Prečo nikdy nedovoliť deťom, aby liezli na biele plastové balíky na lúkach?

Gabriela Bachárová, 28. júna 2022 o 04:15

„Mami, pozri, aký krásny balík, skúsim naň vyliezť a skočiť. Sleduj!“ zakričí nadšene dieťa a už uháňa za lákavo vyzerajúcimi plastovými balíkmi najčastejšie bielej farby. Vysvetlite mu, že by to robiť nemalo.

Deti ani psy na balíky nepatria.

Foto: Shutterstock.com

„Tieto balíky ste už určite na cestách krajinou stretli. A možno vás i napadlo, že by sa dali využiť ku hre, na gúľanie alebo skákanie. To ale nie je dobrý nápad,“ upozornila na svojich facebookových stránkach organizácia pre deti a mládež Junák – český skaut.

Plastové balíky sú naplnené zlisovanými nedosušenými rastlinami, ktoré sa používajú na kŕmenie dobytka. Takými rastlinami môže byť napríklad ďatelina lúčna či lucerna siata. „Pod fóliou prebieha fermentácia (proces kvasenia), vďaka ktorej bude krmivo vnútri výživnejšie a predovšetkým dlho vydrží. Ak sa však do balíku kvôli malým trhlinkám dostane vzduch, môže celý splesnivieť. A tak je lepšie – pre sedliakov aj zvieratá – ak balíky necháte len tak povaľovať sa na poli,“ vysvetľujú českí skauti. Ak bude dieťa na balík liezť alebo z neho skákať, môže sa stať, že jeho povrch fatálne naruší.

Bez prístupu vzduchu

Pri procese fermentácie vytvárajú baktérie z jednoduchých sacharidov (v tomto prípade ide o trávne cukry) kyselinu mliečnu, to sa však môže diať len bez prístupu vzduchu - baktérie sa rozmnožujú iba v prostredí bez obsahu kyslíka. Ak do balíku prenikne a ten splesnivie, je už ako krmivo pre zvieratá nepoužiteľný a farmár ho môže vyhodiť.

Rovnako nebezpečná ako detská prítomnosť je aj tá psia, pretože ostré pazúry zvieraťa preniknú do fólie veľmi ľahko. V blízkosti balíkov preto majte svojho štvornohého miláčika na vôdzke.

Máte prehľad?

seno: usušená tráva a byliny, používa sa na kŕmenie poľnohospodárskych zvierat v čase, keď nemajú prístup k čerstvej tráve
slama: uschnuté stonky obilnín a strukovín, používajú sa najmä ako podstielka pre zvieratá
mládza: prvé seno v roku, táto tráva sa seká do polovice júna
otava: druhé seno v roku, má už vyšší obsah bielkovín ako mládza a štruktúra tráv a bylín je jemnejšia, seká sa v druhej polovici júla
siláž: pôvodný názov pre všetky fermentované krmivá
senáž: siláž s vyšším obsahom sušiny









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >