Pomoc či biznis. Aké pomôcky na dojčenie sú naozaj pomôckami

Patricia Poprocká, 16. apríla 2021 o 04:48

V ponuke je toho neúrekom, čo je ale naozaj potrebné? Trh ponúka mamičkám množstvo „pomôcok“, ktoré im majú uľahčiť dojčenie. Niektoré sú užitočné, vo väčšine prípadov však ide o vyhadzovanie peňazí. Viete sa v nich orientovať?

Ponuka vecí pre mamičky a bábätká je veľmi bohatá, reklamám často neodoláme. Čo všetko ale naozaj potrebujeme?

Foto: shutterstock.com

Dojčenie je prirodzená forma starostlivosti o bábätko, ktorá môže trvať niekoľko rokov, preto nie sú nevyhnutné špeciálne obmedzovania ani veľké materiálne prípravy. Aj keď výrobcovia prezentujú výrobky pre dojčiace mamičky ako niečo jedinečné, v skutočnosti si zväčša pohodlne vystačíte aj bez nich, prípadne si poradíte s tým, čo máte doma.

Ak však s dojčením začínate, niektoré pomôcky vám môžu štart dojčenia uľahčiť. Nemusíte sa ľakať, že „teraz to bude už takto stále“, že bez pomôcok sa celé roky nepohnete. Spravidla po niekoľkých týždňoch/mesiacoch si všetko „sadne“ do zabehaných koľají. Všetky „pomôcky“ budete môcť odložiť, prípadne podsunúť iným mamičkám a pokračovať aj s dojčením v živote, ako ste boli zvyknutá.

Čo sa zíde


Vložky do podprsenky
Najmä v prvých týždňoch sa zvykne žene pustiť mlieko „samé od seba“, napríklad krátko predtým, než sa bábätko zobudí. Mnohým mamičkám sa tiež počas dojčenia mlieko spúšťa zároveň aj z druhého prsníka. Vložka v podprsenke je v takých prípadoch spoľahlivým pomocníkom, mokré škvrny na tričku nezanechávajú príliš príjemný pocit. Pozor ale, nie je jedno, aké vložky si kúpite. Oplatia sa tie drahšie, jemnejšie alebo ekologické látkové, ktoré môžete oprať a opakovanie použiť. Ale – aj bez nákupov si môžete vystačiť s tým, čo nájdete doma.

Obtiahnuté bavlnené tielko na ramienka
Je vynikajúcim oblečením pre ženy, ktoré neobľubujú podprsenky a tiež ako pyžamo. Obtiahnutý materiál vám pekne udrží vložky na zachytávanie vytekajúceho mlieka, a vďaka ramienkam tielko ľahko a pohodlne stiahnete z prsníka, ak pôjdete dojčiť. Ak je chladno, môžete si naň prehodiť ešte nejakú košeľu alebo mikinu na zips.

Podprsenka na dojčenie
Nie je nevyhnutná, ak však začínate s dojčením, jednoduché upínanie vpredu vám pomôže rýchlejšie priložiť bábätko k prsníku. Z diaľky sa to nezdá až také dôležité, naliehavý plač bábätka však neraz dokáže spôsobiť poriadny stres a vtedy pohodlné rozopnutie podprsenky naozaj oceníte. Okrem toho strih podprsenky na dojčenie zakrýva vrchnú časť prsníka, čo ženám umožní slobodnejšie dojčiť mimo domu. Ak dojčíte už dlhšie, špeciálnu podprsenku môžete odložiť a vrátiť sa k svojim obľúbeným.

Tričká a blúzky na dojčenie
Majú väčšinou špeciálny strih, ktorý umožní rýchle a diskrétne dojčenie kdekoľvek. Ponuka je veľmi pestrá, je z čoho vyberať. Nie sú však tiež nevyhnutné, na dojčenie je vhodné aj obyčajné tričko s výstrihom, dokonca aj rolák, ktorý si viete kedykoľvek vytiahnuť nahor. Ako vám vyhovuje.

Oblečenie na dojčenie v praxi.

Foto: OZ Vždy spolu

Čo je užitočné v niektorých prípadoch


Odsávačka
Najlepšou odsávačkou je samotné dieťa, satiu z prsníka sa nevyrovná žiaden prístroj. Vo väčšine prípadov je odsávačka mamičkám zbytočná. V pôrodniciach ju však neraz odporúčajú ako jednu z vecí, ktoré je dobré si priniesť, hoci by sa tam malo namiesto odsávania riešiť správne prisatie dieťaťa a podmienky na dojčenie. Napriek tomu však v nemocniciach niekedy dochádza dokonca k absurdným situáciám, keď si matka pracne a bolestivo odsáva mlieko a jej bábätko sestričky dokrmujú umelým. Odsávačka má niekedy význam pri príprave na dojčenie adoptívneho dieťaťa, tiež občas pri nadprodukcii mlieka, tu je však zväčša šetrnejšou a vhodnejšou metódou ručné odstriekavanie.

Čaj pre dojčiace matky
Bylinky, ktoré obsahuje, majú zvyšovať tvorbu mlieka. Väčšinou však ide najmä o psychologickú pomôcku, akési uistenie, že mlieka by malo byť dosť. Tvorba mlieka pri správnom prisatí bábätka závisí predovšetkým od množstva mlieka, ktoré dieťa vypije. V niektorých prípadoch, ak sú s dojčením problémy, bylinky odporúčajú aj laktačné poradkyne. Pre väčšinu mamičiek môže byť čaj len akýmsi spríjemnením dňa, niektoré chutia a voňajú naozaj dobre. Jeho pravidelné pitie, rovnako ako zvýšený príjem iných tekutín, nie je za normálnych okolností vôbec potrebný.

Vankúš na dojčenie
Môže uľahčiť prvé dni dojčenia mamičkám po cisárskom reze, ktorým lekári neodporúčajú, aby im bábätko ležalo na bruchu a tlačilo na ranu, tiež pri dojčení dvojičiek. Vankúš okolo pása im môže pomôcť nájsť si najvhodnejšiu polohu, najmä v prvých týždňoch. Neskôr sa už zväčša bez neho bez problémov zaobídu, pokojne ho môžu posunúť ďalej.

Klobúčiky
V drvivej väčšine ich odborníci neodporúčajú, ani pri predčasne narodených deťoch. Dojčenie cez klobúčiky je niečo úplne iné než skutočné dojčenie. Sú však prípady, kedy mamičkám dočasne pomohli, napríklad pri neúmerne malej brade, tzv. mikrognatii, kedy sa dieťa nedokázalo poriadne prisať na matkin prsník. Písali sme o tom TU. Aj v tomto prípade šlo však len o dočasnú pomôcku, po troch mesiacoch dojčenie pokračovalo už bez klobúčikov.

Krémy na „zničené“ bradavky
Platí, že dojčenie nebolí ani nepoškodzuje bradavky. Ak k niečomu z toho dochádza, je dobré kontaktovať laktačnú poradkyňu, upraviť polohu a prisatie dieťaťa. Ak bradavky po nesprávnom prisatí potrebujete preliečiť, najlepšie je potrieť ich vlastným materským mliekom – má hojivé účinky a vy istotu, že na bradavkách neostane žiadna chémia, hoci aj po „prírodných“ mastičkách.

Čo naozaj netreba

Tieto „pomôcky“ dojčenie sťažujú, zbytočne komplikujú, niekedy vedú k jeho predčasnému ukončeniu. Napriek tomu sa neoprávnene stali symbolom bábätka.

Cumlík
Umelá náhrada prsníka, ktorá môže sťažiť prisávanie, znižovať čas strávený na prsníku, postupne znížiť tvorbu mlieka viesť k neskoršiemu nedostatočnému priberaniu. Dieťa ho naozaj nepotrebuje, pribúda mamičiek, ktoré si poradili bez neho. A čo namiesto cumľa? Prsník kedykoľvek na požiadanie.

Perinka
Sťažuje prisatie dieťaťa k prsníku, obmedzuje jeho pohyb a zbytočne bábätko prehrieva. Zavinovačka izoluje dieťa od matky v období, kedy obaja potrebujú presný opak – kontakt koža na kožu. „Ak je dieťa zavinuté, musí využívať svoju energiu na reguláciu teploty, a tak z dôvodu prehriatia spí v zavinovačke príliš dlho, zobudí sa neskoro a o to horšie sa dojčí,“ vysvetľuje ďalší dôvod nevhodnosti združenie MAMILA na svojom webe. Rovnako dieťa v perinke nedokáže včas vyslať signál o pripravenosti na dojčenie.

Fľaša
Dojčené bábätká prvých šesť mesiacov nepotrebujú nič iné než materské mlieko. Čajíky, voda, umelé mlieko sú zbytočné. Ak dojčené dieťa matka potrebuje z nejakých dôvdov dokrmovať, sú iné spôsoby, napríklad cievkou priamo na prsníku, kedy bábätko ostáva na prsníku a satím stimuluje tvorbu mlieka. Dokrmovanie z fľaše môže viesť k odmietaniu prsníka a predčasnému ukončeniu dojčenia. Navyše, žiadna fľaša sa nepodobá prsníku, nech reklamy tvrdia čokoľvek, pri satí z nej zapája dieťa úplne iné svaly než pri dojčení.

Výživové doplnky pre dojčiace mamičky
Ako sme už spomenuli, dojčenie je prirodzená a dlhodobá záležitosť, dojčiaca žena nepotrebuje špeciálnu stravu ani vitamíny. Môže jesť a piť všetko, čo konzumovala predtým, vrátane obľúbenej kávy či korenených jedál. Dojčenie matky neoslabuje, nepotrebujú si dopĺňať živiny žiadnymi špeciálnymi vitamínmi ani inými prípravkami, stačí normálna strava s dostatkom ovocia a zeleniny, akú by mal jesť každý z nás. Obmedzovanie v strave či jej špeciálne úpravy vyvolávajú v ženách negatívne pocity, pre ktoré chcú prestať s dojčením, aby mohli fungovať zas „normálne“. Úplne normálne pritom môžu fungovať aj keď dojčia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >