Ankety

  • Obrázok 5 skvelých domácich nanukov. Skúsite čokoládový s orieškami alebo jogurtový s čučoriedkami?

    5 skvelých domácich nanukov. Skúsite čokoládový s orieškami alebo jogurtový s čučoriedkami?

    Domáci nanuk. V lete snáď nie je pre deti lepšie osvieženie. Doma urobený ocenia viac ako ten z obchodu, zvlášť ak sa na jeho príprave budú podieľať.

  • Obrázok Farárka Natália Kacianová: Naše deti majú dovolené nastaviť nám zrkadlo

    Farárka Natália Kacianová: Naše deti majú dovolené nastaviť nám zrkadlo

    „Keď sme ako rodičia príliš úzkostliví alebo ich príliš kritizujeme, naše deti majú možnosť nám to povedať. Keď si tvrdohlavo presadzujeme iba to svoje, dajú nám to najavo. A tak sa spoločnými silami snažíme búrať predsudky o dokonalých rodičoch a dokonale vychovaných deťoch," hovorí v našej každotýždňovej rubrike Môj výchovný boj evanjelická farárka Natália Kacianová.

  • Obrázok Vnuci sa občas i pobijú, musia ale pritom zostať fér, vraví turista Oto Rozložník

    Vnuci sa občas i pobijú, musia ale pritom zostať fér, vraví turista Oto Rozložník

    Dnes je už viac dedom ako otcom. Ako viedol k pohybu, čestnosti a slušnosti kedysi syna, tak vedie dnes i dvoch vnukov. „Snažím sa k nim pristupovať pokojne a s humorom, aby sa uvoľnili. Dnešné deti sa mi totiž zdajú dosť vyťažené touto rýchlou dobou,“ hovorí Oto Rozložník v našej ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok Veronika Mišíková, autorka podcastu Jedna mama: Čo som to len spravila so svojím životom?

    Veronika Mišíková, autorka podcastu Jedna mama: Čo som to len spravila so svojím životom?

    Materstvo ju zaskočilo, nič už nie je ako predtým a ona si kladie otázku, kam zmizol jej predchádzajúci život a či je teraz skutočne šťastná. „Učím sa prijímať fakt, že moje túžby a predstavy o príjemne strávenom dni musia počkať (pár rokov?), a snažím sa nájsť radosť v každodenných drobnostiach," hovorí v našej každotýždňovej rubrike Môj výchovný boj Veronika Mišíková, autorka podcastu Jedna mama.

  • Obrázok Mamička Martina Mikušová: Synček by ma nedal za nič na svete

    Mamička Martina Mikušová: Synček by ma nedal za nič na svete

    „Vychovať z dieťaťa dobrého a úspešného človeka je určite zápasom na dlhú trať. Pre mňa je pritom dôležité dlhodobé pôsobenie a nie okamžité výsledky," hovorí v našej každotýždňovej ankete Môj výchovný boj Trnavčanka Martina Mikušová, ktorá pôsobí ako sprostredkovateľka práce v zahraničí a je mamičkou malého Markusa.

  • Obrázok Špeciálna pedagogička Soňa Pekarovičová: Vo výchove sa snažím s ničím nebojovať

    Špeciálna pedagogička Soňa Pekarovičová: Vo výchove sa snažím s ničím nebojovať

    Nebojovať. Nebojovať s predstavou, že deťom je potrebné vo všetkom vyhovieť ani s predstavou, že musím všetko vo výchove zvládať na jednotku. To je recept špeciálnej pedagogičky Sone Pekarovičovej na spokojné materstvo. Prinášame vám ďalší diel nášho pravidelného seriálu Môj výchovný boj.

  • Obrázok Zuzana Rehák Štefečeková: Synovi vysvetľujem, že capnúť malého brata po hlave nie je v poriadku

    Zuzana Rehák Štefečeková: Synovi vysvetľujem, že capnúť malého brata po hlave nie je v poriadku

    Ledva si Zuzana Rehák Štefečeková privykla na to, že je dvojnásobnou mamou a zladila to s prípravou na olympijské hry v Tokiu, pandémia koronavírusu jej život obrátila naruby zas. „Teraz som učiteľka, upratovačka, kuchárka a neviem čo ešte,“ vraví naša olympijská medailistka a majsterka sveta v trape, ktorá momentálne rieši najmä rodinné záležitosti. Tých má pri dvoch malých deťoch nadostač a približuje ich v ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok Psychiatrička a spisovateľka Andrea Platznerová o výchove: Sebecky si strážim svoje vlastné hranice

    Psychiatrička a spisovateľka Andrea Platznerová o výchove: Sebecky si strážim svoje vlastné hranice

    „Naša dcéra to dotiahne v živote niekam, kam sme my s jej ockom nezablúdili ani v myšlienkach. Nezľakne sa odporu a konfliktu, alebo ak sa aj niečoho zľakne, zareaguje asertívne a neutečie. Koľko mňa stálo a ako dlho mi trvalo naučiť sa to! A ona to má rovno od Boha do vienku. Aká výchova? Naša dcéra je najlepšia taká, aká je," píše v našej každotýždňovej rubrike Môj výchovný boj psychiatrička a spisovateľka Andrea Platznerová.

  • Obrázok Spevák Adam Ďurica o výchove: Nebojujem s ničím, naopak, aj malý syn ma vie veľa naučiť

    Spevák Adam Ďurica o výchove: Nebojujem s ničím, naopak, aj malý syn ma vie veľa naučiť

    Syn Adama Ďuricu bude mať zanedlho rok a pol, a hoci deti v tomto veku dokážu rodičov niekedy poriadne unaviť, nie je to prípad nášho známeho speváka. Ako konštatoval v našej ankete Môj výchovný boj, v tomto čase izolácie si i napriek vážnej situácii vychutnáva možnosť byť s malým Timkom neustále a sledovať všetky jeho pokroky.

  • Obrázok Spisovateľka Tatiana Čabáková: Musela som prijať, že moje dieťa je iné ako ja

    Spisovateľka Tatiana Čabáková: Musela som prijať, že moje dieťa je iné ako ja

    „Priznávam dobrovoľne, že pre mňa, matku, ktorá väčšinu informácií o svete vstrebáva cez text a pracuje s textom, bolo náročné prijať fakt, že moja dcéra čítanie neznáša,“ vraví v našej pravidelnej rubrike Môj výchovný boj Tatiana Čabáková, novinárka, rozhlasová publicistka, autorka knihy Samet 1989, ktorá prináša spomienky osobností na Nežnú revolúciu. Na stanici Český rozhlas Rádiožurnál moderuje magazín Stretnutie určený pre Slovákov v Česku, pre Český rozhlas Plus pripravuje Hovory. Tatiana Čabáková žije v Prahe.

  • Obrázok Bežkyňa Lucia Hrivnák Klocová o výchove detí: Je to prechádzka ružovou záhradou, hoci sa stále učím

    Bežkyňa Lucia Hrivnák Klocová o výchove detí: Je to prechádzka ružovou záhradou, hoci sa stále učím

    Adam má sedem, Timea dva roky a spolu tvoria nerozlučnú dvojicu. Slovenská úspešná bežkyňa Lucia Hrivnák Klocová si materstvo užíva a hoci musela ubrať zo svojich dovtedajších nárokov profesionálnej športovkyne, žiadne vážne problémy nerieši. „Keď je najhoršie, zachraňuje to šport, prípadne spoločenské hry,“ smeje sa v našej ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok „Materstvo ma učí trpezlivosti a rozvážnosti,“ vraví Jana Holéciová

    „Materstvo ma učí trpezlivosti a rozvážnosti,“ vraví Jana Holéciová

    „Už dávno som zistila, že materstvo ma nielen napĺňa, ale aj učí veľkej trpezlivosti, rozvážnosti, taktike a citlivému vnímaniu detských starostí," vraví v našej každotýždňovej ankete Môj výchovný boj Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a víťazka súťaže o najlepšieho hovorcu v kategórii samospráva a neziskový sektor.

  • Obrázok Trénerka šprintéra Jána Volka: Šport a umenie deti chránia, vraví Naďa Bendová

    Trénerka šprintéra Jána Volka: Šport a umenie deti chránia, vraví Naďa Bendová

    V rodine trénerky nášho šprintérskeho šampióna Jána Volka sa skoro všetko točí okolo športu, najmä atletiky. Venujú sa jej deti Nade Bendovej Jakub a Ema, manžel Andrej, niekdajší mnohonásobný majster republiky v atletike a člen olympijského štvorbobu v Turíne 2006 je tiež trénerom. Jakub sa nedávno stal majstrom Slovenska v behu mužov na 200 metrov a má ambície ísť vyššie. Čo bolo pre Naďu Bendovú, mamu a trénerku v jednej osobe pri vedení svojich detí najťažšie? Odpovedá v našej ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok Oľga Záblacká: Pochopila som, že syn k šťastiu nepotrebuje vyhrávať olympiády

    Oľga Záblacká: Pochopila som, že syn k šťastiu nepotrebuje vyhrávať olympiády

    Nie som typ stresujúcej matky a problémy som zbytočne nedramatizovala, spomína na výchovu svojich dnes už dospelých synov scenáristka a režisérka Oľga Záblacká. Aj keď sa v škole sťažovali na jej syna s poruchou pozornosti, nechala ho ísť svojou cestou, a dnes sú všetci spokojní. Rodičia by mali vždy stáť pri svojich deťoch, vraví v našej ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok Oľga Coulton-Shaw: Najväčšia výzva? Nechať deti, aby boli deťmi. Krúžky sme obmedzili na polovicu, rodinu to ničilo

    Oľga Coulton-Shaw: Najväčšia výzva? Nechať deti, aby boli deťmi. Krúžky sme obmedzili na polovicu, rodinu to ničilo

    „Naša 7-ročná dcérka Noemi chodila domov z tréningov každý deň o pol ôsmej, cez víkendy sme boli buď na súťaži, alebo na ďalšom tréningu. Prestali sme chodiť na spoločné výlety s rodinou, pri večeri sme už všetci padali na nos, neschopní sa normálne porozprávať, stále sme riešili len logistiku rozvozov," zveruje sa v našej každotýždňovej ankete Môj výchovný boj Oľga Coulton-Shaw, zástupkyňa riaditeľa občianskeho združenia Cesta von, ktoré pomocou projektu Omama vzdeláva deti v rómskych osadách.

  • Obrázok Ján Filc o výchove svojich detí: V nedeľu sme vstávali na tréning o štvrtej ráno

    Ján Filc o výchove svojich detí: V nedeľu sme vstávali na tréning o štvrtej ráno

    Ján Filc je náš najúspešnejší hokejový tréner, reprezentáciu doviedol v roku 2002 k historickému titulu majstrov sveta, dva roky predtým doviezli domov striebro. S vedením detí má dlhoročné skúsenosti, jeho pôvodné povolanie je učiteľ, i keď väčšinu života strávil ako tréner. Jeho rukami prešli stovky detí a ako to mal doma? Čo bolo vo výchove vlastných detí preňho najťažšie, odpovedá v našej dnešnej ankete Môj výchovný boj.

  • Obrázok Herečka Vlastina Kounická Svátková: Moje deti ma vidia plakať

    Herečka Vlastina Kounická Svátková: Moje deti ma vidia plakať

    S akým problémom vo výchove najviac zápasím a ako ho riešim? V našej novej ankete Môj výchovný boj sa budú každú sobotu osobnosti, ale aj „obyčajné“ mamy zverovať s často intímnymi problémami. Veríme, že ich skúsenosti sa pre vás stanú inšpiráciou vo vlastných výchovných bojoch. Ako prvú sme do ankety oslovili slovenskú herečku Vlastinu Kounickú Svátkovú (37), žijúcu v susednom Česku.

  • Obrázok Anketa Traja o jednom. Moja najmilšia spomienka na Vianoce

    Anketa Traja o jednom. Moja najmilšia spomienka na Vianoce

    Keď si má bývalá plavkyňa Martina Moravcová spomenúť na svoje najkrajšie Vianoce, naskočia jej tie, ktoré kvôli športu trávila na tropickom ostrove La Reunion. Spisovateľka Andrea Coddington si nevybaví žiadnu konkrétnu vianočnú spomienku, ale myslí na všetky sviatky, ktoré mohla tráviť so svojou mamičkou. No a aktivistovi a politikovi Jurajovi Hipšovi utkveli v pamäti tie Vianoce, keď si pod stromčekom našiel svoj prvý počítač Commodor. Prečítajte si poslednú časť našej ankety Traja o jednom.

  • Obrázok Anketa Traja o jednom. Aký darček by darovali, ak by mali všetkým vybrať len jeden ?

    Anketa Traja o jednom. Aký darček by darovali, ak by mali všetkým vybrať len jeden ?

    Vianoce nie sú len o darčekoch, čoraz častejšie sa vo verejnosti ozývajú výzvy na návrat k duchovnej podstate sviatkov. Viaceré známe osobnosti sa nechali počuť, že tento rok si nebudú kupovať s blízkymi vôbec nič, na protest proti konzumu, ďalší sa snažia obmedziť nákupy na minimum.

  • Obrázok ANKETA Traja o jednom. Interrupcie nechajte na ženách, odkazujú politikom osobnosti

    ANKETA Traja o jednom. Interrupcie nechajte na ženách, odkazujú politikom osobnosti

    Je potrebné sprísniť podmienky umelého prerušenia tehotenstva? Na nedávne snahy politikov uzákoniť povinné počúvanie tlkotu srdiečka plodu alebo informovanie otca o plánovanom zákroku reagujú v ankete Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš.

Ďalšie naše weby