Recept na víkend Medovníčky starej mamy, recept starý takmer sto rokov

Patricia Poprocká, 30. novembra 2024 o 05:05

Vianoce sú čoskoro tu, aj dnešný recept je vianočný. Medovníčky k týmto sviatkom u nás patria a ak sa ich práve chystáte piecť, nech sa páči dávny recept starých mám. Tento má už sto rokov.

Medovníčky k Vianociam neodmysliteľne patria.

Foto: shutterstock

Tieto medovníčky majú v sebe všetky pravé vianočné chute a vône: klinčeky, škoricu, oriešky. Okrem toho sú mäkučké, nadýchané a vôbec nie prisladké, naopak, vďaka drobnému triku aj zdravo svieže. Hotové nie sú za pár minút, ale vianočné prípravy sú už samé o sebe zábavou, takže nech sa páči recept:

Cesto treba pripraviť deň vopred, malo by odpočívať aspoň 12 hodín.

Potrebujeme naň: kilo hladkej múky, 4 vajíčka, niekoľko rozdrvených klinčekov, 2 kávové lyžičky škorice, 2,5 kávovej lyžičky sódy bikarbóny, 1 dcl mlieka, 100 g masla, 300 g medu, 150 g cukru

Postup: Na sporáku v mlieku rozpustíme maslo, med a cukor. Zmes potom vlejeme do múky, pridáme ďalšie zložky a v miske rukou vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a v chlade necháme odpočívať do ďalšieho dňa.

V deň pečenia cesto rozvaľkáme na asi polcentimetrovú hrúbku (počas pečenia medovníčky ešte narastú) a vykrajujeme koláčiky. Samozrejme, vianočnými formičkami, nech máme tú pravú atmosféru. Na každý medovníček potom mierne vtlačíme kúsok vlašského orecha a potrieme vajíčkom. Pečieme na 120-150 stupňoch Celzia, podľa typu rúry.

Medzitým si v šálke rozmixujeme žĺtok s citrónovou šťavou a tým potrieme medovníčky bezprostredne po vytiahnutí z rúry, ešte zahorúca. Získajú tak osviežujúcu chuť, ktorá je v kombinácii s medom fantastická!

Naukladáme do krabice a sviatky môžu začať!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >