Prečo ženy nosia deti na ľavom boku? Vysvetlenie vás prekvapí

Gabriela Bachárová, 24. januára 2019 o 14:09

Na akej strane nosíte svoje dieťa? Na ľavej, však? Hoci ste praváčka. Úplne intuitívne to tak robia matky na celom svete. Ale prečo?

Mamičky si intuitívne dávajú svoje deti na ľavú časť tela.

Foto: Shutterstock.com

Dlho sa predpokladalo, že matky nosia deti na ľavom boku, pretože dieťa tak môže počuť matkino srdiečko, ktoré ho upokojí a poskytne mu pocit bezpečia. Ďalším možným vysvetlením bolo, že väčšina matiek sú praváčky, a tak potrebujú mať voľnú práve pravú ruku. Lenže vľavo nosia deti aj ľaváčky.

Vedci teraz ponúkajú iné vysvetlenie. „Fyzický dotyk na ľavej strane tela je spojený s odpoveďou v pravej časti mozgu (hovorí sa tomu lateralita). Pravá časť mozgu je okrem iného zodpovedná za interpretáciu signálov. Keď matka drží dieťa na ľavej strane, môže tak oveľa lepšie interpretovať jeho fyzické i emocionálne signály,“ píše sa na rodičovskom webe www.kidspot.com.au. Pravá strana mozgu je tiež zodpovedná za emocionalitu a komunikáciu. Akoby to vymyslela príroda, aby dala matke šancu lepšie pochopiť, čo od nej dieťa chce. Zaujímavé však je, že sa to týka len mamičiek, otcovia nosia deti aj na pravom boku.

Na ľavej strane nenosia samozrejme svoje deti úplne všetky ženy, ale odhaduje sa, že okolo 80 percent to robí vždy. Dokonca sa tak správajú i malé dievčatká, keď si do ruky berú bábiku. Ak máte malú dcérku, skúste si to všimnúť. A aj keď sa chce dieťa nosiť, vyberie si tiež intuitívne ľavú stranu. Asi neprekvapí, že u opíc je to úplne rovnaké.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >