Rady mamičiek: Detský vzdor porazte humorom. Účinné!

Gabriela Bachárová, 23. októbra 2018 o 10:18

Obdobie detského vzdoru, ktoré najčastejšie prichádza medzi druhým a tretím rokem, je síce náročné, ale ľahšie ho prekonáte, ak sa na ňom spolu s potomkom zasmejete.

Na detský hnev veselo!

Foto: Shutterstock.com

Tu sú rady mamičiek, ktoré sa rozhodli, že s detským hnevom nebudú bojovať. Na ich ratolesti to malo prekvapujúci účinok. Vyskúšate?

K hnevaniu dieťa veselo ponúkam


„Priznám sa, že túto radu nemám z vlastnej hlavy, ale prečítala som si ju v rozhovore s jednou herečkou. Tá hovorila, že keď má jej trojročný syn vzdorovitú náladu a proti všetkému protestuje, začne sa na tom smiať a syna k hnevaniu dokonca veselo ponúka,“ hovorí Eva, mama dnes už sedemročnej Lindy.

Pred pár rokmi si s ňou často nevedela rady, došlo aj na povestné váľanie sa po zemi v obchode. Skoro nič nezaberalo. „Keď som kričala a vyčítala, bolo to samozrejme ešte oveľa horšie. Tak som si povedala, že vyskúšam úplne odlišný prístup. Ešte viac krič, Linduška. Ešte viac dupoc. Ešte viac protestuj, ešte viac sa váľaj, ešte viac skáč v tej kaluži, vravela som je."

„Nebola som pri tom nahnevaná, skôr pobavená. A pokojná. Neodsudzovala som dieťa, ale snažila som sa vniesť do situácie humor, odľahčenosť. Nefungovalo to vždy, ale prekvapujúco často. Dcéra sa zarazila a veľmi často prestala," pochvaľuje si Eva.

Zmenu si vysvetľuje tak, že keď prestala zo situácie robiť drámu a naopak sa na nej začala smiať, dieťa už nemalo záujem svoj vzdor ďalej posilňovať. Zistilo, že matka proti nemu nebojuje, a tak aj ono stratilo chuť bojovať. „Ale vysvetlenie je možno aj také, že deti v tomto období často robia presný opak toho, čo rodičia chcú. A ja som to len šikovne využila," smeje sa.

Kráľ nie je doma!


Humor sa osvedčil aj Lenke, mame trojročného syna: „Deti milujú zábavu. Keď ich bavíte, oveľa ľahšie potom spolupracujú. Hrali sme sa so synom hru Kráľ nie je doma, čítala som o nej v jednej výchovnej knihe."

Vo vypätej chvíli rodič pozrie z okna a zahlási: Kráľ nie je doma. To je znak, že dieťa može slobodne „hnevať". Behať, kričať, nesúhlasiť. Po pár minútach rodič znovu pozrie z okna a zvolá: Kráľ je už doma. Pre dieťa je to signál, že sa má upokojiť. „Celkom nám to fungovalo. Tomáškovi som dala možnosť vyjadriť v dobrej atmosfére naplno jeho pocity, nebránila som mu v nich. Bola to preňho veselá hra," hovorí Lenka.

Detský vzdor stlmia vankúše


Keď má dieťa záchvat vzdoru, stoja proti sebe dva nezmieriteľné tábory. Vy a ono. Skúste túto pozičnú hru narušiť a vstúpte do zóny dieťaťa. „Mám pocit, že vysvetľovanie či zákazy nemajú počas záchvatu veľký efekt. Nám sa osvedčilo, keď som sa synovi v hneve priblížila a boli sme v tom spolu," hovorí Zuzana, mama štvorročného Maťka.

„Odvelila som ho do spálne, kde sme sa vybláznili pri vankúšovej bitke. Maťko si vybil svoj hnev a ja som sa zbavila stresu a frustrácie. Niekto to môže považovať za odvedenie pozornosti od problému, ja hovorím o krízovom menežmente. Keď sa upokojil, porozprávali sme sa o tom, čo vzdor zapríčinilo, a snažili sme sa hľadať riešenie," uzatvára Zuzana.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >