Recept na víkend Fondu, plnený zapekaný chlieb so smotanou, syrom a škvarkami

Patricia Poprocká, 16. januára 2021 o 06:55

Nie je to ani ľahké ani extra zdravé, o to viac chutné. Napokon, výdatnejšia maškrta raz za čas nezaškodí. Najmä počas zimných večerov, keď máte za sebou deň plný pohybových aktivít v chladnom prostredí. Jedlo sa volá fondu (fondue) a recept naň opísal český zabávač Petr Novotný v jednej zo svojich kníh receptov.

Fondu možno podávať aj s takýmito slimáčikmi.

Foto: shutterstock.com

Je to vlastne plnený zapekaný chlieb so syrovo-smotanovou plnkou, škvarkami a zeleninou. Ak chcete, môžete ingrediencie pomeniť a urobiť si náplň o niečo menej tučnú, prípadne vegetariánsku verziu.

Originál recept Petra Novotného je takýto:

Suroviny: jeden okrúhly chlieb, mäkké syry – tri veľké trojuholníky, jeden v črievku, veľká kyslá smotana, 450 gramov slaniny, jedna červená a jedna zelená paprika, olej, čierne korenie, soľ, vegeta

Postup: Z chleba odrežeme vrchný kúsok, tak aby sme cez túto dieru mohli vybrať mäkký vnútrajšok, a aby nám ostal zvnútra dutý, v podstate iba kôrka.
Slaninu nakrájame na kocky a dáme spražiť na škvarky. Výpekom zo slaniny vytrieme vnútrajšok chleba, zvyšok zmiešame do plnky.

Tú pripravíme tak, že zmiešame syry, smotanu, nakrájané papriky a škvarky. Dochutíme soľou, korením, vegetou a vlejeme dovnútra chleba. Ten prikryjeme odrezaným kúskom.

Olejom potrieme plech a poukladáme naň aj zvyšnú mäkkú časť chleba.

Všetko dáme zapiecť do rúry na 10-15 minút, asi na 200 stupňov.

Potom podávame, ak ste si blízki, môžete to vyjedať spolu priamo z chleba, inak každý dostane na tanier kúsok mäkkej časti chleba aj korpusu s náplňou.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >