Pozor na letné drinky, pohár piva má viac alkoholu než pohárik tvrdého

Patricia Poprocká, 7. júla 2020 o 04:16

Týka sa to rodičov a žiaľ, aj ich dospievajúcich detí. Orosený pohár piva v letnej horúčave alebo ľahký strik na osvieženie sú nápoje spoločensky tolerované dokonca tak, že sa o ne niektoré dospelí delia i so svojimi dorastajúcimi potomkami. Nehovoriac o teenageroch na samostatných výletoch bez rodičov.

Letné alkoholické drinky sú zradné pitie. V skutočnosti neosviežujú, ale škodia.

Foto: shutterstock.com

Pohár piva k obedu je nič, deci vína tak isto... Pritom keď sa pozrieme na tieto nápoje podrobnejšie, zistenia sú prekvapujúce. Jedno veľké pivo, teda pol litra, obsahuje viac alkoholu než pohárik tvrdého.

„Ide o častý omyl konzumentov, ktorí predpokladajú, že takzvaný tvrdý alkohol má v sebe aj najviac alkoholu,“ vysvetľuje Erik Čížek, , predseda predstavenstva, Fórum Pi s rozumom Slovensko. Svedčí o tom aj ich interný prieskum, ktorý už šesť rokov robia medzi siedmakmi základných škôl v rámci programu Hovorme o alkohole. Podľa neho až 68 percent rodičov ponúka svojim deťom práve pivo. Na druhom mieste je víno (16 %), zvyšok tvoria liehoviny a miešané nápoje.

Pivo víťazí aj medzi samotnou mládežou, preferuje ho až 85 % opýtaných, víno 11 % a liehoviny 4 percentá, aspoň podľa spomínaného prieskumu, do ktorého sa za tie roky zapojilo 15 418 žiakov v 759 triedach na 190 školách Slovenska.

Víno pritom je tiež silnejšie než sa na prvý pohľad zdá. Ak si zoberieme dve deci, teda štandardnú spotrebiteľskú jednotku, tak z hľadiska množstva alkoholu je síce v prepočte oproti pivu ľahšie o 5 gramov, stále ho však má o 4 gramy viac než pohárik tvrdej liehoviny.

„Je to jednoduchá kalkulácia. Pivo 12° s obvyklým obsahom alkoholu 5 % (0,05) vynásobíme obvyklou spotrebiteľskou jednotkou, čo je v tomto prípade 0,5 (litra/kilogramu). Čiže 0,05 krát 0,5 kg je 0,025 kg, teda 25 gramov,“ vysvetľuje Erik Čížek.
Pri víne je rovnica obsah alkoholu 10 % krát 0,2 (deci/kilogram) s výsledkom 20 gramov. No a 40-percentný destilát (0,4) vynásobený 4 centilitrami (0,04 kg) vyjde 16 gramov.

Pozor, neznamená to ale, že dať si pohárik tvrdého je vlastne v poriadku, zvlášť pri neplnoletých deťoch, ktoré ešte nemajú vyvinutý organizmus. A už vôbec nie v lete.

Početné vedecké štúdie potvrdili, že alkohol otvára krvné cievy na ľudskej pokožke. Zvýšený krvný tok spôsobuje, že nám je teplejšie, niektorým ľuďom aj sčervená tvár. V skutočnosti však teplota tela klesá a naša pokožka sa cíti teplejšie.

„V lete pri zvýšení teploty tela, ktoré sa zahrieva zvýšenou teplotou vzduchu, sa v tele aktivujú mechanizmy, ktoré zvyšujú výdaj tepla (potenie a podobne), naproti tomu sa spomalia iné procesy v tele (napríklad metabolické, nastáva útlm svalového tonusu a podobne), takže účinok alkoholu je na organizmus silnejší,“ vysvetľuje Erik Čížek. Ako dodáva, čím je orgán lepšie prekrvený, tým ľahšie sa alkohol krvou dostáva do všetkých častí tela.

Letné drinky teda síce znejú v reklamách pekne, v žiadnom prípade by však nemali byť súčasťou našich dní. Pre deti by mali byť tabu, čistá voda s bylinkami, citrónom alebo čerstvé ovocné šťavy sú chutné a osviežia viac. A čo sa týka nálady, aj tá závisí viac od uhla pohľadu než alkoholu.


ANKETA:

Dávate si v lete alkohol?

66,2%



12,8%



8,5%



1,3%



9,0%



2,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >