Pri Nitre vysadili vzácne dlhoveké stromy, budúcim generáciám pri nich zanechali správy vo fľaši

pt, 11. decembra 2019 o 04:00

Novovysadené vzácne oskoruše, stromy so životnosťou 300 až 500 rokov, lemujú novovybudovanú cyklotrasu Nitra – Vráble. Aktivisti, ktorí sa angažovali v ich výsadbe, za to získali ocenenie TOP projekt programu Zelené oázy 2019 a finančnú odmenu tisíc eur.

Oskoruša domáca z Uzovskej Panice v okrese Rimavská Sobota bola vyhlásená za Strom roka 2019.

Foto: Martin Babarík

Počas októbrových hodových slávností vysadili dobrovoľníci z obcí Golianovo a Čechynce 50 týchto vzácnych drevín ako pripomienku vinárskej tradície i odkaz budúcim generáciám. Jednotlivé stromy si pod svoj patronát zobrali rodiny, ktoré ich pomáhali vysádzať a pri koreňoch mohli zanechať odkaz s fotografiou v zapečatených sklenených fľašiach.

„Oskoruše sú nesmierne dôležité z krajinárskeho pohľadu, sú to veľmi vzácne a dlhoveké dreviny, pôvodne zo stredomoria. Sú veľmi odolné voči mrazu a preto sa uchytili aj v našich podmienkach. Pestujú sa však veľmi dlho a ťažko a preto sa prvých plodov dočkajú možno len tí najmladší účastníci výsadby o 20 - 30 rokov,“ uviedol programový manažér programu, Milan Hronec.

Odborná grantová komisia posudzovala 123 prijatých žiadostí. Z nich vybrala 23 finalistov. Medzi najzaujímavejšie projekty patrí aj iniciatíva občianskeho združenia Tatry z Liptovského Mikuláša, ktoré spolu s dobrovoľníkmi vysadili viac ako 60 javorov na sídlisku Podbreziny, či vytvorenie zeleného átria v centre Banskej Bystrice z dielne CoWorking Banská Bystrica.

Grantový program Zelené oázy podporuje už 13 rokov aktívnych občanov v neziskových organizáciách, samosprávach, školách a centrách voľného času pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás. Hlavným cieľom programu je podpora trvalej starostlivosti o environmentálne hodnotné lokality. „V novembri sme zároveň vyhlásili už 14. ročník programu Zelené oázy. V budúcom roku sa chceme zamerať na podporu biodiverzity – rozmanitosti života, a to najmä v mestskom prostredí a vytvoriť malým voľne žijúcim živočíchom podmienky vhodné pre život. Svoje projekty nám môžu žiadatelia posielať do 13. januára 2019,“ spresnil Milan Hronec.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >