Rodičia dostanú na deti od štátu viac peňazí

SITA, pt, 4. júna 2020 o 04:19

Vyššie prídavky, rodičovský príspevok, daňový bonus i náhradné výživné. Viaceré dávky pre rodičov pôjdu hore po tom, čo sa od 1. júla zvýši životné minimum.

Nie výrazne, ale predsa len o niečo viac na svoje deti dostanú rodičia od štátu na budúci rok.

Foto: shutterstock.com

Hoci sa životné minimum zvýši už o necelý mesiac, rodičia to v peňaženkách pocítia až od budúceho roka. Dávky neporastú výrazne, keďže životné minimum, od ktorého sa nárast odvíja, porastie len o 2,2 percenta.

V praxi to znamená, že prídavok na dieťa sa zvýši o 55 centov, na 25,50 eura. O niečo lepšie to bude s úpravou rodičovského príspevku. Viac dostanú rodičia, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku pracovali, tí ho budú dostávať vo výške 378,10 eura, teda o 8 eur a 10 centov vyšší ako dnes. Rodičia, ktorí nemali nárok na materské zo Sociálnej poisťovne, lebo predtým nepracovali, dostanú pridané o necelých šesť eur, konkrétne 5,90 eura. Ich príspevok bude 275,90 eura.

Pracujúci rodičia si okrem vyšších prídavkov na deti prilepšia prostredníctvom daňových úľav. Pre dieťa do šesť rokov stúpne daňový bonus o 99 centov mesačne, na 46,43 eura, pre staršie deti dosiahne 23,21 eura, bude teda o 49 centov vyšší než dnes. Zvýši sa aj nezdaniteľná časť základu dane, ktorá tvorí 21-násobok aktuálnej sumy životného minima, a to o 97,23 eura. Dosiahne 4 511,43 eura.

Viac dostanú aj sociálne odkázaní – zvyšujú sa ich dávky a príspevky – o 2,2 percenta. Osamelým rodičom bude štát vyplácať zasa vyššie náhradné výživné, tiež o 2,2 percenta vyššie.

Životné minimum na dospelú osobu od 1. júla dosiahne 214,83 eura, čo je o 4,63 eura viac než dnes. Pre druhú spoločne posudzovanú osobu dosiahne 149,87 eura (o 3,23 eura viac) a na dieťa bude životné minimum vo výške 98,08 eura (o 2,12 eura viac). Nárast ovplyvní aj výšku minimálnej predčasnej penzie, príspevkov na absolventskú prax, aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby či príspevkov na podporu náhradnej starostlivosti.

Ako sa zvyšuje životné minimum
Životné minimum sa každoročne upravuje k 1. júlu o koeficient rastu čistých peňažných príjmov podľa údajov Štatistického úradu alebo o koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností podľa toho, ktorý z týchto údajov je nižší. Rast životných nákladov bol 2,2 %, príjmov 5,3 %.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >