichádza ideálny čas. Koncoročné sviatočné stíšenie vytvára priestor na to, aby sme sa viac venovali jeden druhému, viac sa rozprávali, počúvali a aj si čítali. Čítať deťom odporúčajú jednoznačne všetci odborníci. O sile rozprávky a jej pôsobení na detskú dušu je aj dnešný príspevok klinickej psychologičky Lýdie Adamcovej v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše. „Čítajte však deťom preto, že naozaj chcete, nie preto, že sa to má,“ pripomína.

  • Obrázok Eva Labusová: „Ako deti motivovať k žiaducemu správaniu.“

    Eva Labusová: „Ako deti motivovať k žiaducemu správaniu.“

    „Rodič by nemal byť drábom, ktorý usmerňuje dieťa z pozície fyzickej sily a moci, ale múdrym a láskavým učiteľom, ktorý s taktom, dôslednosťou a porozumením ukazuje dieťaťu svet, pomáha mu objaviť jeho najvnútornejšie potreby a pritom stráži mantinely, vďaka ktorým dieťa prekoná prirodzené počiatočné narcistické obdobie a postupne vyspeje v sociálnu bytosť," uvádza v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše psychoterapeutka Eva Labusová.

  • Obrázok Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: „Dokážu aktívne ženy zmeniť rutinu v pôrodnici?“

    Zuzana Krišková zo Ženských kruhov: „Dokážu aktívne ženy zmeniť rutinu v pôrodnici?“

    „Je povinnosťou zdravotníckeho personálu poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, aby podporovali zdravie žien a ich detí, dbali na dodržiavanie ich ľudských práv, a to platí aj v čase pandémie. Nie je úlohou žien si svoje práva vybojovať, vyjednať, zabezpečiť. To je naša filozofia v Ženských kruhoch. Zároveň si uvedomujeme, že ženy chcú byť aktívne a tehotné ženy nemôžu iba pasívne čakať, kým sa situácia zlepší. Ony sú tehotné tu a teraz," uvádza vo svojom ďalšom článku v našej pravidelnej rubrike Tento týždeň píše predsedníčka združenia Ženské kruhy Zuzana Krišková.

Ďalšie naše weby