Päť krokov za šťastím podľa slávneho kouča

Patricia Poprocká, 22. septembra 2019 o 05:28

Spokojný rodič, spokojné dieťa. Na to, aby z vášho potomka rástlo šťastné a spokojné dieťa, je toho síce potrebného viac, najlepším základom je však dobrý príklad v rodičovi. Dieťa rodiča nielen kopíruje, ale aj podvedome nasáva jeho reakcie, postoje k problémom či každodenným činnostiam. Takže ak chcete, aby vaše dieťa bolo pokojné, nebojácne či vyrovnané, začnite pracovať na sebe.

Šťastie je v hlave, v tom, čo si do nej pustíme a ako sa na veci pozeráme.

Foto: shutterstock.com

Základom je ovládnuť svoje myslenie, píše známy mentálny kouč Robin Sharma. V knihe Mních, ktorý predal svoje Ferrari ponúka tieto základné kroky.

Venujte pozornosť tomu, o čom rozmýšľate

Myšlienky ovplyvňujú náš každodenný život, je na nás, čo si do hlavy pustíme. Ak budeme premýšľať o tom, ako nás dnes kto nahneval, a kto nám ublížil, získame negatívny prístup na celý deň a nič sa nám nebude dariť. „Kvalita vášho života je určená kvalitou vašich myšlienok,“ píše Robin Sharma. Myslite teda skôr na to, čo by ste chceli dosiahnuť, a ako by ste to chceli dosiahnuť. Tomu sa potom podriadia aj vaše skutky.

Chyby berte ako lekciu

Ak sa niečo nepodarí, nejde o katastrofu. Každý je omylný, chyby sa stávajú. Ide o to, aby sme sa z nich dokázali poučiť a neurobili tú istú chybu dvakrát. Aj v tomto prípade záleží na našom myslení, či sa po chybe budeme ľutovať, lamentovať nad dôsledkami, alebo zanalyzujeme, čo sa dalo a malo urobiť inak. Navyše, nič nie je náhodné, takže chybu ste urobili práve preto, aby ste sa niečo nové naučili.

Prekážky nie sú príťažou, ale príležitosťou

Problémy boli a budú, sú neoddeliteľnou súčasťou dní. Každý deň musíme zdolávať menšie či väčšie prekážky, je to prirodzené. Je na nás, či ich budeme brať ako príťaž alebo, výzvu na sebazdokonalenie či hru. „Čo ma nezabije, ma posilní,“ stále platí. Pohár môže byť poloprázdny alebo poloplný, podľa toho, ako sa naň pozrieme.

Určte si cieľ a choďte za ním

Schudnúť, zdravo jesť, viac sa hýbať, venovať viac času deťom, namaľovať obraz, naučiť dieža bicyklovať, prerobiť záhradu... Nech je to čokoľvek, len nech vás to baví a robí vám radosť. Na deti sa vaše nadšenie prenesie automaticky. Predsavzatie je jedna vec, jeho plnenie druhá. „Ľudia príliš ľahko upadnú do svojich starých koľají,“ upozorňuje aj kouč, teda nájdu dôvody, prečo práve dnes nemôžu, alebo iné prekážky. Ako to prekonať? Vytvorte si na seba tlak, radí Robin Sharma. Ak sú ľudia zahnaní do kúta, dosiahnu neuveriteľných vecí, neostáva im totiž iné než siahnuť na svoj skrytý potenciál. Metód na vytvorenie tlaku je viac. Kto chce, môže skúsiť metódu mníchov v Sivane, ktorých Sharma v knihe spomína, teda stáť pod ľadovým vodopádom, kým si necítite ruky a nohy. Je ale aj jemnejšia alternatíva, napríklad povedať všetkým okolo, čo zamýšľate. „Ak o vašom záväzku bude vedieť svet, automaticky pocítite tlak, aby ste pracovali na naplnení záväzku, nik predsa nechce sklamať,“ pripomína Robin Sharma.

Zmeňte zlé zvyky na dobré

Ako? Jednoducho. Podľa dávnej múdrosti stačí 21 dní na to, aby sa z činnosti stal zvyk. Takže skúste počas vstať každé ráno skôr a ísť sa prejsť či prebehnúť, prípadne venovať polhodinu intenzívne deťom, nekupovať sladkosti, podľa toho, čo ste si zaumienili. Naozaj stačia tri týždne, a bude to? Vyskúšajme, uvidíme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >