Medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria.
Foto: shutterstockTieto medovníčky majú v sebe všetky pravé vianočné chute a vône: klinčeky, škoricu, oriešky. Okrem toho sú mäkučké, nadýchané a vôbec nie prisladké, naopak, vďaka drobnému triku aj zdravo svieže. Hotové nie sú za pár minút, ale vianočné prípravy sú už samé o sebe zábavou, takže nech sa páči recept:
Cesto treba pripraviť deň vopred, malo by odpočívať aspoň 12 hodín.
Potrebujeme naň: kilo hladkej múky, 4 vajíčka, niekoľko rozdrvených klinčekov, 2 kávové lyžičky škorice, 2,5 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl mlieka, 100 g masla, 300 g medu, 150 g cukru
Postup: Na sporáku v mlieku rozpustíme maslo, med a cukor. Zmes potom vlejeme do múky, pridáme ďalšie zložky a v miske rukou vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a v chlade necháme odpočívať do ďalšieho dňa.
V deň pečenia cesto rozvaľkáme na asi polcentimetrovú hrúbku (počas pečenia medovníčky ešte narastú) a vykrajujeme koláčiky. Samozrejme, vianočnými formičkami, nech máme tú pravú atmosféru. Na každý medovníček potom mierne vtlačíme kúsok vlašského orecha a potrieme vajíčkom. Pečieme na 120-150 stupňoch Celzia, podľa typu rúry.
Medzitým si v šálke rozmixujeme žĺtok s citrónovou šťavou a tým potrieme medovníčky bezprostredne po vytiahnutí z rúry, ešte zahorúca. Získajú tak osviežujúcu chuť, ktorá je v kombinácii s medom fantastická!
Naukladáme do krabice a sviatky môžu začať!