Prečo sú ženy pred menštruáciou nervózne a kedy najviac sršia sebavedomím? Štyri fázy cyklu a ich vplyv na psychiku

Patricia Poprocká, 2. februára 2023 o 05:09

Sú ženy náladové? Aj keď sa nám to občas zvykne vyčítať ako negatívna vlastnosť, v skutočnosti sú zmeny v ženskom správaní prirodzené a súvisia s menštruačným cyklom. Ten totiž nie je len o dozrievaní vajíčka, ale aj o rôznych stavoch vnímania a prežívania. Sú štyri.

Aj upratovanie je dobré načasovať si podľa svojho cyklu.

Foto: shutterstock.com

Britská lektorka Miranda Gray ich v knihe Cyklická žena popisuje ako fázy rozjímania, dynamiky, prejavu a kreativity. Ak si ich uvedomíme, viac budeme rozumieť samej sebe, nebudeme si musieť robiť výčitky za prípadné negatívne prejavy a celkovo ľahšie prejdeme náročnejším obdobím mesiaca, vraví.

1. Fáza rozjímania

Ide o obdobie, ktoré vnímame ako menštruáciu, teda prvý týždeň cyklu. Žena je v tomto období spravidla unavená, klesá jej fyzická výkonnosť, potrebuje viac spánku, ťažšie sa sústredí aj na psychickú prácu či učenie. Na druhej strane je posilnená jej intuícia, schopnosť vcítiť sa do druhých, prijať vecí aké sú a nechať ich plynúť. Miranda Gray hovorí o fáze spomalenia, utiahnutia sa.

2. Fáza dynamická

Je to obdobie pred ovuláciou, kedy žena pociťuje príval energie. Je akčná, púšťa sa do nových projektov, resp. do práce na tých rozbehnutých, srší rozhodnosťou a sebavedomím. Skrátka plodné obdobie.

3. Fáza prejavu

Je to čas ovulácie, teda keď sa z vaječníkov uvoľní zrelé vajíčko a začína svoju púť. Na psychike ženy sa to prejavuje zjemnením. Stáva sa empatickejšou, nežnejšou, a hoci si stále uchováva energiu, viac sa zameriava na ostatných a ich prípadné trápenia. Silnejšie prežíva emócie a snaží sa pomáhať. Niekedy sa aj trápi, ak sa jej to nedarí.

4. Fáza kreativity

Ide o obdobie pred menštruáciou, kedy ženy veľmi časti pociťujú nervozitu, smútok, nevyrovnanosť či dokonca depresiu. Z vonkajšieho sveta sa začínajú opäť viac orientovať na svoj vnútorný, cítia menej fyzickej energie, na povrch sa derú skryté strachy, precitlivenosť, potreba sa stiahnuť a oddychovať. U niektorých žien sa v tomto období prejavuje silná tvorivosť, prichádzajú nové nápady, potreba upratovania – či už okolo seba alebo vo svojom vnútri.

„Jednotlivé fázy sú u žien rôzne dlhé a plynule prechádzajú jedna do druhej,“ konštatuje Lenka Žofajová v knihe Sprievodca rodiča dnešného, druhý rok. Pre ženu je dobré, ak ich dokáže rozpoznať a prispôsobiť im aj svoje aktivity. „Na kreatívnu fázu si môže naplánovať veľké upratovanie či zapisovať nápady na vysnívaný projekt, ktorý potom môže rozbehnúť v dynamickej fáze. Počas fázy rozjímania zasa nepozve rodinu na grilovačku,“ odporúča Lenka Žofajová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >