Prekonať strach z nemocnice majú pomôcť deťom a ich rodičom videá

pt, TASR, 21. júla 2019 o 05:17

V Žiline rozdávajú vankúšiky, v Bratislave púšťajú videá. Po žilinskej nemocnici chce pomôcť detským pacientom zvládnuť stres z hospitalizácie aj Národný ústav detských chorôb v hlavnom meste. Pre malých pacientov a ich rodičov pripravil sériu videí, ktoré vysvetlia jednotlivé úkony a postupy v nemocnici.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Foto: Národný ústav detských chorôb v Bratislave

Generálny riaditeľ ústavu Ladislav Kužela vysvetlil, že ide o terapeutickú komunikáciu smerom k deťom a ich rodičom.

V prvom kroku sa špecialisti z Národného ústavu detských chorôb zamerali na deti a pripravili videá určené pre ne. Hlavnými hrdinami v nich sú deti, ktoré sprevádzajú nemocnicou svojich kamarátov. „Snažíme sa hravou zrozumiteľnou formou vysvetliť a ukázať najmenším pacientom jednotlivé medicínske úkony, ktoré ich čakajú na nemocničnej pôde. Deti majú prirodzené obavy z toho, čo ešte nezažili a nepoznali. Strach z neznáma nepomáha krehkej detskej psychike, preto veríme, že novým komunikačným prístupom dokážeme deti presvedčiť, že nemocnice sa netreba báť,“ očakáva prednostka Detskej kliniky Ľudmila Podracká.

V rámci celého projektu budú rodičom k dispozícii aj články a rozhovory s jednotlivými odborníkmi v rámci ústavu. „Rodičom chceme prinášať relevantné a najmä odborné informácie, ktoré sa týkajú zdravia ich detí. Súčasná doba však vyžaduje aj zmenu vnímania informácie, preto budeme pripravovať aj rôzne edukačné videá, video-pomôcky pre deti, aby pobyt v našej nemocnici bol pre ne čo najmenej zaťažujúci,“ doplnil Ladislav Kužela.

Primár Kliniky detskej chirurgie Igor Béder upozornil, že aj pre rodičov je príjem ich dieťaťa v nemocnici veľmi stresujúci a na prvýkrát si nevedia zapamätať množstvo informácií, ktoré im ich lekár povie. Preto im budú nápomocné videá. „Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je len o výkonoch, ale aj o správnej komunikácii,“ poznamenal.

Komunikáciu ústav spustil na svojich sociálnych sieťach, pracuje na webovej stránke. Zároveň sa chystá spustiť aj novú aplikáciu, ktorá pomôže rodičom sa rozhodnúť, či ich dieťa patrí na urgentný príjem, alebo dokážu zvládnuť prejavy choroby sami v domácom prostredí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >