Pitný režim. Koľko má vypiť štvorročné dieťa, koľko školák, koľko teenager? Tabuľka podľa veku a pohlavia

pt, 16. augusta 2022 o 04:58

Pitný režim je dôležitý, nielen v letných horúčavách. Pri nedostatku tekutín sa totiž v tele spomaľuje viacero procesov ako napríklad trávenie či ochladzovanie, v dôsledku čoho vzniká množstvo ochorení, ktorým by sa dalo za normálnych okolností vyhnúť. Aký príjem tekutín je optimálny pre štvorročné dieťa, aký pre deväťročné či pre tehotnú ženu?

Najlepším nápojom je obyčajná voda z vodovodu.

Foto: shutterstock.com

K dehydratácii najrýchlejšie dochádza v horúcom a vlhkom počasí, keďže človek má tendenciu strácať veľa telesných tekutín potením. „Dôvodom, prečo sa dehydratácia stáva hrozbou, je skutočnosť, že telo pozostáva z viac ako 60 percent z vody. Keď sa hladina telesných tekutín zníži, organizmus je vo veľkej škode,“ vysvetľuje vedúca sestra Oddelenia vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Katarína Ješková.

Množstvo vody, ktoré človek potrebuje, závisí od veku, pohlavia aj zdravotného stavu, vysvetľuje Katarína Ješková z levickej nemocnice.

Foto: AGEL
Potenie je prirodzený proces, ktorým sa telo ochladzuje a reguluje si telesnú teplotu. Stráca ním však veľa vody a základných elektrolytov, ktoré je potrebné doplniť. V opačnom prípade môže nastať extrémne vyčerpanie alebo úpal, ktorý môže byť aj smrteľný, ak sa nevylieči včas.

Keďže sme všetci rozdielni, každý má aj inú potrebu dopĺňania tekutín. Ako vysvetľuje Katarína Ješková, potreby vody závisia od veku, hmotnosti, pohlavia človeka a aj od ochorení, ktoré má. Pripúšťa, že niektorí ľudia majú problémy s pitím vody a udržiavaním primeranej úrovne hydratácie v tele. Zatiaľ nie je známe, či ide o psychický stav, alebo im niečo v tele skutočne bráni v konzumácii vody, aj v ich prípade je však potrebný prísun tekutín, aj iných namiesto vody. Priemerná tabuľka vyzerá takto:

Koľko by mali vypiť za deň

deti od 4 do 8 rokov – minimálne 1 až 1,2 litra vody
deti od 9 do 13 rokov – 1,4 a 1,6 litra vody
deti od 14 do 18 rokov – 1,6 až 2, 2 litra vody
ženy od 19 rokov – 1,6 až 2 litre vody
muži od 19 rokov – 1,6 až 2,6 litra vody
dojčiace ženy – 2 až 3 litre vody (podľa pocitu, nie je dobré nútiť sa piť nasilu len preto, že žena dojčí)
tehotné ženy – 2 až 2,2 litra vody

Výhody pravidelného pitia vody

Okrem hydratácie poskytuje voda množstvo ďalších výhod, ako napríklad zmiernenie problémov so zápchou, vyplavovanie toxínov z obličiek, zníženie výskytu akné a kožných problémov. Voda tiež napomáha procesu trávenia, dodáva jasnú a hydratovanú pleť, regeneruje telesnú teplotu a krvný tlak, udržuje rovnováhu elektrolytov, znižuje pravdepodobnosť bakteriálnych infekcií v močovom mechúre, podporuje zdravý krvný obeh, chráni tkanivá a orgány.


ANKETA:

Pijete dostatočné množstvo tekutín denne podľa odporúčaní v tabuľke?

45,8%



27,7%



24,6%



1,9%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >