RECEPTY Tekvicová sezóna v plnom prúde! 6 nádherne oranžových jedál, ktoré si zamilujete

pt, gb, 19. októbra 2019 o 06:11

Tekvica je ideálna jesenná plodinu a jedál, ktoré z nej môžete pripraviť, je veľké množstvo. Vybrali sme pre vás šesť hitov, ktoré sa osvedčili v našich kuchyniach. Vyberiete si?

Z tekvice môžete pripraviť chutné slané aj sladké pokrmy.

Foto: Shutterstock.com

Slaný tekvicový koláč

Môžete ho servírovať ako slanú bodku za nedeľným obedom alebo pripraviť ho vo všedný deň ako plnohodnotnú večeru.
Budete potrebovať:
250 gramov tekvice, môžu byť rôzne druhy, ale ideálne je hokkaido
100 gramov hladkej celozrnnej špaldovej múky
100 ml oleja
4 vajíčka
100 g šunky, ale vôbec nemusí byť, ak preferujete vegetariánske jedlá
150 g gréckeho jogurtu
hrsť nastrúhaného parmezánu
1 cibuľa
polovica vrecúška kypriaceho prášku
soľ

Cibuľu aj šunku nakrájajte a osmažte na panvici. Pridajte najemno nasekaný cesnak a ešte krátko opražte. Dyňu zbavte jadier a nastrúhajte nahrubo strúhadlom. Pridajte k nej vajcia, jogurt, syr, soľ, kypriaci prášok, olej a tiež osmaženú cibuľu, šunku a cesnak. Zmiešajte a potom ešte pridajte múku. Vzniknutú zmes vložte na pečiaci papier na plech a pečte asi 40 minút na 180 až 220 stupňoch.

Tekvicové rizoto

Ak neviete, čo originálneho pripraviť na večeru, tekvicové rizoto je ideálna voľba.
Budete potrebovať:
stredne veľká tekvica hokkaido
asi 250 g talianskej ryže arborio, ktorá je na rizoto najvhodnejšia
2 dcl bieleho vína
50 g masla
2 cibule šalotky
cca jeden liter zeleninového vývaru, ale môže byť aj voda, ak práve vývar nemáte k dispozícii
100 g nastrúhaného parmezánu
olivový olej
soľ

Z tekvice odstráňte semená. Jednu polovicu rozkrojte ešte na dve časti, tri štvrtiny tekvice vložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a pečte asi 40 minút. Nechajte vychladnúť a rozmixujte spolu s olivovým olejom a soľou na kašu.

Vývar či vodu zohrejte na miernom plameni. Vo väčšom hrnci osmažte na masle cibuľku. Tekvicu, ktorá vám zostala, nakrájajte na menšie kúsky a opražte spolu s cibuľkou. Pridajte ryžu a chvíľku restujte. Prilejte pohár vína, pomiešajte. Nechajte víno vyvariť.

Pridajte tekvicovú kašu a dve tretiny vývaru či vody. Varte zakryté, nemiešajte. Asi po štvrťhodinke ochutnajte, či je hotovo. Ak ešte nie, pridajte zvyšok vody či vývaru. Rizoto by malo mať krémovú hustotu. Po uvarení pridajte ešte lyžicu masla a nastrúhaný parmazán.

Tekvicová nátierka

Prekvapujúco chutná. Najlepšie sa bude vynímať na ražnom chlebíku. Asi pol kilogramu tekvice hokkaido uduste domäkka alebo upečte v rúre, nie je nutné šúpať ju. Do rozmixovanej tekvice podľa chuti pridajte lučinu, ale ani nemusí byť. Osoľte, ochuťte čiernym mletým korením a cesnakom, môžete použiť aj rôzny bylinky, napríklad tymián či rímsku rascu.

Zapekané tekvicové zemiaky

Niečo na štýl „francúzskych“. Pokrájajte na kocky zemiaky, tekvicu a cibuľu. Ochuťte – soľou, korením, rascou, skúsiť môžete aj iné bylinky, napríklad rozmarín, ktorý sa k tekvici hodí. Polejte olejom alebo smotanou (môže v nej byť aj rozšľahané vajíčko) alebo poukladajte na vrch plátky masla. Dajte zapiecť a chutné jedlo je hotové.

Krémová polievka

Veľmi rýchla príprava. Tekvicu hokkaido stačí umyť a nakrájať na kocky. Netreba ani ošúpať, nič. Zaliať trochou vody a variť. Ak chcete upraviť chuť, môžete dať k tekvici do hrnca aj mrkvu či cesnak. Vlastne čokoľvek podľa chuti. Ak zelenina zmäkne (netreba prevárať zbytočne dlho), rozmixujete ju a zalejete smotanou. Nechajte zavrieť. Dochuťte soľou, korením, bylinkami, napríklad spomínaným rozmarínom. Podávať môžete samostatne, alebo s opečenými kúskami chleba. Prípadne do polievky môžete ešte urobiť rýchle krupicové halušky (zmiešať vajíčko, krupicu, soľ, potom cesto rozmrviť na guľky a uvariť ich priamo v polievke).

Sladký tekvicový koláč

Jednoduchý recept bez váženia aj zložitých príprav. V miske zamiešajte 3 hrnčeky múky, hrnček mlieka, 1 a pol hrnčeka oleja, 2 vajíčka a 3 hrnčeky nastrúhanej tekvice. Podľa chuti doslaďte cukrom (nemalo by ho byť viac než jeden hrnček), dochuťte škoricou a kakaom. Ak máte, pridajte prášok do perníka, ak nemáte, postačia dve lyžičky sódy a perníkovú príchuť získate napríklad pridaním anízu. Ak chcete, môžete pridať aj oriešky alebo semienka, napríklad chia. Po upečení koláč natrite na povrchu džemom a polejte čokoládou. Druhá možnosť je bez džemu – len poliať čokoládou a posypať mandľami či orieškami.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >