Recept na víkend: Vynikajúca pečená zelenina a špeciálna majonéza k tomu

Gabriela Bachárová, 28. novembra 2020 o 04:58

Zelenina patrí na stôl aj v chladnejšej časti roku. Pečená zahreje, skúste!

Pečie sa to, pečie. Pomôcť môžu aj malí kuchári.

Foto: Shutterstock.com

Budete potrebovať:
rôzne druhy sezónnej zeleniny, napríklad zemiaky, mrkva, zeler, petržlen, cibuľa, tekvica, batáty, topinambury či prípadne ešte cukety
morská soľ
tymian či iné bylinky podľa chuti, vhodné je bylinkové čierne korenie
olivový alebo sezamový olej

Postup:
1. Očistenú zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky a zmiešajte so soľou, bylinkami a olejom.
2. Vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečte domäkka. Najskôr pečte asi 15 až 20 minút prikryté a potom dopečte odkryté. Upečenie domäkka trvá asi pol hodiny, ale závisí to na druhu a veľkosti zeleniny, červenú repu budete zrejme musieť piecť o niečo dlhšie.
3. Upečenú zeleninu môžete s úspechom podávať samostatne či ako prílohu k iným pokrmom, napríklad mäsu.
4. Vynikajúca bude so špeciálnou sójovou majonézou. Ako na to? 250 ml sójovej smotany alebo sójového mlieka mixujte a zároveň pomaly prilievajte kvalitný olej, asi tak 120 až 150 ml, aby ste dosiahli požadovanú hustotu. Osoľte a ďalej mixujte. Do krému kvapnite jednu či dve lyžice citrónovej šťavy a pokračujte v mixovaní. Nebudete tomu možno veriť, ale vznikne úplná delikatesa! Možno duchutiť obľúbenými bylinkami.

Pečená tekvica hokkaido
Sezóna tekvíc stále trvá, upečte si odrodu hokkaido. Nakrájajte ju na plátky i s kôrou. Vložte do zapekacej nádoby, ktorú predtým vymažete olejom. Podlejte niekoľkými lyžicami vody, zakvapkajte kvalitnou sójovou omáčkou a posypte čerstvým či sušeným tymianom. Počas pečenia občas znovu zakvapkajte sójovou omáčkou, vodou a trochou oleja. Upečte domäkka.

(recepty podľa knihy Biokuchařka od Hany Zemanovej)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >