Pohyby dieťatka v brušku. Ako často má kopať a kedy spozornieť?

Gabriela Bachárová, 29. januára 2020 o 04:30

Čaká na ne asi každá šťastne tehotná žena. Prvé pohyby dieťatka. Sú zdrojom radosti a hrdosti, ale aj obáv, ak je ich málo či naopak priveľa, pretože to môže značiť zdravotné komplikácie.

Haló, kto je tam?

Foto: Shutterstock.com

„Žena by mala zaregistrovať pohyby plodu medzi 16. až 25. týždňom tehotenstva, prvorodičky neskôr, viacrodičky skôr,“ vraví gynekologička MUDr. Barbara Spodniaková.

Že matky, ktoré už rodili, vnímajú svoje dieťa skôr, má viac príčin. „Jednak už vedia pohyby odlíšiť od iných vecí, napríklad od pochodov v črevách, a jednak majú viac relaxované svaly maternice. Vďaka tomu sú na pohyby citlivejšie,“ vysvetľuje lekárka.

Nastávajúce mamičky si často nie sú isté, či to, čo cítia, sú už pohyby plodu alebo ešte nie. „Niektoré ženy popisujú prvé pohyby ako chvenie, pulzovanie, respektíve pocit motýlikov v bruchu. Iné zasa ako prevaľovanie, mykanie, šklbanie, bublinky, respektíve plyn,“ vymenúva Barbara Spodniaková.

Pohyby dieťaťa sú podľa odborníčky väčšinou bezbolestné: „Až koncom tehotenstva, keď je bábätko väčšie, zaberá viac miesta a rozhodne sa pre pohyby podobné judu, môže to byť nepríjemné.“ Nastávajúca mamička to však svojmu dieťaťu rada prepáči a teší sa z toho, že pomocou kopancov dáva o sebe vedieť.

„Žena víta pohyby dieťaťa ako signál, že je vnútri všetko v poriadku,“ uvádza odborníčka s tým, že viac pozornosti by im mala venovať po 28. týždni tehotenstva. Kedysi sa tvrdilo, že dieťa by sa malo pohybom „ohlásiť“ desaťkrát za hodinu. „Variabilita je však veľmi vysoká: od štyroch do sto pohybov za hodinu. Ideálne je sledovať vlastné tehotenstvo a zmenu pohybov voči vlastnému normálu,“ radí lekárka. A ak sa objaví odchýlka od normálu, spozornieť.

Dobrou správou však je, že až 70 percent tehotenstiev, kde matka jednorazovo necítila pohyby plodu, bolo nekomplikovaných a nezistil sa žiadny problém, ktorý by mohol ohroziť zdravie či dokonca život nenarodeného dieťaťa.

„Pohyb v maternici je normálna súčasť vývoja plodu. Väčšina z týchto pohybov je prípravou na život mimo maternice, podobne, ako si dieťa precvičuje dýchanie „vdychovaním“ amniovej tekutiny, jedenie zase tým, že prehĺta tekutiny a močí do maternice, aby sa zmobilizovali obličky. Pohybuje svalmi a naťahuje sa. Niektoré pohyby sú odpoveďou na vonkajšie stimuly ako napríklad svetlo alebo zvuk.“


„Zníženie frekvencie pohybov môže byť spôsobené rôznymi príčinami: dehydratácia, stres matky, menší prísun jedla. V prípade neistoty treba ísť na konzultáciu,“ odporúča lekárka. Ak sa dieťa nehýbe a žena sa začína obávať, či je všetko v poriadku, môže skúsiť dieťa zobudiť, a to pomocou studenej sladkej vody, jemným podráždením bruška rukou alebo si môže ľahnúť na bok. Niekedy však žena cíti pohyby plodu veľmi slabo po celé tehotenstvo, to v prípade, že má placentu umiestnenú na prednej stene.

Ženy sa väčšinou boja situácie, že dieťa sa v maternici prestane hýbať, rizikom však môže byť aj nadmerný pohyb oproti normálu. „Zvýšenie frekvencie pohybov môžu spôsobovať kofeín, cukor, ale aj patológie, napríklad pupočníkové,“ vymenúva Barbara Spodniaková.

„K lekárovi treba ísť vtedy, keď nastane náhla zmena v zmysle zvýšenia alebo zníženia pohybov plodu oproti normálu a nezobudenie plodu ani po vyššie uvedených manévroch,“ konštatuje odborníčka. Ak ste práve tehotná, želáme vám, nech vás dieťatko kope tak akurát. Už čoskoro na to budete s láskou len spomínať.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >