Po Matovičovom „skríningu“ďalší nátlak. Naozaj necháme pretestovať aj deti?

Patricia Poprocká, 20. januára 2021 o 04:36

Svet deti netestuje, no do školy ich púšťa. U nás naopak: Školy sú zatvorené a hoci sa deti do 15 rokov aktuálnemu nezmyselnému plošnému testovaniu („skríningu“) vyhnú, nemá to už platiť, ak by sa mali vrátiť do lavíc. Spustenie vyučovania vláda podmieňuje testovaním detí i učiteľov, aj keď ešte nik nevie, kedy presne by k tomu mohlo dôjsť. Mnohí rodičia sa proti testovaniu búria.

Pilotné testovanie žiakov na vybraných školách sa uskutočnilo už v decembri, na snímke základná škola v Trnave.

Foto: PRAVDA, Žaneta Mikulíková

Pripomínajú, že nie je dokázané, že testovanie zaručí bezpečné vyučovanie, navyše nemá podporu ani v našom právnom systéme. „Ide o vyslovene unikát, keďže v ostatných krajinách Európy je v súčasnosti testovanie pre deti dobrovoľné alebo neexistuje vôbec,“ uvádza Združenie Rodičia pre deti, ktoré zastupuje nespokojných rodičov a iniciovalo petíciu proti tomu, aby bol návrat detí do škôl podmienený testovaním. Podpísalo ju vyše 22-tisíc ľudí.

V zahraničí sú školy otvorené zväčša s tým, že platia sprísnené hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk, prekrytie tváre či meranie teploty. Samozrejme, nie všade, napríklad aj v susednom Česku sa deti tiež učia doma, o návrate do škôl podmienenom testami sa tam však neuvažuje. „Napríklad v Taliansku, Rakúsku, Nórsku, Maďarsku, Švajčiarsku, Poľsku či Švédsku fungujú uvedené sprísnené hygienické opatrenia a potvrdenie od rodičov o bezinfekčnosti dieťaťa,“ pripomína Združenie. Napokon, s porovnateľnými opatreniami sa v septembri začal tento školský rok aj na Slovensku.

Petíciu proti testovaniu na školách organizátori doručili vláde a príslušným ministerstvám s výzvou, aby zámer prehodnotili. Na to sa ale ministri, ktorí po týždni rokovaní napokon nepochopiteľne odklepli premiérovi Igorovi Matovičovi ďalšie plošné testovanie, zatiaľ nechystajú, naopak. Minister školstva Branislav Gröhling už pracuje na obstaraní kloktacích testov, s ktorými chce začať testovať žiakov na druhom stupni vo februári.

Predstava je taká, že deti v piatok budú spoločne kloktať, a tí, ktorí budú negatívni, môžu ísť do školy. Pozitívnych čaká ďalší test, ale už výterový PCR, informoval denník Pravda. Bude to však závisieť aj od vývoja pandemickej situácie. Otázne je tiež, čo s neotestovanými deťmi.

Keď sa o testovaní žiakov hovorilo pred Vianocami, počítalo sa s tým, že neotestovaní zostanú naďalej doma na dištančnom vzdelávaní, ale bez možnosti online hodín.

To je však v rozpore so zákonmi, upozorňuje Združenie Rodičia pre deti, keďže základné vzdelanie je povinné a zaručené Ústavou. Ak by netestované deti nesmeli do školy, podľa bývalého riaditeľa základnej školy a pedagóga, PhDr. Jána Papugu, PhD. by to spôsobilo množstvo právnych problémov: „Je právne možné aby sa podmieňovala účasť na dennom štúdiu testovaním? Riaditeľ nemôže neumožniť návrat detí do škôl, aj keby usúdil, že je to z epidemiologického hľadiska nebezpečné. A rodičia po otvorení škôl musia dať deti do školy, inak porušia zákon,“ vysvetľuje.

„Testovanie žiakov nemá obdobu, zasahuje do medzinárodných ľudských práv, Deklarácie práv dieťaťa, Charty základných práv Európskej únie, čl. 24, Norimberského kódexu. Je neprípustné testovať niekoho nedobrovoľne, pod nátlakom,“ deklarujú Rodičia pre deti s tým, že u nás sa to žiada od detí aj od ich rodičov.

„Ostávame tak jedinou európskou krajinou kde sa nezdvihla žiadna odborná verejnosť, neprebehla žiadna odborná diskusia, či takéto konanie má vôbec zmysel a odborné odôvodnenie. Naopak, ako rodičia máme pocit, že je tu neustále vytváraná atmosféra strachu a tlaku,“ konštatujú.


ANKETA:

Ste za to, aby boli deti v školách testované na koronavírus?

5,5%



92,9%



0,6%



1,0%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarMarcah 21. januára 2021 o 07:14

    Dobrý deň,
    Myslela som, že aspoň vy ste médium ktoré sa nepriživuje na neoverených informáciách.
    Žijem v Rakúsku, vôbec to nie je tak ako píšete, že sprísnené hygienické opatrenia a prehlásenie rodičov o bezinfekcnosti...? Deti sú doma minimalne do 7.februára a možno aj dlhšie.
    Od školy sme dostali set na testovanie doma pre 1.stupeň. Druhý stupen sa bude testovat v skole. Ano, malo by to byť dobrovolne ale vacsina mamiciek v mojom okoli ma v plane tuto moznost testovania vyuzit ...
    Ostatné krajiny neviem, ale ak to uvádzate takto skreslene ako v prípade Rakúska tak radšej nepíšte nič.
    Ďakujem
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >