Psychologička Mária Tóthová Šimčáková: Dobré rady pre rodičov, ako psychicky zvládnuť dnešné obdobie

Mária Tóthová Šimčáková, detská psychologička, 24. januára 2021 o 04:52

Aj rodičia sú dnes v prvej línii. Máme na mysli prvú líniu stresu a povinností. Učiť sa doma s deťmi, starať sa o domácnosť, variť i viackrát denne, do toho samozrejme vykonávať svoje zamestnanie. Niet sa čo čudovať, že veľa mám, ale i otcov je na pokraji psychického zrútenia. Obľúbená psychologička Mária Tóthová Šimčáková má však zopár dobrých rád, ako tomu predísť. Prečítajte si jej článok v našej pravidelnej sobotňajšej rubrike Tento týždeň píše.

Mária Tóthová Šimčáková.

Foto: archív Márie Tóthovej Šimčákovej

Mária Tóthová Šimčáková radí vytriasť zo seba stres malými telesnými cvičeniami, uvedomovať si svoje myšlienky, hoci na to v dnešnom svete nie je veľmi čas ani priestor alebo nebyť na seba taký prísny. Ktorá z nasledujúcich rád je tá presne pre vás?

Dovoľte si doslova vytriasť zo seba napätie a stres

Postavte sa a vytraste si ruky, akoby ste zo seba striasli stres. Alebo sa poriadne ponaťahujte, urobte si malý nenápadný strečing. Je fajn doplniť to hlbokým nádychom a pomalým výdychom. Prečo ten nádych? Pretože aktivujete vo svojom tele nervový systém (parasympatikus), ktorý hovorí o uvoľnení a upokojení.

Cielené spomaľte seba a venujte sa vnútornému hlasu

Vnútorný hlas či vnútorný kritik je veľmi veľký nahlodávač nášho pokoja a rozmýšľania. Prvým krokom k tomu je, uvedomiť si to. V dnešnej dobe máme toto veľa na riešenie, a tak nemáme čas reflektovať svoje pocity, myšlienky, ale aj správanie. Preto je dôležité cielene si vytvoriť priestor (časový aj myšlienkový) k tomu, aby sme sa zamysleli, upokojili, dali si odstup. Doplňte si to o myšlienkový konštrukt, ktorý vás má posilniť, potešiť, upokojiť (podľa situácie). Skúste to a efekt sa dostaví.

Buďte k sebe láskavý a doprajte si dobré chvíle

Znamená to uvedomenie si svojich blízkych, ktorých máte teraz denne okolo seba, svojich emócií, hlavne toho, čo môžete urobiť pre svoje (aj aj iných ľudí) pozitívne emócie, ako sú radosť, pomoc, pochopenie, vzájomná láska. Nastavte si tiež pravidlá a určite si hranice či schopnosť povedať nie. Koncentrovanie sa na spoločné momenty v živote a ich hlbšie prežívanie nám pomáha budovať v sebe odolnosť a lepšie mentálne zdravie. A to má za následok aj naše lepšie fyzické zdravie, čo teraz výrazne potrebujeme.

Skúste myslieť optimisticky

Vedieť vnímať svet okolo seba optimisticky, aj napriek problémom, je výzva. V dnešnej dobe určite. No nevzdávajte sa. Nebojujte s negatívnym, nechajte to „odznieť“. Ak treba, prijmite aj negatívne emócie, nevytláčajte ich. Patria k životu. Prijmite negatívny okamih, no potom si skúste z neho odniesť to, čo vás obohatí a posilní.

Sústreďte sa na pozitívne, optimistické momenty, situácie dňa, týždňa, života. Byť optimistom neznamená, že ste naivný. Naopak ste veľmi reálny. Vidíte veci okolo seba tak, ako sú. No máte nádej, odvahu a ste psychicky odolný. A v tom tkvie vaša sila a zdravie.

Zaujímajte sa o každého v domácnosti, komunikujte s nimi, smejte sa s nimi. Záujem sa vám tisíckrát vráti. Deti vám „dobijú baterky“ presne vtedy, keď to budete potrebovať.

Venujte sa svojim záľubám, koníčkom v modifikovanom svete domova.

Nezabúdajte na všetko to, čo vám prinesie radosť, hoci to musíte prispôsobiť terajším podmienkach domáceho života. Či už je to dobrá káva, maľovanie, čítanie kníh, pokec s priateľmi cez mobil či chat alebo čokoľvek, z čoho naberáte silu. Práca z domu, domáce učenie či denná starostlivosť o deti, domácnosť - a to stále dookola - sú náročné, a preto relax s činnosťou, pri ktorej ste uvoľnení a cítite sa dobre, je dôležitý.

Komunikujte s inými rodičmi, vymeňte si dobre rady aj si posťažujte. Sme všetci na tom rovnako, to mi verte!

Viac článkov s radami pre rodičov si môžete prečítať na webe mariatothovasimcakova.sk.

Mgr. Mária Tóthová Šimčáková je úspešná detská psychologička. Pracuje s deťmi s rôznymi problémami, celými rodinami, učiteľmi a so školskými kolektívmi. Je členkou Rady pre reklamu ako odborníčka na problematiku reklamy so zameraním na deti. Lektoruje a je autorkou mnohých programov pre deti a mládež i rodičov.

Je odbornou garantkou programu detinanete.sk, ktorý sa venuje problematike digitálnej gramotnosti a zodpovednému prístupu detí aj rodičov k používaniu technológii. Pracuje s projektom sebadôvery Dove pre dievčatá, matky a všetky deti, ktoré potrebujú obstáť v modernom svete.

Veľa skúseností, ako riešiť ťažkosti s výchovou detí, získala priamo v rodinách na Slovensku v relácii Pestúnka televízie Markíza. Napísala niekoľko kníh: Som rodič a čo s tým? (prvý a druhý diel) a Testujme a rozvíjajme svoje dieťa. Je šťastnou mamou dvoch detí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >