Poľské školy zavádzajú zákaz sťažovať sa, optimizmus je povinný

ČTK, 24. januára 2020 o 04:08

Nasledovníkov v Poľsku získava varšavská škola, ktorá svojim žiakom zakázala sťažovať sa na učenie či učiteľov. Príkladu základnej školy z hlavného mesta už nasleduje ďalšia škola v meste Tychy v Sliezsku, uviedla poľská spravodajská televízia TVN 24 na svojom webe.

Veľa učenia? Hlavne sa nesťažovať.

Foto: Shutterstock.com

„Žiaci mnohých poľských škôl sa sťažujú na prehnané množstvo skúšok, písomiek a domácich úloh. Na základnej škole číslo 143 vo Varšave s tým chcú skoncovať. Zaviedlo zákaz nariekania," popísala televízna stanica. „Škola chce naučiť optimizmu, a to žiakov, učiteľov i rodičov. Zákaz nariekania platí od školského prahu," dodala.

„Mali by sme si všímať to, čo je dobré a pozitívne, nie nariekať," vysvetlila učiteľa Aneta Purchalová. „Vždy si klaďme otázku, či stojí za to sťažovať si alebo hľadať skôr niečo pozitívne," povedala riaditeľka školy Krystyna Jakubowská.

Ako uvádza televízna stanica, večné sťažovanie sa je národná povahová črta Poliakov. „Poliaci o sebe už stáročia radi píšu, že špinaví, neporiadni a nerešpektujú pravidlá. Všetci to poznáme, je to ustálené poľské vnímanie vlastnej spoločnosti," poznamenal poľský sociológ Adam Leszczyński.

Psychiatri hovoria o nákaze nariekania, ktoré vedie k stresu a dokonca aj k zdravotným problémov. Sťažujúci si človek je však v poľskej spoločnosti vnímaný pozitívnejšie ako spokojný. „Keď niekto hovorí, že sa má skvelo, kúpil si auto a ide na výlet, je v Poľsku hodnotený zle, dokonca ho neznášajú," konštatoval psychiater Marek Juraszek.

Školy preto chcú učiť optimizmu. „Zákaz nariekania by mal platiť po celom svete," povedala televízii riaditeľka sliezskej školy, ktorá zákaz zavádza po varšavskom vzore. Riaditeľky škôl ubezpečujú, že zákaz nemienia vymáhať nejakými trestami.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >