Plastový odpad možno recyklovať i doma. Dvojica kamarátov zo Starej Turej z neho vyrába kryty na mobily či kvetináče

Patricia Poprocká, 12. februára 2020 o 04:50

Ak si myslíte, že stačí doma vyseparovať plasty a vyhodiť ich do príslušného kontajnera, ste na omyle. Je to síce to minimum, ktoré môžete pre ochranu planéty robiť, ale naozaj iba minimum. Väčšina plastov totiž aj tak končí v spaľovniach, čo je síce lepšie než na skládkach či v prírode, ale zďaleka nie ideálne.

Lukáš Adámek, Šimon Horna a ich stroj.

Foto: facebook Umelohmotné

Ak sa už nedá plastový odpad nevytvárať, najlepšie ho je recyklovať. Je to jednoduchšie ako sa zdá, o čom svedčí príbeh Lukáša Adámka a Šimona Hornu zo Starej Turej. Ktovie, možno vám už aj prešli rukami ich výrobky – kryty na mobilné telefóny, slnečné okuliare, misky či mydelničky bez toho, aby ste poznali ich pôvod. Či presnejšie – ekopôvod. Made in Stará Turá, domáca dielňa dvoch nadšencov.

Lukáš so Šimonom sú kamaráti od prvého ročníka základnej školy a tvorcovia strojov na recykláciu plastového odpadu, ktoré možno vyrobiť aj doma. Oni sami ich už tri roky využívajú a z vyhodených plastov vyrábajú nové užitočné veci.

„Bola nám sympatická myšlienka recyklácie plastového odpadu na nové veci,“ vysvetľujú, prečo sa na to dali. Obaja dlhoroční priatelia majú dnes 30 rokov, a hoci sa ich cesty na chvíľu rozdelili – z prvého sa medzičasom stal finančný riaditeľ, z druhého videotvorca, kamarátstvo vydržalo a prerástlo v užitočnú a úspešnú spoluprácu.

Pri práci.

Foto: facebook Umelohmotné

Obaja milujú stroje a majstrovanie v dielni, čo je jedna z mnohých vecí, ktorá ich spája. „Oslovila nás stavba strojov ako výzva, je to naše hobby a páčil sa nám i dizajn výrobkov, ktoré sa dajú na nich vyrábať,“ približujú.

Geniálna myšlienka domácich recyklovačov nie je ich. Návod na konštruovanie je voľne dostupný na internete, stránka preciousplastic.com. Lukáš so Šimonom si podľa neho postavili vlastné stroje, na ktorých dnes pracujú a predvádzajú na akciách po celom Slovensku.

Jeden stroj plastový odpad zošrotuje, pomelie na drť, či na „márne kúsky“, ako tomu hovoria Lukáš so Šimonom. Volajú ho šrotovník. Druhý stroj je manuálny vstrekolis, kde sa táto drť roztopí a vstrekne do príslušnej formy. „Z nej vytiahneme hotový produkt,“ vravia. Tým sú momentálne najmä kryty na mobilné telefóny, slnečné okuliare, mydelničky a misky. V minulosti sa robievali napríklad kvetináče a pánske motýliky.

Tie potom predávajú, najčastejšie na rôznych trhoch v Bratislave alebo inde na Slovensku, sem-tam zájdu aj do Prahy.

Dvojica kamarátov so svojimi výrobkami.

Foto: facebook Umelohmotné

Materiál na výrobu Lukáš a Šimon získavajú z vlastného vyprodukovaného odpadu, ale aj od známych. „Veľa odpadu nám nosia aj ľudia, ktorí poznajú náš projekt a chcú nás podporiť s tým, že vedia ako bude s ich odpadom naložené,“ vysvetľujú.

Všetky stroje je možné vyrobiť v domácich podmienkach, treba na to vybavenú dielňu a strojárske zručnosti. „Samozrejme, nie každý človek potrebuje doma recyklovať plast, taká situácia by nebola ani efektívna, ale každý sa môže minimálne naučiť ako správne triediť odpad a robiť to,“ vravia Lukáš a Šimon.

Svoj stroj nedávno skúšobne vystavovali v nákupnom centre Bory Mall v Bratislave, ktoré kladie dôraz na ekologickú stránku. Momentálne tam až do júna prebiehajú Eko hry, ktoré chcú rôznymi aktivitami ukázať, ako byť ekologicky zodpovední a tvoriť menej odpadu. Od júna budú práve v priestoroch tohto nákupného centra návštevníkom k dispozícii aj Lukášove a Šimonove stroje na recykláciu plastov, kde si ľudia budú môcť zo svojho plastového odpadu vyrobiť nejaké užitočné veci.

Z plastového odpadu môže vzniknúť aj takáto milá vločka.

Foto: DivydMedia





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >